Till innehåll på sidan
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

3 min lästid

Bästa investerare, gör nu inget dumt!

Denna artikel finns även publicerad som gästkrönika hos Privata Affärer.

Det påverkar psyket mer än dubbelt så mycket att förlora 1000 kronor som det gör att vinna samma summa. Det kan vi också känna som fondförvaltare i det rådande börsklimatet – kunderna är oroliga och sitter på händerna, även om det just nu faktiskt är en bättre tid att investera i än för nio månader sedan. Men hjärnan spelar oss ett spratt och agerar rädd i kristider. Aktier är en av få saker som flertalet av oss inte är villiga att köpa när det är realisation.
 
Naturligtvis är rädslan förståelig. För tänk om de redan röda siffrorna blir blodröda? Och det är definitivt en relevant grund till oro, men ändå en oro som du som långsiktig investerare bör lägga åt sidan. För oavsett vad reptilhjärnan vill få oss att tro, så ska vi ta tillfället i akt att köpa kvalitetsaktier när de är på rea, precis som vi gärna köper allt annat när priset är i botten och det sitter röda klistermärken på förpackningen.
 
Historien har visat oss om och om igen att de som vinner i längden är de som ständigt investerar över en längre tid. Det är faktiskt ganska logiskt: du tjänar bara på en uppgång om du är investerad. Och att vara investerad i rätt höjdhoppsmånader är extremt viktigt för din portföljs prestanda, samtidigt som de är omöjliga att förutspå. Så endast genom att stanna kvar i marknaden, även när det gör ont, kan du vara säker på att nå målet.
 
En titt bakåt de senaste 30 åren visar att om du inte var investerad i de bästa 12 månaderna av den perioden, reducerades din avkastning till nära noll även om du var investerad under alla de andra 348 återstående månaderna. Tankeväckande, eller hur? Att ha tiden på sin sida är din bästa vän när det kommer till aktiemarknaden.
 
Men det kan verka vara en liten tröst när marknaderna verkar så enormt riskabla som just nu. Alla nya investerare som skaffade sina första erfarenheter av aktier under coronakrisen upplever nu för första gången att pilen på allvar pekar nedåt. Det är klart att de flesta blir nervösa.
 
I sammanhanget är vår viktigaste uppgift som förvaltare och rådgivare att förklara varför det är viktigt att man ska fortsätta köpa samt balansera om sin värdepappersportfölj just i detta klimat – eller som ett absolut minimum, åtminstone sitta still och inte lämna aktiemarknaden. För det blir tids nog svarta siffror och god utveckling igen. Så  har det trots allt varit varje gång marknaden har gjort ont. Aktier har historiskt sett alltid kommit tillbaka.
 
Det handlar om att ha tålamod. Trots de stora fallen i år har aktiemarknaden faktiskt belönat de som varit kvar de senaste tre åren med ca 10 procent årlig avkastning. Inte så illa med tanke på börssmockorna som delades ut både i år och våren 2020. I snitt har det tagit ungefär två år för en fritt fallande marknad att visa positiva kurser igen. Tiden är som sagt din vän i aktiemarknaden.
 
Så det enda misstaget du kan göra som långsiktig investerare är helt enkelt att överge aktiemarknaden.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning beror bland annat på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie-, valuta-, och räntemarknaderna. Även konjunkturen, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. På grund av fondernas sammansättning och fondbolagets förvaltningsmetoder, kan fonder med riskklass 6-7 både minska och öka kraftigt i värde. Fonderna är denominerade i NOK. Avkastningen kan öka eller minska på grund av valutakursförändringar. Innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up