Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

2 min lästid

Big in Japan

SKAGEN Focus har för närvarande ca 16% av fondens tillgångar investerat på den japanska börsen. Under det senaste året har förvaltarna successivt ökat sin exponering mot undervärderade värdefickor på den japanska marknaden.

Den japanska centralbanken (BoJ) reviderade nyligen sina riktlinjer för räntekurvan, vilket orsakade en oro på finansmarknaderna. Den japanska centralbanken tillåter nu att 10-åriga räntor på japanska statsobligationer får fluktuera med upp till 0.50pp (upp från tidigare 0.25pp). Detta kan ha en omedelbar påverkan på att "räta ut" den japanska räntekurvan. Detta beslut togs veckan före jul, en tid då likviditeten på finansmarknaderna är låg.

Den stora frågan är nu om detta är början på en trend, där Japan lämnar nollräntepolitik och kontroll av yieldkurvan bakom sig. Det kommer att ske ett skifte av ledning i den japanska centralbanken, Bank of Japan, i april nästa år och det finns anledning att tro att den nya ledningen kan komma att genomföra ytterligare förändringar i samma riktning. Japan är ett av världens mest skuldsatta länder i förhållande till BNP, så förändringar lär ske mycket gradvis.

Naturligt vore att se över styrräntan vilket skulle ge en mycket positiv effekt på japanska bankers räntemarginal, som varit fallande under flera decennier av nollräntepolitik. Samtidigt handlar stora delar av banksektorn på mycket låga värderingmultiplar, och i vissa fall extrema rabatter till bokförda värden. Den värdedrivna och konträra aktiefonden SKAGEN Focus äger sedan en tid tillbaka inte mindre än två regionala japanska banker, Shiga Bank samt Keiyo Bank. Förvaltarna Jonas Edholm och David Harris har även investerat i Japan Post Holdings, som i sin tur har ett stort aktieägande i Japan Post Bank och Japan Post Insurance, samtliga potentiellt gynnade av senaste veckans händelser. Enligt förvaltarna handlas dessa aktier till mycket stora rabatter mot sina motiverade värden. Den senaste utvecklingen har även lett till en förstärkning av den japanska valutan, vilket har en positiv effekt på SKAGEN Focus.

Läs senaste månadsrapporten för SKAGEN Focus här.

Börsen

Alexandra Morris: Var på vakt för vad som döljer sig under den stigande aktiemarknaden

Globala aktier fortsatte uppgången under andra kvartalet, men färre aktier står för avkastningen. ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Börsen

Trött på val? Fokusera på långsiktiga fundamentala förhållanden

Trots att nyhetsrubrikerna domineras av val globalt, är påverkan på de sammanlagda investeringsavkas ...

USA-Kina-dilemmat

Hur har omvändningen av kapitalflöden sedan pandemin påverkat aktiemarknaderna och vilka ...

Andra kvartalet: Utmanande investeringsklimat med ljusglimtar

Efter en stark maj månad på den globala aktiemarknaden blev juni mer utmanande. Osäkerhet präglar ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up