Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

4 min lästid

SKAGEN har två av Norges bästa fonder

Varje år väljer Norges ledande medie för börs, sparande och finans, Dine Penger, ut de bästa fonderna i olika kategorier. I år var det globalfonden SKAGEN Global och tillväxtmarknadsfonden SKAGEN Kon-Tiki som vann pris för bästa fond under de senaste fem åren.

Fondjätten vann – SKAGEN Globals bästa globala fond

SKAGEN Global var den aktiva globala fonden med bäst avkastning under de senaste fem åren i konkurrens med 33 andra liknande fonder. Enligt Norges ledande tidning inom börs och finans Dine Penger har endast 7 av de 33 levererat meravkastning under perioden.

- Vi är aldrig nöjda och tror att vi kan bli bättre. Men det är bra för våra kunder att det skett en bra utveckling för fonden de senaste fem åren, säger portföljförvaltaren Knut Gezelius till Dine Penger. Tillsammans med Chris-Tommy Simonsen driver han SKAGEN Global, som är ett av de största i sitt slag i Norge.

Gezelius understryker att det råder stark konkurrens i denna kategori, men att många av konkurrenterna vill vara så nära index som möjligt, utan att klassas som en indexfond. SKAGEN Global har en så kallad aktiv andel på 88 procent. Det innebär att fondens investeringar skiljer sig 88 procent från index – och därmed också en typisk global indexfond.

- Men ju närmare index man kommer desto svårare blir det att leverera meravkastning, säger Knut till Dine Pengar.

SKAGEN Global har levererat en avkastning på 18,9 procent hittills i år, medan jämförelseindex har avkastat 23,0 procent under samma period. Sedan starten har SKAGEN Global gett sina andelsägare en årlig genomsnittlig avkastning på 14,4 procent mot indexets 7,0 procent mätt i norska kronor (per den 13 juni 2023).

Efter pandemin har SKAGENs värdebaserade aktiva investeringsfilosofi varit framgångsrik. Förvaltarnas jakt på värdebolag har gett resultat. Från den 31 maj har samtliga fonder levererat tvåsiffrig avkastning hittills i år mätt i norska kronor.

Läs artikeln från den norska tidningen Dine Penger – bakom en betalvägg

SKAGEN Kon-Tiki bäst på en svår marknad

Tillväxtmarknader har större fluktuationer än utvecklade marknader. Så har det också varit de senaste fem åren, där det har visat sig svårt för aktiva fonder att leverera meravkastning. Likaså vinner SKAGEN Kon-Tiki priset för bästa tillväxtmarknadsfond för de senaste fem åren, eftersom de relativt sett har levererat bättre avkastning än sina konkurrenter.

Portföljförvaltaren Fredrik Bjelland på SKAGEN Kon-Tiki lyfter fram den dåliga relationen mellan USA och Kina, kriget i Ukraina och det faktum att pandemin drabbade tillväxtmarknader hårdare än andra marknader som orsaker till bakslaget på tillväxtmarknaderna.

- Vill man vara långsiktig och ta del av det värdeskapande som sker i världen, bör tillväxtmarknader vara en del av en diversifierad portfölj. Nu är den relativa värderingen mot utvecklade marknader nästan tillbaka till historiska botten nivåer igen och vi har sett en kraftig förbättring av avkastningen de senaste 3 åren, säger Fredrik till Dine Penger.

Hittills i år har SKAGEN Kon-Tiki haft en avkastning på 22,2 procent, jämfört med indexets 16,4 procent. Sedan starten har fonden levererat en årlig genomsnittlig avkastning på 12,2 procent, medan index har avkastat 8,7 procent. Siffrorna gäller från och med den 13 juni 2023 mätt i norska kronor.

Det är det långa loppet som räknas

Både SKAGEN Global och SKAGEN Kon-Tiki har över 20 års erfarenhet i sina respektive förvaltarskap. Det betyder att de har upplevt IT-bubblan, asienkrisen, finanskrisen och en rad andra viktiga händelser som du kanske har glömt i farten och det är poängen när du ska investera i fonder. Du måste tänka långsiktigt och tänka att pengarna måste stanna länge för att du ska få en bra långsiktig avkastning. Ett exempel är vår äldsta aktiefond SKAGEN Vekst, som fyller 30 år i år. Om du investerade 100 000 NOK på startdagen 1 december 1993, skulle du ha 4 214 930 NOK den 13 juni 2023. Det verkar nästan för bra för att vara sant, men det är med hjälp av ränta-på-ränta effekten.

Aktiefonder

Alexandra Morris: Var på vakt för vad som döljer sig under den stigande aktiemarknaden

Globala aktier fortsatte uppgången under andra kvartalet, men färre aktier står för avkastningen. ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Aktiefonder

SKAGEN Global: Tålamod och långsiktighet

Vår globala aktiefond, SKAGEN Global, ligger efter det tekniktunga globala indexet i år men är väl ...

SKAGEN Global med ännu en topplacering

Det tyska finansmagasinet Das Investment har utsett SKAGEN Global till den bästa fonden i sin ...

SKAGEN Global: Flera vägar till framgång

I en alltmer konsoliderad marknad är konsten att satsa på rätt bolag avgörande för framgång.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up