Till innehåll på sidan
Placera i fonder chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right
2 min lästid

Marknadsuppdatering 3 april: Stigande oljepris gav ljusglimt

  • Oljepriset steg med över 20% igår, delvis på grund av president Donald Trumps tweet om att han varit i kontakt med "sin vän" kronprinsen av Saudiarabien, som talat med Rysslands president. Trump förväntar sig att det ska komma ett tillkännagivande om at minska oljeproduktionen med 10 miljoner fat eller mer per dag. Samtidigt har Saudiarabien kallat till ett brådskande möte med OPEC och dess allierade.

  • I takt med nedstängningar världen över för att dämpa coronautbrottet, har arbetslösheten exploderat, och miljoner människor behöver nu understöd.

  • Enbart i USA ansökte 6,6 miljoner om stöd förra veckan, och ytterligare 2,9 miljoner väntas.

  • Cirka 4 miljoner franska arbetstagare har ansökt om understöd de senaste två veckorna (1/5 av de anställda i den franska tjänstesektorn har permitterats), 800 000 förlorade jobbet i Spanien förra månaden och 1 miljon har sökt arbetslöshetsunderstöd i Storbritannien. I Norge är arbetslösheten den högsta sedan andra världskriget, med 10,7%.

  • I Sverige kommer arbetslösheten att landa på nå 9% under 2020, enligt finansdepartementets senaste prognos.

  • PMI-siffror för Europa och Kina har nu släppts. Europa är som förväntat mycket svagt. Italien slutade på 17,4 jämfört med förväntade 22,5. Tyskland har de minst dåliga siffrorna, 31,7.

  • Euroområdet som helhet ligger på 26,4 med Tyskland och Frankrike är i täten. Italien och Spanien hamnar längre ner på listan, vilket var förväntat eftersom de har drabbats hårdast av alla europeiska länder.

  • För Kina ligger den officiella PMI (CLFP) över 50 och visar en tydlig V-formad återhämtning. Å andra sidan, ligger Markit PMI på 43, vilket indikerar en mer U-formad kurva.

 

keyboard_arrow_up

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning kommer bland annat att bero på marknadens utveckling, förvaltarens skicklighet, fondens risk samt förvaltningsavgifter. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Faktablad och informationsbroschyrer (prospekt) för alla SKAGENs fonder finns på varje respektive fonds sida.