Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

7 min lästid

Hur hanterar man börsoron?

Krig och kriser, pandemier och plötsliga förändringar är några av de saker som världens aktiemarknader (och investerare) gillar minst. Ändå händer det regelbundet och nästan utan undantag årligen. Hur ska vi som investerat i fonder förhålla oss till att avkastningen och värdena faller?

– Det bästa rådet jag kan ge när marknaderna svänger som de gör nu är att inte göra något förhastat. Tänk långsiktigt och håll fast vid de långsiktiga målen du har med din investering! En bättre pension, hjälpa barn och barnbarn ekonomiskt eller ha kapital tillgängligt när stugdrömmen dyker upp. Min erfarenhet är att det är de som klarar av att sitta lugnt i båten genom kriser av olika slag som uppnår god långsiktig avkastning, säger ansvarig för förmögenhetsförvaltning i SKAGEN, Pål Bergskaug.

Kriser i nyare tid – och hur det gick

Alla kriser är unika, men det betyder inte att de är ovanliga. Under de senaste decennierna har vi haft en rad händelser som i hög grad har påverkat börserna och varje gång dyker frågan upp: "Vad gör vi nu?". Här följer en kort översikt över några av de största kriserna på senare tid:

Corona-utbrottet 2020

Pandemiutbrottet i mars 2020 kom som en negativ överraskning för de flesta. Året började utan större överraskningar med att marknaderna skakade av sig känd oro för ökade spänningar mellan Mellanöstern och USA, samt USA och Kina. Sedan slog coronaviruset till med full kraft med den första av flera marknadschocker. Antalet infektionsfall tvingade fram en bred nedstängning av den globala ekonomin.

Det enda som var mer överraskande än hastigheten på nedförsäljningen på aktiemarknaderna – globala aktier tappade en tredjedel av sitt värde på under en månad – var styrkan i återhämtningen. Driven av en snabb respons från centralbanker och myndigheter studsade aktier uppåt igen och tog snabbt igen förlorad mark, och detta trots att många länder och sektorer fortfarande var nedstängda. Sällan har gapet mellan ekonomisk aktivitet och aktiemarknaderna varit så stor. Trots att den globala BNP (bruttonationalprodukten) sjönk med 4,3 procent, slutade MSCI All Country World Index året upp med anmärkningsvärda 12 procent, jämfört med ingången till 2020.

Rysslands annektering av Krim 2014

Mot slutet av februari 2014 blev Krimhalvön annekterat av Ryssland, efter avsättningen av Ukrainas proryska president Viktor Janukovitj som följd av demonstrationer och uppror i Kiev. Vladimir Putin inledde en militärövning i västra Ryssland för att testa beredskapen. Den rysktalande delen av befolkningen på Krimhalvön i Svarta havet gjorde uppror efter Janukovitjs avsättning och fick enligt västerländska medier stöd från ryska styrkor. Krimhalvön administreras idag som ett ryskt protektorat.

Även den gången reagerade de globala aktiemarknaderna starkt på annekteringen. Marknaderna föll under sex dagar och internationella fördömanden och sanktioner mot Ryssland var starka. Det tog 13 dagar för marknaderna att återgå till nivåerna man såg före Krim-annekteringen.

Finanskrisen 2008

Detta var den största världsomspännande ekonomiska krisen sedan den stora depressionen på 1930-talet. Finansmarknaderna runt om i världen drabbades av ett rejält bakslag. Utgångspunkten för finanskrisen var en bubbla som sprack på den amerikanska bostadsmarknaden. En viktig orsak var amerikanska bankers användning av så kallade subprimelån, det vill säga lån med låg säkerhet för kunder med låga inkomster. En av då världens största investmentbanker, Lehman Brothers, kollapsade och tog snabbt med sig flera andra banker och bolag i dragsuget. Myndigheter och centralbanker runt om i världen var tvungna att ta till gigantiska räddningspaket för att undvika fullständigt Armageddon i den globala ekonomin.

Kollapsen var nästan total, och finanskrisens omfattning var enorm. Det tog 33 månader för världsindex att återgå till nivån före finanskrisen.

Asienkrisen 1997

Under hela 1990-talet upplevde Asien en enorm ekonomisk tillväxt. Pengar från västerländska investerare strömmade till de sydostasiatiska marknaderna och den ekonomiska aktiviteten var hög. Sommaren 1997 förångades plötsligt miljarder dollar över hela Asien, nästan över en natt. De goda åren i de asiatiska ekonomierna hade lett till överoptimism och mycket hög skuldsättning. De asiatiska tigrarna – Indonesien, Malaysia, Singapore, Hongkong och Sydkorea fick sig en rejäl smäll när paniken drabbade börserna. Internationella valutafonden (IMF) var tvungen att gå in med enorma räddningspaket för att förhindra att hela nationer försattes i konkurs.

Världsindex föll 16 procent på kort tid, men redan efter 3 månader var det tillbaka på nivån innan Asienkrisen.

Konsten att sitta lugnt i båten

Metaforerna sitter löst när man ska ge råd om hur investerare bör reagera, eller kanske inte reagera, när media totalt domineras av dåliga nyheter. Men anledningen är enkel: det kan kosta dig mycket avkastning om du får panik och säljer förhastat. Stora börsfall efterföljs ofta av kraftiga börsuppgångar, snabbare än vad många hinner med att trycka på köpknappen. Sitt lugnt i båten och gå inte miste om uppgången, för den kommer nästan alltid.

Grafen nedan (på norska) visar vilken skillnad det gör om man är borta från marknaden endast vid några få dagar. Exemplet är amerikanskt och visar hur mycket 10 000 dollar investerat i S&P 500 från 31 december 2005 till 31 december 2020 har gett i avkastning. Som du ser är det dyrt att vara ute ur aktiemarknaden, även under korta perioder.

stay in the market.png

Källa: Putnam

Fondförvaltaren Peter Lynch (bruk hyperlinken her i navnet hans, og sørg for at det åpnes i nytt vindu i EPI, ikke samme vindu som artikkelen), som förvaltade Fidelity’s Magellan Fund, en fond som gav en årlig genomsnittlig avkastning på 29 procent under hans ledning 1977 till 1990, upplevde samma sak. Fondens andelsägare uppnådde under samma period en genomsnittlig avkastning på drygt 3 procent, eftersom de köpt och sålt vid fel tidpunkter. Lynch själv sa: "Jag uppnådde fantastiska resultat. Det enda tråkiga är att kunderna inte fick ut så mycket av det."

Så vad ska du göra?

Så lite som möjligt

Det enkla svaret är alltså, så lite som möjligt. Om du är långsiktig, och det är lång tid tills du behöver tillgång till det investerade kapitalet, är den ärliga rekommendationen att behålla lugnet och se långt fram i tid på investeringen.

– Jag hoppas att så många som möjligt fortsätter sitt fondsparande just i sådana perioder vi befinner oss i nu. Det är fort gjort att glömma, men det är i tider av lägre aktiekurser som möjligheten till ökad långsiktig avkastning finns. Det kan bli billigare nästa månad, men alla som har försökt tajma marknaden vet att det är en högst osäker strategi. Har du pengar över som du vill investera i fonder kan det vara ett bra tillfälle nu. Men jag skulle rekommendera att du delar det belopp du vill investera, och väljer ett datum, till exempel en gång i månaden, tills beloppet är investerat. På så sätt minskar du risken för att investera på "fel" dag, och snittpriset bör bli bra, säger Pål Bergskaug.

Tänk på något annat

Även om det är svårt, så är det ett bra råd att försöka tänka på något annat än just dina fondandelar.

– När rubrikerna blir för våldsamma brukar jag ta en tur ut och stänga av allt litegrann. Det kan varmt rekommenderas. Om du verkligen förlorar sömn på grund av dina investeringar skulle jag rekommendera att du pratar med en rådgivare så att du eventuellt kan anpassa din exponering mot börsen något. Min erfarenhet är att det är de som klarar av att behålla lugnet genom kriser av olika slag som uppnår den bästa långsiktiga avkastningen, säger Pål.

Ta en paus

Kontrollerar du ditt kapital ofta? Du kanske borde ta en paus i stället! Ju oftare du kontrollerar din avkastning, desto större är chansen att du kommer att fångas av de negativa dagarna och fatta fel beslut. Det kan skapa en illusion av att aktiemarknaden är mer osäker än vad den egentligen är. Detta innebär också en ökad risk för att du blir kortsiktig och gör dyra misstag, även om din ursprungliga plan hela tiden har varit långsiktig.

SKAGENs rådgivare har lång erfarenhet av små och stora svängningar på aktiemarknaderna. Kontakta oss så hjälper vi dig gärna om du är orolig för ditt sparande.

 

 

 

Aktiemarknaden

Globala megatrender sätter fastigheter i centrum

Fastigheter som investering blir allt viktigare i den globala ekonomin. Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Aktiemarknaden

Fyra anledningar till att du kan vara lugn trots oron på börsen

Det finns framför allt en anledning till att du som sparar i fonder kan ta oron på börsen och ...

Fondexpertens tips i orostider

- Det är under perioder som denna du kan lägga grunden för en god långsiktig avkastning, säger Pål ...

Bör investerare vara oroliga för Ryssland?

Det råder stor osäkerhet kring situationen mellan Ryssland och Ukraina och förhoppningarna om en ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up