Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

3 min lästid

Indexfonder eller aktiva fonder?

  1. Indexfonder

  De senaste åren har indexfonder blivit väldigt populära. En indexfond, eller passiv fond (även kallat robotförvaltning), har som mål att spegla utvecklingen för ett visst index. Om det är en aktiebaserad fond, investerar den i aktier som ingår i fondens jämförelseindex, till exempel MSCI AC World.

  Många uppfattar det som att indexfonder generellt har lägre risk, är billigare och ger högre avkastning än aktivt förvaltade fonder. Men risken behöver inte vara lägre i en indexfond – risken beror på vad fonden placerar i för typer av värdepapper. Ju större kurssvängningar, desto högre risk.

  En indexfond ger per definition alltid lägre avkastning än index efter avgifter. Och om det finns dolda kostnader som till exempel plattformavgifter, kan indexfonder bli dyrare än vad de ger sken av.

  – Man brukar säga att man köper «marknaden» med en indexfond. Det stämmer inte, du köper en liten del av de börsnoterade bolagen som utgör indexet. Därmed hamnar du utanför många andra spännande investeringsmöjligheter, säger SKAGEN Fonders investeringsdirektör Alexandra Morris.

  Morris-web.jpg

  – Över tid tror jag mer på aktiva fonder, där en förvaltare aktivt väljer ut investeringar och har som mål att slå jämförelseindex, tillägger hon.

  2. Aktiva fonder

  I en aktiv fond gör förvaltaren egna analyser till skillnad från den passiva indexförvaltaren som bygger upp sin fond efter en given mall (att fondportföljen ska efterlikna börsindexet). De mest attraktiva bolagen med hänsyn till både risk och avkastningspotential väljs ut med målet att ge bättre avkastning än index. Läs också: SKAGENs investeringsfilosofi.

  Aktiv förvaltning är av naturliga skäl mer tidskrävande och en del aktiva fonder har högre avgifter. Fokusera dock inte bara på avgiften – och jämför inte äpplen med päron. Titta på hur fonden har presterat över tid, hur förvaltaren hanterat nedgångar och hur fondens investeringsfilosofi ser ut. När du köper en ”billig” indexfond följer ditt kapital med ner när börsen går sämre.

  Vissa förvaltare, som SKAGEN Fonder, väljer också att ta ut en prestationsbaserad avgift. När din fond går bra och du får mer i avkastning, blir avgiften högre - och vice versa. 

  Men se upp när du väljer aktiva fonder – alla aktiva förvaltare lever inte upp till sina namn. Det har på senare år förekommit så kallade smygindexfonder som följer jämförelseindex mer eller mindre nära. 

  3. Spara hållbart

  För den som vill spara hållbart finns det flera fördelar med en aktiv förvaltare. Det krävs oftast aktiv förvaltning för att identifiera såväl ”etiska” som ”hållbara” företag. De flesta index är marknadsviktade, och består exempelvis av de 30 största bolagen på en börs, oavsett bransch eller hållbarhetsarbete.

  SKAGENs aktiva fonder följer exempelvis en hållbarhetspolicy, vilket innebär att alla bolag granskas noga innan de tas in i portföljerna. Som en aktiv och engagerad ägare, kan SKAGEN också påverka bolagen och i många fall genomdriva förändringar i positiv riktning när det behövs.

  – I ett långsiktigt perspektiv är det tydligt att bolag som inriktar sig på hållbarhet blir mer framgångsrika. De som till exempel bryr sig om sina anställdas arbetsvillkor drar till sig de bästa medarbetarna. De som minskar sin klimatpåverkan stärker sitt varumärke och ökar sitt genomslag. Och bolag som behandlar aktieägarna rättvist belönas genom högra aktiekurser, säger Alexandra Morris.

  Se också:

  Räknesnurran - se hur sparbelopp, spartid, avkastning och avgift påverkar ditt sparande (Till Fondkollen.se)

  Fondexperten: "Köp när oron är som störst"

  Tillväxtmarknadsfonden positionerar sig i grön energi

  Aktiv förvaltning

  SKAGEN Kon-Tiki: Investerar mot strömmen för bättre avkastningsmöjligheter

  Året 2023 har varit ytterligare ett utmanande år för tillväxtmarknaderna jämfört med utvecklade ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

  Mer om Aktiv förvaltning

  Oktober: Räntor och inflation igen

  Det var inflation och räntenivåer som skrämde investerarna i oktober och skickade globala aktier ...

  Vitescolyft för SKAGEN Focus

  Aktieägarna i den tyska fordonsleverantören Vitesco har mottagit ett attraktivt bud på sina aktier. ...

  -Vi är tillbaka!

  Aktieplockare och värdeaktier kan gå ljusare tider till mötes, säger investeringsdirektören ...

  Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

  Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

  Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

  keyboard_arrow_up