Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

2 min lästid

Marknadsuppdatering 23 mars: veckan börjar med nedgång

  • Marknadssvängningarna fortsatte förra veckan. S&P 500 föll 15%. Stockholmsbörsen gjorde under torsdagen och fredagen ett försök att återhämta raset som raderat en tredjedel av börsens värde från toppen för ungefär en månad sedan. På måndagen startade Stockholmsbörsen veckan med att falla drygt 4%.

  • Oljepriset har fallit med 62% hittills i år, och är nu på den lägsta nivån sedan 2003. Detta ligger delvis bakom kollapsen för den norska kronan, som nu är rekordsvag mot dollarn.

  • Pressen neråt på norska kronan fortsätter, trots beskedet från Norges Bank om åtgärder och stödköp.

  • Mexikos centralbank överraskade marknaderna genom att sänka styrräntan 50 punkter.

  • Bara på ett par månader har Covid-19 fått marknaderna att falla handlöst, med stängda gränser och stängda städer och länder.

  • Demokrater och republikaner kom överens om att fördubbla paketet som lanserades förra veckan, till 2 biljoner dollar, 10% av BNP. I genomsnitt har de stora bolagen i USA medel för att upprätthålla verksamheten i sju månader, så de borde klara sig genom krisen. Det är troligen annorlunda för mindre företag. Oenigheten i kongressen gäller nu hur man ska kunna stötta de som behöver hjälp.

  • Det råder nu enighet om att världen är på väg in i en recession, och huvudscenariot är att nedgången blir djup (men kort) och att volatiliteten och osäkerheten kommer att fortgå fram tills vi ser en positiv trend i antalet coronaoffer. Livsdugliga bolag kommer att överleva, men inte alla.

  • I Kina var nedgången i aktiviteten i februari den största sedan kulturrevolutionen. USA:s finansminister Steven Mnuchin spår att arbetslösheten kommer att stiga till 20 % (mot 3,5% i februari) i USA om inte ytterligare åtgärder sätts in. I Sverige meddelade Arbetsförmedlingen på måndagen att de räknar med att över 20 000 personer varslats fram till den 22 mars.
Håll dig uppdaterad

Prenumerera på nyheter från SKAGEN och få regelbundna uppdateringar om fonderna och marknaderna under coronaoron.

Läs mer arrow_right_alt
Coronavirus

Marknaderna i november: Tillväxten varade nästan hela månaden

Den starka tillväxten på de globala aktiemarknaderna präglade stora delar av november, tills en ny ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Coronavirus

Ett märkligt år går mot sitt slut

Vad har vi lärt oss av det speciella året 2020? Pandemin har påmint oss om hur sårbara vi är, men ...

VD-uppdatering: En berättelse om eld och is

Mitt i den eskalerande klimatkrisen är det på sin plats att titta på SKAGENs roll i att bidra till ...

Grön återhämtning utan jobb?

Varför arbetets natur spelar roll för en hållbar framtid.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up