Till innehåll på sidan
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

3 min lästid

"Inte dags att sänka garden"

Medan vi anpassar oss till en skenbar normalitet blir det uppenbart att covid-19 inte är över än. Även de länder som varit minst berörda av utbrottet fortsätter att tampas med lokala utbrott. Så det är förbryllande att se att en del öppet trotsar myndighetsrekommendationer och agerar som om inget vore annorlunda. Sommaren närmar sig, och vi ser alla fram emot den, men jag hoppas att vi kan acceptera kollektivt och individuellt ansvar för att behålla vaksamheten inför detta virus, trots frestelsen att sämka garden.

Kapitalmarknaderna fortsätter att klara sig väl, trots förväntad volatilitet. Det ser ut att bli en snabbare återhämtning i vissa regioner och branscher än vad som förutsågs. Jag delar vår globalförvaltare Knut Gezelius tro på marknadens visdom – se hans utmärkta Sju lärdomar för investerare av coronakrisen – och i synnerhet hans kloka råd om att tänka långsiktigt och förbli fullt investerade.

Strategi 2025

Här på SKAGEN, innebär den här tiden på året att vi blickar framåt. Vi planerar nu för de kommande fem åren och 2025. Hur kommer världen att se ut då? Kommer Kinas framfart att vara ett hot, som många oroas för, och kommer Ryssland bli en mer medgörlig granne nu när Putins livstidsmandat är fastställt? Kommer värdeinvesteringar - givet den senaste tidens prestation - åter bli den vinnande investeringsstilen? Hur kommer kunders behov att ha förändrats? När millennials och generation Z (den gröna generationen) börjar investera, kommer detta att bli i form av informella investeringshubbar snarare än traditionell förvaltning?

Hållbarhet och digitalisering kommer otvivelaktigt att fortsätta forma finansindustrins utveckling. Ansvarsfulla investeringsstrategier utgör nu 38,8 procent av de globala investeringarna och fortsätter att öka. Och år 2022 förutspås 82 procent av allt innehåll online vara video. Det är också sannolikt att samhället kommer att  fortsätta kräva mer av sina kapitalförvaltare, något som vi välkomnar.

Perioder av reflektion och analys är avgärande. Jag är övertygad om att vi kommer fortsätta sätta kundernas intresse främst och se till sätt att förnya våra åtaganden för att säkra våra sparares ekonomiska utsikter. I slutändan är detta SKAGENs ändamål.

Sommarlektyr

Varje år, under sommarsemestern, tillsammans med den förväntade högen av facklitteratur och moderna romaner, brukar jag läsa om boken Kilden av den norska författaren Gabriel Scott från 1918. Det är en saga om en fiskare i södra Norge vid namn Markus. Han är en man som har funnit frid med sig själv och naturen där han lever. Det är en djupt rörande berättelse och en försiktig uppmaning till den inneboende godheten, toleransen och förlåtelsen i oss alla. I år, kanske mer än någonsin, är det en bok för den tid vi befinner oss i.

 

Glad sommar!

Läs också: Hur arbetar SKAGEN med hållbarhet?

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning beror bland annat på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie-, valuta-, och räntemarknaderna. Även konjunkturen, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. På grund av fondernas sammansättning och fondbolagets förvaltningsmetoder, kan fonder med riskklass 6-7 både minska och öka kraftigt i värde. Fonderna är denominerade i NOK. Avkastningen kan öka eller minska på grund av valutakursförändringar. Innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up