Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

4 min lästid

Månadsspara i fonder − en vinnarstrategi på sikt

Det är ingen slump att många svenskar månadssparar i fonder. Det har visat sig vara en av de mest lönsamma sparstrategierna över tid.

Här listar vi några av fördelarna:

1. Bättre avkastning på sikt

Historiskt sett har kombinationen månadssparande och exponering mot aktiemarknaden genom att spara i aktiefonder varit en strategi som tjänat svenska sparare väl.[1]

Med ett månadssparande kommer du att köpa fondandelar både när fonden är "billigare" och när den är "dyrare". När kursen går ner får du fler andelar för dina pengar, och vice versa.

Låt oss ta ett exempel. Du startar ett månadssparande i en aktiefond. Därefter faller börsen och fondkursen. Du som månadssparar fortsätter att köpa andelar genom ditt sparavtal. Eftersom kurserna fallit, får du fler fondandelar för samma summa. På så sätt får du ett bättre snittpris över tid.

2. Få lyckas tima marknaden

Många sparare köper mer när börsen går upp och säljer när den går ner. Det mest fördelaktiga är förstås att lyckas "tima botten" och köpa fondandelar när de är som billigast. Men genom att spara lite varje månad, istället för att sätta in ett större belopp vid ett och samma tillfälle, minskar du risken att köpa när fonden är som "dyrast". Få lyckas tima marknaden och fördelen med ett månadssparande är att du också köper andelar när kursen är som lägst. Om fonden har sjunkit i värde är den ju billigare.

Det bästa är att du inte behöver försöka avgöra om nuvarande pris är en topp eller en botten. Ditt regelbundna sparande gör att du kommer att köpa på i toppar och dalar.

3. Ränta på ränta-effekten

Det är inte bara pengarna du sätter in som kan ge avkastning över tid, du kan också få avkastning på din avkastning. Med ränta på ränta-effekten skapas en snöbollseffekt som kan göra stor skillnad på sikt!

Låt oss säga att du sparar 1 000 kronor per år i aktiefonder. Med en avkastning på 7 procent blir saldot 1070 kronor efter det första året. Efter ytterligare ett år med 7 procents avkastning skulle man kunna tro att behållningen blev 1140, men eftersom avkastningen för varje år läggs till, så har du efter två år 1144,90 kronor. Denna effekt blir starkare för varje år du sparar. Startar du tidigt kan ränta på ränta-effekten utgöra en hög avkastning på sikt.

4. Det hjälper dig att hålla huvudet kallt

Aktiemarknaden rör sig som bekant upp och ner. När det kommer perioder av börsturbulens är det lätt att våndas över sitt sparande och kanske agera i affekt, och trycka på säljknappen vid fel tillfälle.

Historien visar att den som varit långsiktig i sitt fondsparande och vågat hålla fast vid sin plan när världsekonomin gungat, har haft bäst avkastning i det långa loppet. När det ser som mörkast ut är det ofta det sämsta tillfället att sälja eller stoppa sitt sparande.

5. Det blir av

Det bästa sparandet är det som blir av. Med ett månadssparande dras ett valfritt belopp från ditt konto och placeras i de fonder du väljer. Sparandet så att säga sköter sig självt. Det är enkelt att starta och om förutsättningarna skulle förändras så är det inga problem att pausa månadssparandet.

Det bästa är att starta så tidigt som möjligt, till exempel när du har fått ditt första jobb eller att börja spara åt dina barn redan när de är små. Men det är (nästan) aldrig försent att starta och efter några år är chansen stor att ditt månadssparande har vuxit till sig.

Starta ett månadssparande idag: så enkelt kommer du igång


[1] Pettersson, F., Sjöholm, G. och Hård, F. 'Fondmarknadens utveckling 1979-201 - Så blev Sverige världsmästare i fondsparande', 13 maj 2019.

Spara i fonder

SKAGEN har två av Norges bästa fonder

SKAGEN Global och SKAGEN Kon-Tiki har utsetts till Norges bästa fonder inom sina respektive ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Spara i fonder

- Jag har lärt mig mycket av SKAGEN

Roar Bolstad har gjort det mesta rätt. I snart 30 år har han sparat i SKAGENs aktiefonder och har ...

Bästa investerare, gör nu inget dumt!

Det är svårt att inte gripas av förskräckelse för den nuvarande marknaden. Men det dummaste du kan ...

SKAGEN Focus använde turbulensen för att köpa Levi's

Under sommaren köpte SKAGEN Focus in sig i Levi's. Aktien är den enda av sitt slag i portföljen, ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up