Till innehåll på sidan
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

2 min lästid

Fondexpertens tips i orostider

Under de 26 år som SKAGEN har förvaltat fonder har både små och stora börsfall inträffat. Det senaste riktigt stora var fallet var under finanskrisen 2008-2009, något som påverkade ekonomin under ett bra tag efter det. Gemensamt för alla dessa svängningar är att efter att marknaderna har fallit, stiger de på nytt.

- Det svåra är förstås att veta när vändningen kommer. Det är något vi aldrig har försökt att förutspå. Istället är vårt råd till alla som sparar i aktiefonder att behålla lugnet, och hellre låta investeringarna bero under orostider. Då slipper du försöka komma in vid precis rätt tidpunkt när markanden vänder upp igen, säger Pål Bergskaug, som är SKAGENs försäljningsdirektör.

Vårt tips: köp fondandelar på rea

Du har troligen hört rådet "sitt still i båten tidigare. Och en lärdom kan hjälpa dig igenom oroliga tider – det kommer att vända så småningom. Hur lång tid det tar, eller hur mycket markanden kommer att fall, vet däremot ingen förrän i efterhand.

Om du vill använda turbulensen till något positivt på sikt, är det mer du kan göra. Det är nämligen i sämre tider som grunden för bättra tider läggs.

- Om du har en lång sparhorisont och en liten buffert, kan det vara en god idé att passa på under kursfallet och köpa fler fondandelar. På så sätt får du fler andelar för pengarna, och därmed bättre avkastningsmöjligheter på sikt, än när du köper fonder när kurserna står högt och alla är glada, säger Pål Bergskaug.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning beror bland annat på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie-, valuta-, och räntemarknaderna. Även konjunkturen, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. På grund av fondernas sammansättning och fondbolagets förvaltningsmetoder, kan fonder med riskklass 6-7 både minska och öka kraftigt i värde. Fonderna är denominerade i NOK. Avkastningen kan öka eller minska på grund av valutakursförändringar. Innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up