Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

En strand med palmträd på Hawaii.
Hawaiian Holdings, ägare till Hawaii Airlines, är ett nytt spännande innehav i portföljen. Hawaiian Airlines är USA:s 10:e största inrikesflygbolag men specialiserar sig också på rutter till Asien.

Det verkar ha funnits en stor efterfrågan på den här typen av fond, för bara på några månader efter starten den 26 maj 2015, nådde den högkoncentrerade globalfonden SKAGEN Focus en miljard kronor i förvaltat kapital. Tre år senare har den siffran nästan tredubblats.

De som investerade från start har sett sina sparpengar öka med dryga åtta procent per år (per 25 april 2018). Men den första tiden var volatil. De första månaderna präglades av breda ras i råvaror, oljepris samt oro för en försvagad kinesisk ekonomi. Och för att lägga sten på börda, i en miljö med extremlåga räntor, flydde investerare initialt till "säkrare" tillväxtaktier, främst i storbolag.

Undervärderade råvaror

SKAGEN Focus förvaltare valde att hålla sig utanför dessa, som de ansåg, övervärderade aktier, men påverkades negativt i förhållande till jämförelseindex. Istället fann de flera undervärderade råvaruföretag med sunda affärsmodeller och goda utsikter att leverera den dag råvarupriserna återgick till det normala: den kanadensiska silverproducenten Pan America Silver och South32, en avknoppning från den australiska gruvgiganten BHP Billiton samt den kanadensiska kopparproducenten First Quantum. Den senares aktiekurs fördubblades på kort tid, vilket gav en rejäl vinst.

– Vår kärnfilosofi är att hitta undervärderade aktier som vi tror har goda utsikter att stiga i värde på två till tre års sikt. Så under det turbulenta 2015 tog vi tillfället i akt att bygga upp en diversifierad portfölj bestående av aktier som handlades långt under motiverade prisnivåer i förhållande till fundamental risknivå, säger Filip Weintraub, huvudförvaltare i SKAGEN Focus.

Teamet bakom SKAGEN Focus, från vänster: David Harris, Filip Weintraub och Jonas Edholm.

Svängigt men med ljuspunkter

Till ljuspunkterna 2015 hörde den USA-baserade proteintillverkaren Omega Protein, vars aktiekurs lyfte med över 70 procent i dollar under året. Fondens då största position i den amerikanska försäkringsjätten AIG gav också god avkastning, efter att ha pressats av aktivistinvesterare som ansåg att bolaget skulle delas i tre delar. Flash-minnestillverkaren SanDisk gav också ett tillskott till fondens avkastning.

I samband med dieselskandalen i Volkswagen, där marknaden urskillningslöst drev ner alla aktier med bilexponering, gick SKAGEN Focus in i den tyska halvledartillverkaren Infineon, vars aktiekurs omotiverat ställdes ned, då bolaget faktiskt gynnas av ett skifte från dieselmotorer.

– Ett utmärkt exempel på hur vi som en mindre fond kan utnyttja ineffektivitet i aktiemarknaden. Infineon var ett av de starkast bidragande namnen under 2016 - 2017, där kursen mer än dubblades från 9 till 19 euro, berättar förvaltaren David Harris.

Trump, tyska banker och Brexit

Under 2016 dominerades nyhetsbilden av Donald Trump, förbryllande centralbanksbeslut, knackiga tyska banker, kärnvapentest i Nordkorea, ett oljeprisrally igångsatt av Opec och inte minst av Brexit. Trots allt detta återhämtade sig de globala aktiemarknaderna vid slutet av året. Tillväxtmarknaderna, som SKAGEN Focus markant ökade sin exponering mot under första halvåret 2016, utvecklades ännu starkare.

En ny position under 2016 var Philips Lighting, som börsintroducerades till vad förvaltarna ansåg vara ett mycket lågt pris.

– Intresset för börsintroduktionen av Philip Lighting var mycket ljummen på grund av en överfokusering på den strukturella nedgången i traditionell belysning och priset för aktien blev mycket attraktivt. Marknaden underskattade de övriga delarna av bolaget som växte och mer än kompenserade för den krympande delen, säger Jonas Edholm, förvaltare i SKAGEN Focus.

Lönsamma gruvbolag

Centralt i fondens investeringsprocess är att förbli disciplinerade med att sätta målkurser och agera på dem. Därför avvecklades flera av de vinnande positionerna inklusive Pan American Silver, AirAsia och Haitai. De två första hade en sämre start men alla tre steg mer än 100 procent under 2016.

Samtidigt skiftades exponeringen från Pan American Silver till det australiensiska gruvbolaget South32, något som visade sig vara ett lönsamt beslut. När SKAGEN Focus gick in flög bolaget fortfarande under de flesta investerares radar. South32 hade inledningsvis en icke-optimerad kostnadsstruktur, men lyckades sänka kostnaderna och började ge utdelning.

Dynamiska cementnamn

2016 var också året då SKAGEN Focus började intressera sig för cement. Japanska Taiheiyo Cement hade länge tyngts av låg tillväxt, men förvaltarna såg möjligheter. Bland annat såg de en normalisering av efterfrågan på byggmaterial, understött av bolagets växande närvaro i USA och det kommande OS i Tokyo 2020.

När aktien såldes i november 2017 hade kursen stigit från 2800 yen till 4700 yen. Samtidigt dök en intressant, likartad situation upp i Sydkorea, och Focus gick in i den dynamiska duon Hanil Cement och Asia Cement. Efter toppmötet mellan Syd- och Nordkoreas ledare i april 2018 blåste varma vindar över byggsektorn i Sydkorea, och merparten av båda innehaven såldes efter att ha utvecklats mycket starkt.

Big in Japan

Under 2017 fortsatte fondens synnerligen aktiva resa, och fjorton nya bolag kom in i portföljen och lika många såldes ut.

Över 20 procent av fondens tillgångar placerades i den japanska aktiemarknaden, diversifierade över områden som cement, inhemska banker, katastrofutrustning och telekom. Det japanska finanskonglomeratet SBI Holdings – världens största investerare inom blockchain-teknologin – hörde till årets bästa bidragsgivare i absoluta tal. Under 2017 nådde Samsung SDI-aktien den riktkurs förvaltarna hade satt upp och innehavet såldes. Det polska dryckesbolaget Stock Spirits uppvisade i sin tur överraskande goda vinster och en stabilare marknadsandel, vilket fick aktien att stiga. Uppåt var det även för det USA-baserade raffinaderiet. Vidare nådde även Philips Lighting sin riktkurs till följd av en solid vinstrapport.

Det globala läkemedelsföretaget Teva drog ned utvecklingen trots en imponerande återhämtning i slutet av året. Under 2018 har Teva dock rapporterat förbättrade resultat och det finns tecken på en fortsatt återhämtning.

Strålande utveckling 2018

Hittills 2018 har utvecklingen i SKAGEN Focus varit strålande. Under volatiliten under första kvartalet, främst driven av hotet om handelskrig, överträffade fonden sitt jämförelseindex med 0,8 procentenheter. Sportmärket Fila Korea var en av fondens bästa bidragsgivare, liksom fjolårets fynd SBI Holdings.

Ett spännande nytt namn är Hawaiian Holdings, som äger Hawaiian Airlines. Bolaget rapporterade stabil intjäning för första kvartalet och utsågs nyligen till USA:s bästa inrikesflyg, men handlas till en substantiell rabatt till globala konkurrenter och sitt motiverade värde.

Se också:

Hopp om fred på Koreahalvön lyfter cementnamn

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up