Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

5 min lästid

Marknaderna i november: Tillväxten varade nästan hela månaden

Det var den nya omikronvarianten som skulle sätta stopp för den långa tillväxten på de globala aktiemarknaderna. Efter att stora delar av november präglats av optimism på marknaderna var det den nya varianten som markerade slutet på månaden. Medan tillväxtmarknaderna har ställts inför olika utmaningar under andra halvan av 2021, har de globala marknaderna fortsatt att stiga, nästan ovanligt länge. I den meningen var oroligheterna kring omikron väntat.

Trots turbulens under månaden levererade fyra av fem av SKAGENs fonder positiv avkastning även i november. Tillväxtmarknader levererade svagare avkastning än globala marknader, eftersom de också påverkades av en starkare dollar och fallande råvarupriser, till följd av högre upplevd risk.

SKAGEN Global

SKAGEN Global märkte också oron på marknaden i slutet av månaden, men levererade ändå en solid avkastning på 2,8 procent per månad – mot jämförelseindex på 3,1 procent. Under de senaste fem åren har SKAGEN Global gett 15,2 procents genomsnittlig avkastning per år, medan index har gett 13,6 procent.

Fondens bästa bidragsgivare var franska Hermès, som har klarat sig mycket bra genom pandemin. Dessutom har den växande marknadsandelen kvalificerat Hermès att gå med i Euro Stoxx 50-indexet, vilket har ökat köptrycket från indexorienterade (passiva) investerare.

Fondens sämsta bidragsgivare i absoluta tal var mjukvaruföretaget Autodesk. Marknaden var besviken över de uppdaterade framtids- och orderutsikterna. Vi tror fortfarande att det finns vissa övergångsfaktorer här och att Autodesk kommer att överraska uppåt under de kommande kvartalen, eftersom den underliggande affärsverksamheten är solid.

Läs hela månadsrspporten för SKAGEN Global.

SKAGEN Kon-Tiki

Tillväxtmarknadsfonden SKAGEN Kon-Tiki mötte motvind från flera håll i november. Osäkerheten kring de kinesiska myndigheternas stramare tyglar och stigande dollarkurser var några av anledningarna till att avkastningen på tillväxtmarknaderna var lägre än på globala utvecklade marknader. SKAGEN Kon-Tiki föll -2,2 procent under månaden, främst på grund av företagsspecifika förhållanden. Som jämförelse gav index en avkastning på 1,4 procent under månaden. Under de senaste fem åren har SKAGEN Kon-Tiki levererat en årlig genomsnittlig avkastning på 5,9 procent mot indexets 9,2 procent.

Bland de värsta bidragsgivarna i november var den kinesiska e-handelsjätten Alibaba, som levererade nedslående resultat och regelåtstramningen är fortfarande ett problem. Den ryska dagligvarukedjan X5 föll, trots solida resultat, medan den brasilianska stormarknadskedjan Sendas gick tillbaka när brasilianska konsumenter ändrade sina vanor till mer prisvärda inköp.

På den mer positiva sidan gynnades Suzano av ökade massapriser, medan den chilenska vinmakaren Concha Y Toro börjar se strategin att gå uppåt på premiummarknaden bära frukt. Kopparproducenten Turquise Hill steg i takt med att förhandlingarna mellan de mongoliska myndigheterna och den största ägaren Rio Tino fortsatte.

Vi gjorde endast mindre justeringar av portföljen under november, den viktigaste var att vi lämnade Sabanci.

Läs hela månadsrspporten för SKAGEN Kon-Tiki.

SKAGEN Focus

Aktiefonden som riktar sig till små och medelstora företag, SKAGEN Focus, uppnådde en avkastning på -1,3 procent i november, långt efter jämförelseindexets 3,1 procent. Orsaken var bland annat den amerikanska dollarns förstärkning och inte minst att investerare återigen sökte sig till amerikanska stora företag. På en femårshorisont har SKAGEN Focus gett 10 procent årlig genomsnittlig avkastning mot 13,6 för index.

Den osäkerhet som Omikron-varianten skapade användes av förvaltarna för att öka exponeringen i en rad företag, däribland Vitesco, som tillverkar drivlinor för elbilar, och det amerikanska containerföretaget Textainer.

Månadens bästa bidragsgivare var Argonaut Gold, som levererade solida resultatsiffror och goda framsteg. Den amerikanska grafittillverkaren Graftech var också en av de goda bidragsgivarna. Å andra sidan har förvaltarna minskat sina innehav avsevärt i Fortuna Silver Mines, en av månadens svagaste bidragsgivare. Dessutom sålde de ut Raiffeisen Bank då bolaget låg nära kursmålet.

Den franska biltillverkaren Faurecia är en nykomling i portföljen, efter att priset föll till följd av minskad bilproduktion.

Läs hela månadsrspporten för SKAGEN Focus.

SKAGEN m2

Fastighetsfonden SKAGEN m2 gick starkt under november. Fonden uppnådde 3,6 procents avkastning per månad, mot 2,6 procent för index. De senaste fem åren har fonden gett 9,9 procent i årlig genomsnittlig avkastning, mot index som har gett 5,7 procent i årlig genomsnittlig avkastning under samma period. Fastighetsmarknaden präglades i högre grad av stigande inflation än omicron – även om det kan vända på sikt. Inflationen kan ge börsnoterade fastighetsbolag ett lyft på längre sikt.

Den bästa bidragsgivaren var återigen Norwegian Self Storage Group, som återhämtade det förlorade under året. Bolagets bud på svenska 24Storage bidrog också till den goda utvecklingen. På andra plats över topplaceringarna hittar vi datacenteroperatören Switch som rapporterade bra siffror.

På den negativa sidan finns Aroundtown och Tokyu Fudosan. Båda har företag inom hotell- och servicebranschen, som drabbats hårt av den nya virusvarianten.

Läs hela månadsrapporten för SKAGEN m2.

SKAGEN Vekst

Den nordisk-globala aktiefonden SKAGEN Vekst hamnade efter index i november med en avkastning på -1,0 procent mot index på 1,4 procent. Under en femårshorisont har fonden gett 11,1 procent årlig genomsnittlig avkastning, jämfört med 14,1 procent för index.

Det var marknadens aptit på så kallade "work-from-home-aktier", typiskt IT-bolag där SKAGEN Vekst är underviktad, som ledde till den lägre avkastningen.

Den bästa bidragsgivaren var rederiet Flex LNG tack vare mycket bra kvartalsresultat och utdelningar. Konglomeratet Bonheur måste finna sig i stämpeln för månadens sämsta bidragsgivare. Företaget har inte uppfyllt förväntningarna på förnybar energi.

Förvaltarna investerade i den norska livsmedelsjätten Orkla i november. Aktien har släpat efter i flera år och de tror att marknaden är mer än orolig för hur företaget kommer att hantera stigande råvarupriser. Fonden deltog även i en nyemission i rederiet Höegh Autoliners. Aker BP lämnade portföljen tillsammans med flygbolaget Norwegian under november, då båda bolagen nådde kursmålet.

Läs hela månadsrspporten för SKAGEN Vekst.

Börsen

SKAGEN Global: Tålamod och långsiktighet

Vår globala aktiefond, SKAGEN Global, ligger efter det tekniktunga globala indexet i år men är väl ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Börsen

Maj: Uppgång på de globala marknaderna

AI drev upp de globala aktiemarknaderna i maj, även på tillväxtmarknaderna. Debatten om ...

April: Marknadens tålamod sattes på prov

Det blev en sättning i marknaden i april efter ett starkt första kvartal. Globala marknader sjönk i ...

Alexandra Morris: Tappar marknaden fart?

Aktiemarknaderna runt om i världen satte rekord under det första kvartalet, men det finns ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up