Till innehåll på sidan
Placera i fonder chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right
2 min lästid

Högt betyg för fondernas hållbarhetsarbete

Som undertecknare av PRI rapporterar SKAGEN årligen om en rad kriterier enligt PRI:s ramverk för att investera ansvarsfullt. Baserat på detta sammanställer sedan PRI en rapport om hur vi uppfyller principerna, där A+ är högsta betyg som delas ut.

PRI-score.jpgIllustration: PRI

I den senaste PRI-utvärderingen, som släpptes under sommaren, fick SKAGEN toppbetyg: A+ i kategorin Strategi och bolagsstyrning och A för både Noterade aktier – införlivande och Noterade aktier – aktivt ägarskap (se bilden ovan). Införlivande handlar om hur väl SKAGEN integrerar hållbarhetsfrågor i investeringsbesluten, medan Aktivt ägarskap utvärderar hur vi arbetat med engagemang i bolag samt röstning på stämmor. SKAGENs betyg är högre eller i linje med medianen i jämförelsegruppen.

– Vår årliga utvärdering från PRI är en väldigt viktig komponent i vårt arbete för att stadigt förbättra vårt hållbarhetsramverk. Och även om vi naturligtvis är nöjda över ett högt score, så fokuserar vi på vägen vidare, säger SKAGENs hållbarhetsspecialist Sondre Myge Haugland.

SKAGEN skrev under PRI år 2012 och har sedan dess utvärderats årligen. PRI-rapporteringen är världens största globala rapporteringsprojekt för ansvarsfulla investeringar. Syftet är att kapitalförvaltare ska lära sig mer och utveckla hur de införlivar hållbarhet i investeringarna.

Genom att signera PRI har SKAGEN förbundit sig att följa sex principer för ansvarsfulla investeringar:

  • Princip 1: införliva miljö-, samhälls- och ägarstyrningsfrågor i investeringsanalysen och investeringsbeslut.
  • Princip2: vara aktiva ägare och införliva miljö-, samhälls- och ägarstyrningsfrågor i ägarpolicies och -praxis. 
  • Princip 3: se till att få lämplig information om miljö-, samhälls- och ägarstyrningsfrågor i våra investeringar.
  • Princip 4: främja acceptans och införlivande av Principerna i investeringsbranschen
  • Princip 5: arbeta tillsammans för att bli mer effektiva i implementeringen av Principerna.
  • Princip 6: rapportera om våra aktiviteter och framsteg med att implementera Principerna. 
keyboard_arrow_up

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning kommer bland annat att bero på marknadens utveckling, förvaltarens skicklighet, fondens risk samt förvaltningsavgifter. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Faktablad och informationsbroschyrer (prospekt) för alla SKAGENs fonder finns på varje respektive fonds sida.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.