Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

2 min lästid

Högt betyg för fondernas hållbarhetsarbete

Som undertecknare av PRI rapporterar SKAGEN årligen om en rad kriterier enligt PRI:s ramverk för att investera ansvarsfullt. Baserat på detta sammanställer sedan PRI en rapport om hur vi uppfyller principerna, där A+ är högsta betyg som delas ut.

PRI-score.jpgIllustration: PRI

I den senaste PRI-utvärderingen, som släpptes under sommaren, fick SKAGEN toppbetyg: A+ i kategorin Strategi och bolagsstyrning och A för både Noterade aktier – införlivande och Noterade aktier – aktivt ägarskap (se bilden ovan). Införlivande handlar om hur väl SKAGEN integrerar hållbarhetsfrågor i investeringsbesluten, medan Aktivt ägarskap utvärderar hur vi arbetat med engagemang i bolag samt röstning på stämmor. SKAGENs betyg är högre eller i linje med medianen i jämförelsegruppen.

– Vår årliga utvärdering från PRI är en väldigt viktig komponent i vårt arbete för att stadigt förbättra vårt hållbarhetsramverk. Och även om vi naturligtvis är nöjda över ett högt score, så fokuserar vi på vägen vidare, säger SKAGENs hållbarhetsspecialist Sondre Myge Haugland.

SKAGEN skrev under PRI år 2012 och har sedan dess utvärderats årligen. PRI-rapporteringen är världens största globala rapporteringsprojekt för ansvarsfulla investeringar. Syftet är att kapitalförvaltare ska lära sig mer och utveckla hur de införlivar hållbarhet i investeringarna.

Genom att signera PRI har SKAGEN förbundit sig att följa sex principer för ansvarsfulla investeringar:

  • Princip 1: införliva miljö-, samhälls- och ägarstyrningsfrågor i investeringsanalysen och investeringsbeslut.
  • Princip2: vara aktiva ägare och införliva miljö-, samhälls- och ägarstyrningsfrågor i ägarpolicies och -praxis. 
  • Princip 3: se till att få lämplig information om miljö-, samhälls- och ägarstyrningsfrågor i våra investeringar.
  • Princip 4: främja acceptans och införlivande av Principerna i investeringsbranschen
  • Princip 5: arbeta tillsammans för att bli mer effektiva i implementeringen av Principerna.
  • Princip 6: rapportera om våra aktiviteter och framsteg med att implementera Principerna. 
Hållbarhet i SKAGENs fonder

Vi tror att bolag som förstår och integrerar hållbarhet i sin affärsstrategi kommer att överträffa sina konkurrenter över tid. Att investera hållbart är viktigt för att kunna uppnå bästa möjliga riskjusterade avkastning för våra kunder.

Läs mer arrow_right_alt
Hållbarhet

SFDR: Vad är det och hur kommer det att påverka mig som kund?

Du kanske redan har hört talas om det, EU:s nya hållbarhetsförordning som håller på att införas på ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Hållbarhet

Det är så vi engagerar oss i hållbarhet i bolagen

En viktig del i arbetet som aktiv förvaltare är att granska bolagen grundligt och driva dem i en ...

Vykort från Brasilien, Del III: Raízen och bioenergi

SKAGEN Kon-Tikis portföljbolag Raízens cirkulära syn på energiproduktionen belyser Brasiliens ...

Hållbarhetsrapport ESG: Hållbara investeringar förändras

Vad är egentligen hållbara investeringar nuförtiden? Att navigera sig i ett ständigt föränderligt ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up