Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

4 min lästid

VD-uppdatering: En berättelse om eld och is

Nyligen skickade en god vän till mig ett videoklipp med ett brandflygplan som släppte ut släckmedel på hans gräsmatta i Aspen, Colorado. Hans hörn av USA är omgivet av den märkliga kombinationen av eld och frost. De områden som inte står i lågor är istället täckta av is och snö. Samtidigt har vi kunnat läsa dagligen om att "domedagsglaciären" Thwaites i Antarktis smälter allt snabbare – något som spås kunna få havsnivåerna att stiga med allt från 65 centimeter till 3 meter. Och i morse rapporterade WWF att populationen av vilda djur har minskat med två tredjedelar under de senaste 50 åren. Vi genomgår nu en dubbel kris med klimat och utrotning av arter.

Läs också: Så kan ett fondbolag göra skillnad

Vi spelar alla en roll för att hitta lösningar på dessa kriser. SKAGENs viktigaste bidrag handlar om ansvarsfulla investeringar – både genom att styra kapital till de företag som kan blomstra genom att lösa de utmaningar som krisen innebär och genom att i dialog med företag övertyga dem att göra förändringar, eller i sista hand genom att hota med att vi kommer att sälja oss ut.

I detta sammanhang har SKAGEN under sommaren fått nya och förbättrade hållbarhetsriktlinjer. Vi ökar nu trycket på företag som bidrar till klimatförändring och utesluter de som bedriver lobbying mot målen i Parisavtalet.

Läs också: Parisavtalet och andra milstolpar i historien om hållbar utveckling

Vårt mål är fortfarande att leverera bästa möjliga riskjusterade avkastning, men på ett sätt som inte lämnar världen i sämre skick. Du kan läsa mer om vårt engagemang och våra hållbarhetsinitiativ i vår kvartalsvisa hållbarhetsrapport

Läs också: Högt betyg för fondernas hållbarhetsarbete

Andra vågen

Sommaren gav en känsla av normalitet för många. I en pandemi kommer varje livsstilsförändring att leda till en förändring av smittfrekvensen. I detta avseende har augusti-september inte varit något undantag, och vi ser en andra våg över hela Europa.

Många av de smittade är unga vuxna som återvänder till gymnasiet eller universitetet. Det här är inte en tid då vi ska skuldbelägga eller demonisera ungdomar. Nyckeln till att hantera sådana infektionsvågor är kunskap och goda förebilder. Vi måste vara medvetna om lokala riktlinjer, informera andra, följa riktlinjerna själva och hjälpa och vägleda andra att göra detsamma. Detta är inte så lätt för alla, men vi har alla ett gemensamt ansvar att agera fram tills vi har ett effektivt vaccin på plats.

Strategi slår taktik

Numera är marknaden besatt av stora teknikbolag. Men är det riktigt att Apple ensamt bör värderas högre än alla de största bolagen i FTSE 100-indexet i Storbritannien, eller 8 gånger mer än alla bolag noterade på Oslo Börs?

I sådana situationer tjänar ett fåtal mycket pengar, men många gör det inte. Investerare som köper sådana aktier jagar avkastning och investerar taktiskt. Men se upp! Det innebär en hög risk eftersom vi instinktivt överskattar det som sker kortsiktigt och underskattar det långsiktiga. I SKAGEN tror vi på att strategiskt långsiktiga investeringar är det som ger bättre riskjusterat resultat.

Läs också: Tillväxt- eller värdeaktier?

Håll kontakten

Hösten är en av de mest spännande tiderna på året för oss. Vi har precis kommit ur semesterläget och beredda inför andra halvlek. I höst kommer det inte att hållas så många fysiska kundmöten. Istället förbereder vi en rad webbinarier där våra kunder och andra kan ställa frågor till portföljförvaltarna.

Anmäl dig till fondwebbinarierna här! 

SKAGENs portföljförvaltare är mer aktiva än någonsin. Vi har nu webbinarier varje månad där förvaltarna berättar om fondernas utveckling och svarar på frågor från deltagarna. Nästa webbinarium kommer att hållas den 29 september med SKAGEN Focus förvatare. Följ våra webinarier här.

Jag ser fram emot att se dig online i höst!

Coronavirus

Marknaderna i november: Tillväxten varade nästan hela månaden

Den starka tillväxten på de globala aktiemarknaderna präglade stora delar av november, tills en ny ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Coronavirus

Ett märkligt år går mot sitt slut

Vad har vi lärt oss av det speciella året 2020? Pandemin har påmint oss om hur sårbara vi är, men ...

Grön återhämtning utan jobb?

Varför arbetets natur spelar roll för en hållbar framtid.

SKAGEN Global: En fond för alla väder

SKAGEN Global har klarat sig väl under coronakrisen och är sammansatt för att ge goda resultat, ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up