Till innehåll på sidan
Placera i fonder chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right
2 min lästid

Fondexpertens tips i orostider

Under de 26 år som SKAGEN har förvaltat fonder har både små och stora börsfall inträffat. Det senaste riktigt stora var fallet var under finanskrisen 2008-2009, något som påverkade ekonomin under ett bra tag efter det. Gemensamt för alla dessa svängningar är att efter att marknaderna har fallit, stiger de på nytt.

- Det svåra är förstås att veta när vändningen kommer. Det är något vi aldrig har försökt att förutspå. Istället är vårt råd till alla som sparar i aktiefonder att behålla lugnet, och hellre låta investeringarna bero under orostider. Då slipper du försöka komma in vid precis rätt tidpunkt när markanden vänder upp igen, säger Pål Bergskaug, som är SKAGENs försäljningsdirektör.

Vårt tips: köp fondandelar på rea

Du har troligen hört rådet "sitt still i båten tidigare. Och en lärdom kan hjälpa dig igenom oroliga tider – det kommer att vända så småningom. Hur lång tid det tar, eller hur mycket markanden kommer att fall, vet däremot ingen förrän i efterhand.

Om du vill använda turbulensen till något positivt på sikt, är det mer du kan göra. Det är nämligen i sämre tider som grunden för bättra tider läggs.

- Om du har en lång sparhorisont och en liten buffert, kan det vara en god idé att passa på under kursfallet och köpa fler fondandelar. På så sätt får du fler andelar för pengarna, och därmed bättre avkastningsmöjligheter på sikt, än när du köper fonder när kurserna står högt och alla är glada, säger Pål Bergskaug.

keyboard_arrow_up

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning kommer bland annat att bero på marknadens utveckling, förvaltarens skicklighet, fondens risk samt förvaltningsavgifter. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Faktablad och informationsbroschyrer (prospekt) för alla SKAGENs fonder finns på varje respektive fonds sida.