Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

3 min lästid

"Brexit blir början på slutet för EU"

den 16 juni 2016

När du startade UK Independence Party i början på 1990-talet kunde du då ens drömma om att det skulle bli en folkomröstning om EU-medlemskap" Brexit" i Storbritannien?

– Hela poängen med att starta UKIP var att antingen få det konservativa partiet Tories att konvertera till att bli ett EU-skeptiskt parti eller att göra så att UKIP skulle få majoritet i parlamentet. Det första alternativet var mycket mer sannolikt efter Thatcheråren. Antingen skulle Tories bestämma sig för att lämna EU eller hålla en folkomröstning i frågan. Det har tagit lite tid för min strategi att fungera.

– Faktum är att premiärminister David Cameron aldrig ville ha en folkomröstning. Han trodde att det efter det senaste valet på nytt skulle bli en koalition mellan Tories och Liberaldemokraterna och att Liberaldemokraterna skulle lämna in sitt veto mot en folkomröstning. Nu fick hans parti egen majoritet och var tvunget att hålla folkomröstning. En majoritet av partiets väljare var dock för att lämna EU liksom hälften av partiets parlamentsledamöter. Det var därför han gav ett löfte om en folkomröstning i valmanifestet. Trycket från UKIP fungerade.

Vad händer med Storbritanniens relation till omvärlden, främst USA om Brexit blir av?

– Om Brexit blir av kommer omvärlden tvingas acceptera detta som det brittiska folkets vilja. De har inget val. Inte mycket kommer hända i relationen till USA – vi kommer fortsätta att samarbeta militärt och underättelsemässigt - det som är själva grunden till vårt speciella samarbete. President Obama och de andra i eliten kanske kommer beklaga sin sorg men inte göra något. Handeln kommer fortsätta som vanligt. Det brittiska samväldet kommer inte påverkas, det kommer till och med gynnas, och vi kommer att representera oss själva i WTO och andra globala handelsorgan.

Och vad händer inrikespolitiskt?

– Det skulle bli en politisk revolution. Labour skulle minska ytterligare, Liberaldemokraterna bli irrelevanta och Tories splittras. UKIP skulle öka men vara beroende av hur de andra partierna hanterar resultatet. Till och med om det blir ett nej till "Brexit" är det osäkert om David Cameron och David Osborne kan sitta kvar vid makten.

Kan Brexit tvinga fram en ny folkomröstning om självständighet i Skottland, givet att skottarna är mer EU-vänliga än britter i allmänhet?

– Jag betvivlar att skottarna vill ha en till folkomröstning om självständighet. Det finns ingen majoritet för det i Skottland. Givet oljepriskollapsen och konsekvenserna av detta för nordsjöolje- och gasindustrin, skulle en kampanj för ett bankrutt Skottland i ett bankrutt EU inte komma långt – även om EU skulle låta Skottland bli medlem.

Vad tror du om EU, klarar man en Brexit eller kommer mer disintegration?

– För EU är detta början till slutet. Andra länder kommer kräva folkomröstningar. De kommer strida om de mycket högre medlemsavgifter de kommer behöva betala när inte Storbritannien inte längre är med. EU kommer bli delat om frågan om det behövs mer eller mindre Europa. De politiska misslyckandena skulle blottläggas och finansmarknaden skulle inte vara nådig i sin kritik.

Brexit

Väl rustade för brexit

Både SKAGEN Global och SKAGEN Insight har exponering mot Storbritannien men står väl rustade inför ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Brexit

Jakten på trygghet efter Brexit

Synen på var den geopolitiska risken är störst just nu ser ut att ha ändrats efter Brexit-omröstning ...

Brexit och våra aktiefonder

Det brittiska valresultatet kan ha ändrat investerarnas syn på globala politiska risker.

Brexit skapar vågor

Storbritannien röstade igår för att lämna EU – ett resultat som var oväntat för de flesta. SKAGENs ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up