Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

3 min lästid

Fyra anledningar till att du kan vara lugn trots oron på börsen

Det händer med jämna mellanrum; marknaderna faller, tidningsrubrikerna ropar ut om rädslan för framtiden, som bara ökar. Efter en nära på oavbruten uppgång på de globala aktiemarknaderna under de senaste tio åren, kan det vara svårt att komma ihåg att  marknaderna faktiskt svänger. För dig som sparar långsiktigt i aktiefonder finns det dock flera anledningar att behålla lugnet, även när börsen svänger.

1. Du är långsiktig

Sparande i fonder är långsiktigt. Ju längre du sparar, desto större är chansen till en god avkastning på ditt sparande. Det bästa sättet att spara långsiktigt är att följa den plan du har satt upp för ditt sparande, och vårt bästa råd är att spara jämnt och länge. Med ett Sparavtal reducerar du risken och minskar effekten av börsens svängningar eftersom du köper när det är dyrt under vissa månader och billigt under andra. Om du sparar i minst fem år får du ett bra genomsnittspris på dina fondandelar.

2. Du behöver inte pengarna idag

Även om kurserna faller så har du inte förlorat några pengar förrän du tar ut pengarna ur fonden. Så länge pengarna är kvar kommer värdet på sparandet att öka när kursen går upp igen. Det är också ett gott råd att ha ett buffertsparande – oavsett kursutveckling – för oförutsedda utgifter. Ett sådant buffertkonto kan vara ett bankkonto, eller varför inte en räntefond?

3. Det är normalt att marknaderna svänger

Vi har ganska dåligt minne. De senaste tio åren har vi sett en rad kriser som många av oss redan glömt. Greklandskrisen 2010, oljekrisen 2014, kraschen i den kinesiska aktiemarknaden 2015 och i samband med valet av Donald Trump 2016. Det sistnämnda är absolut inte glömt, men rädslan för att marknaderna skulle kollapsa efter valet visade sig också vara felaktig. Trots dessa kriser har de globala aktiemarknaderna stigit med 273 procent från 2010 till 2019 (källa: MSCI AC World).

4. Du får fondandelar till låga priser

De flesta av oss tycker om att fynda, och att hitta saker på rea ger en bra känsla i kroppen. När det gäller aktiefonder gäller nästan det motsatta. Många tycker om att köpa dyrt som man gör när kurserna är höga, och sälja billigt när kurserna faller. Det kan göra lite ont att köpa när kurserna faller, men det är då fondandelarna blir billigare. Så om du tycker om att handla på rea kan det vara smart att sätta in lite extra i ditt fondsparande när marknaderna svänger. Skillnaden mellan en spekulant och en investerare? Spekulanten hoppas på högre kurser, medan en investerare hoppas på lägre kurser. Vilken är du?

Spara i fonder

SKAGEN har två av Norges bästa fonder

SKAGEN Global och SKAGEN Kon-Tiki har utsetts till Norges bästa fonder inom sina respektive ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Spara i fonder

- Jag har lärt mig mycket av SKAGEN

Roar Bolstad har gjort det mesta rätt. I snart 30 år har han sparat i SKAGENs aktiefonder och har ...

Bästa investerare, gör nu inget dumt!

Det är svårt att inte gripas av förskräckelse för den nuvarande marknaden. Men det dummaste du kan ...

SKAGEN Focus använde turbulensen för att köpa Levi's

Under sommaren köpte SKAGEN Focus in sig i Levi's. Aktien är den enda av sitt slag i portföljen, ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up