Till innehåll på sidan
Placera i fonder chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right
3 min lästid

Hållbarhetsrapport för andra kvartalet

Sedan början av 2020 ger vi ut en separat hållbarhetsrapport varje kvartal med information om vårt hållbarhetsarbete i fonderna och i SKAGEN. Till exempel rapporterar vi om fondernas koldioxidavtryck och deras riskrating samt ger uppdateringar om aktuella hållbarhetsfrågor.

I den senaste rapporten skriver SKAGENs investeringschef Alexandra Morris om framtiden för arbetstagare och arbetsmarknaden i den post-pandemiska världen, och varför det är viktigt för investerare att överväga sociala förhållanden vid sidan av de miljömässiga. Läs mer på sidan 4 i rapporten.

Aktiv och engagerad ägare

En stor del av rapporten ägnas åt vårt förvaltarskap som aktiva ägare, vilket är kärnan i SKAGENs hållbarhetsarbete. Du kan läsa om vår röstningsaktivitet (våra fonder röstade vid 98% av röstningsbara möten och vid 98% av de röstningsbara punkterna) samt vår engagemangsaktivitet med portföljbolag där vi inledde en dialog om nio nya fall under kvartalet. Ett exempel på framgångsrikt engagemang är guldgruvbolaget Roxgold med verksamhet i Burkina Faso och Elfenbenskusten. Bolaget är ett innehav i SKAGEN Focus, och vi har tryckt på för att de ska förbättra kommunikationen om hur de arbetar med miljöskydd, arbetsplatssäkerhet och aktieägaravkastning.

När COVID-19 började spridas i Afrika visade Roxgold ett starkt engagemang och ansvar för att mildra effekterna av viruset och omsorg om sina anställdas och de omgivande samhällenas välbefinnande. De införde omfattande rutiner vid alla gruvor och arbetsplatser. Roxgold anlitade också en epidemiolog för att bidra vid karantän och isolering av anställda med symtom och andra som har haft kontakt med dem som uppvisat symtom. Läs mer på sidan 8-9 i rapporten. 

Samarbete under flera år ger resultat

En höjdpunkt är den sydkoreanska teknikjätten Samsung, en långvarig investering i flera av våra aktiefonder. Efter många års målinriktat hållbarhetsarbete och aktivt engagemang i företaget har Samsung förbättrats mot nästan alla våra fördefinierade kriterier, och kunde tas bort från Storebrands observationslista under kvartalet. Det ingår nu fullt ut i koncernens investeringsunivers. Läs mer på sidan 5-6.

- Att investera ansvarsfullt är en central del av vår verksamhet och ett område där det finns en stor möjlighet att påverka övergången till ett hållbart samhälle. Vi tror på att vara en aktiv ägare för att bidra positivt både till fondernas avkastning och samhället. Och som långsiktiga investerare ser vi att vi spelar en viktig roll i många företag, säger Sondre Myge Haugland, ESG-specialist.

keyboard_arrow_up

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning kommer bland annat att bero på marknadens utveckling, förvaltarens skicklighet, fondens risk samt förvaltningsavgifter. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Faktablad och informationsbroschyrer (prospekt) för alla SKAGENs fonder finns på varje respektive fonds sida.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.