Till innehåll på sidan
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

Skagenmålning med firande sällskap runt ett bord och texten SKAGEN Global 20 år.
Michael Ancher, Et hageselskap, 1904. Bilden är manipulerad och tillhör Skagens Konstmuseer.

När SKAGENs grundare år 1997 bestämde sig för att starta en global aktiefond i Stavanger, var det få som kunde föreställa sig att det skulle bli en av de mest framgångsrika aktiefonderna i Europa. Historien om SKAGEN Global har flera likheter med H.C. Andersens berättelse om den fula ankungen.

Långt från London och New York

Då de tre vännerna Kristoffer Stensrud, Åge Westbø och Tor Dagfinn Veen lanserade SKAGEN Global den 7:e augusti 1997, var det lite som tydde på att andelsägarna i fonden skulle kunna se tillbaka på en unik framgångssaga två decennier senare. På 90-talet var Stavanger främst associerat med en oljebransch i stark tillväxt.

Det verkade närmast utopiskt att starta en global aktiefond, långt från världens finansiella centrum. Internet var i sin tidiga ungdom, och tillgången till den information vi idag tar för givet fanns inte. Å andra sidan innebar den icke-traditionella hemvisten en möjlighet till lugn och ro, och chansen att betrakta finansmarknaden från utsidan. Därmed undgick man hysterin som ofta präglar finanscentrum som New York och London.

Från norskt till globalt perspektiv

SKAGEN Globals första förvaltare, Kristoffer Stensrud, hade redan visat på en unik förmåga att välja bra aktier. Den norsk-globala aktiefonden SKAGEN Vekst som startades 1993 var redan en stor succé, med solid absolut och relativ avkastning. Filosofin att hitta undervärderade aktier med stor avkastningspotential var på plats, men Kristoffer Stensrud hade ännu att bevisa att han kunde förvalta en renodlad global fondportfölj.

Succén lät inte vänta på sig och skepsisen försvann snabbt. Det första året levererade fonden en avkastning på 25 procent, 18 procentenheter bättre än marknaden. Förvaltarteamet hade ett brett mandat att hitta de bästa bolagen över hela världen, och var inte rädda för att leta på platser där andra inte gjorde det.

Samsung Electronics med från start

Ett av de första bolag som kom in i portföljen var en (numera) SKAGEN-klassiker. Sydkoreanska Samsung Electronics var med från start, och har bidragit med över tusen procents avkastning till andelsägarna. Idag är bolaget fortsatt attraktivt prissatt, och har ljusa framtidsutsikter.

– Över lång tid har Samsung byggt upp en solid position inom halvledare. Detta är ett område som ser ut att växa kraftigt de kommande tio åren, i takt med att maskininlärning och artificiell intelligens alltmer integreras i människors vardag, säger Knut Gezelius, huvudförvaltare i SKAGEN Global.

Samsung Electronics är ett bra exempel på en typisk SKAGEN-investering:

– Det är nog ingen slump att Samsung, som familjeföretag, investerar och tänker långsiktigt. Denna princip speglar SKAGENs investeringsfilosofi, och vi har en stark tro på aktien som en topp 10-position i fonden, säger Gezelius.

44 miljarder kronor till andelsägarna

Kristoffer Stensrud var huvudförvaltare i SKAGEN Global under fyra år, fram tills han startade SKAGEN Kon-Tiki 2002. De goda resultaten fortsatte med Filip Weintraub som huvudförvaltare. Fonden vann åtskilliga internationella priser i början av 2000-talet. Under 2010 kom Kristian Falnes in som huvudförvaltare, och de senaste åren har Knut Gezelius stått i spetsen för fonden.

Under de 20 år som SKAGEN Global har funnits har fonden gett en total avkastning på 44 miljarder kronor. Det motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på 14,5 procent, detta under en period när marknaden i genomsnitt har gett 4,9 procents årlig avkastning.

SKAGEN Global redo för framtiden

Idag, 20 år efter lanseringen, är SKAGEN Global fortsatt djupt förankrad i samma investeringsfilosofi som i augusti 1997. Men fondbranschen är en helt annan än när fonden startades.

– Det är svårt att jämföra SKAGEN Global för 20 år sedan med idag. 1997 hade man inte särskilt mycket information tillgänglig. Det berodde bland annat på att bolagen var mycket mer slutna än vad de är idag, samt att konkurrensen var på en annan nivå. Samtidigt har tempot ökat otroligt. Det kan vi se på investerarnas tålamod. Vi lever i en väldigt kortsiktig värld, styrd av känslor. Det kan vi utnyttja, säger Knut Gezelius.

Han lovar att fortsätta tänka långsiktigt.

– En av SKAGEN Globals viktigaste egenskaper är fortsatt tålamod. Vår riskhantering bygger på ett långsiktigt perspektiv. Vi fokuserar på de grundläggande värdena i bolagen. Det är ett kännetecken hos SKAGEN Global som alltid har funnits där, och som vi fortsätter jobba efter, säger Knut Gezelius.

 

Se också:

Om aktiefonden SKAGEN Global
Historien om SKAGEN
Vår investeringsfilosofi

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning beror bland annat på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie-, valuta-, och räntemarknaderna. Även konjunkturen, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. På grund av fondernas sammansättning och fondbolagets förvaltningsmetoder, kan fonder med riskklass 6-7 både minska och öka kraftigt i värde. Fonderna är denominerade i NOK. Avkastningen kan öka eller minska på grund av valutakursförändringar. Innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up