Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

5 min lästid

Andra kvartalet: Försiktig optimism

Coronakrisen är också en tid för stora ord och nya rekord. Medan det första kvartalet kännetecknades av rädsla och marknadskorrigering kom det mer positiva signaler under det efterföljande kvartalet. De globala aktiemarknaderna kom tillbaka starkt efter nedgången till följd av många regeringars snabba svar på den ekonomiska krisen. Aldrig tidigare har ekonomiska räddningspaket av en sådan storlek lanserats, och resultaten under andra kvartalet visar att de fungerade. Det amerikanska Dow Jones-indexet hade sitt starkaste kvartal på 33 år, och MSCI Emerging Markets har inte upplevt en så stor kvartalstillväxt sedan 2009.

Det är fortfarande oklart vilken form återhämtningen kommer att ta, kommer det att bli V-format eller kanske W? På senare tid har vissa föreslagit att det kommer att se ut som Nikes swoosh-logotyp, med en långsammare återhämtning. Det finns fortfarande många osäkerheter som kommer att prägla framtiden, rädslan för en andra infektionsvåg är mycket verklig, och vi har också ett kommande presidentval i USA och en Brexit-process som har startat igen.

Läs också: Vinnarstrategin för dig som sparar i fonder

SKAGEN Global

Förvaltarna i den globala aktiefonden SKAGEN Global fokuserar på investeringsprocessen för att fortsätta hitta undervärderade, långsiktiga möjligheter. Under det andra kvartalet föll fonden något bakom sitt jämförelseindex, men ligger fortfarande före hittills i år.

De bästa bidragsgivarna för kvartalet var tre amerikanska bolag: Microsoft, Adobe och Home Depot. Teknikjättarna Microsoft och Adobe har gynnats av sina digitala affärsmodeller och har påverkats mindre av nedstängningen än mer cykliska bolag. Amerikanska konsumenter har gjort som många andra och använt hemmatiden för att renovera. Home Depot har gynnats av det, och det finns fortfarande möjligheter till större tillväxt.

På den negativa sidan hittar vi JP Morgan och specialförsäkringsbolagen Hiscox och Beazley. Finanssektorn har haft problem med fallande räntor och svaga finansiella utsikter. För Hiscox och Beazley har rädslan för en markant ökning av antalet försäkringskrav som ett resultat av coronakrisen lett till fallande aktiekurser.

Förvaltarna gick ut ur Equinor, Hiscox, Medtronic och ADP under kvartalet. Holländska ASML tillhandahåller system för den växande halvledarmarknaden och är ny i portföljen.

SKAGEN Kon-Tiki

Tillväxtmarknadsfonden SKAGEN Kon-Tiki stängde andra kvartalet något före sitt jämförelseindex. Bolag som kännetecknas av strukturell tillväxt gav bättre resultat än de mer cykliska namnen. Sydkoreanska batteritillverkare som LG Chem och Samsung SDI hörde till de främsta bidragsgivarna under kvartalet eftersom efterfrågan på elbilar har ökat i Europa. Den indiska fordonstillverkaren Mahindra & Mahindra kom också tillbaka starkt efter en nedgång under första kvartalet.

Kvartalets största negativa bidragsgivare var första kvartalets vinnare, Euronav. Bolaget transporterar råolja, och när oljepriset steg, föll shippingraterna och aktiekursen.

Två innehav lämnade portföljen under andra kvartalet, Shell och Aeroflot. Shell har minskat utdelningen med två tredjedelar och Aeroflot ser över sin finansieringsstruktur. Efter att ha noggrant övervägt deras potential, sålde förvaltarna ut båda. Telekomföretagen China Unicom och Indosat såldes också ur portföljen.

SKAGEN m2

Den globala fastighetsmarknaden har hamnat något bakom de allmänna aktiemarknaderna under återhämtningen. Detta gäller särskilt sektorer som är särskilt drabbade av coronakrisen, till exempel hotell, köpcentrum och studentbostäder. Därför har vår globala fastighetsfond SKAGEN m2 fokuserat på de mer motståndskraftiga segmenten med starkt kassaflöde, som drivs av globala underliggande trender.

Under det andra kvartalet hamnade SKAGEN m2 något bakom jämförelseindex, men ligger fortsatt före hittills i år. Ett av de nya innehaven i portföljen under detta kvartal är den amerikanska datacenteroperatören Switch. Bolaget har en stark position på marknaden och använder förnybar energi.

Under kvartalet var den svenska logistikoperatören Catena återigen en av de bästa bidragsgivarna. Brasilianska LOG Commercial Properties har sin verksamhet i samma bransch och levererade också goda resultat under perioden, drivet av en stark e-handelstrend. På den negativa sidan finner vi CA Immobilien på grund av exponeringen mot kontor. Det är för tidigt att dra slutsatsen att kontor inte har en framtid, men coronakrisen har visat att hemmakontor fungerar bättre än många trott. SKAGEN m2 minskade exponeringen mot kontorssegmentet under kvartalet.

SKAGEN Focus

Den koncentrerade globalfonden SKAGEN Focus hade ett riktigt bra kvartal och slog sitt jämförelseindex med nära 10 procentenheter under perioden. Förvaltarna ser tecken på att värdeaktier kan få en renässans efter coronakrisen, både i Europa och USA. 

Läs också: Värdeinvesteringar: En unik möjlighet?

Fondens bästa bidragsgivare var guldgruvoperatören Roxgold, som kom med bra borresultat. Det tyska byggbolaget Hornbach Holdings gick också bra. Hornbach är mycket lågt värderat, särskilt med tanke på den stora fastighetsportfölj de har.

Förvaltarna köpte in sig i den tyska industrikoncernen Norma, ledande inom teknik och den största leverantören till ett antal branscher. De har också köpt in den amerikanska cementtillverkaren Eagle Materials. Bolaget är specialiserat på att uppgradera vägar och broar och kan därmed dra nytta av ökad infrastrukturutveckling i USA under valåret.

SKAGEN Vekst

Den nordisk-globala aktiefonden SKAGEN Vekst uppnådde god absolutavkastning under kvartalet, företagen i portföljen gynnades av uppgången på marknaden. I synnerhet levererade de bolag som har exponering mot grön energi bra resultat. Norska Bonheur är fondens näst största innehav och driver vindkraftsparker i Storbritannien och Skandinavien. Danske Vestas tillverkar vindkraftverk och hade också ett bra kvartal. De två bolagen var bland fondens bästa bidragsgivare under kvartalet. Shell var kvartalets största negativa bidragsgivare och tillkännagav stora utdelningsminskningar under kvartalet. Dessutom påverkades China Mobile av den politiska oron i Hongkong, och var bland de svagaste bidragsgivarna under perioden.

Förvaltarna har förvärvat flera nya bolag under kvartalet, inklusive två försäkringsbolag, brittiska Beazley och kinesiska Ping An. Dessutom ökade de innehaven i Citigroup och Korean Re.

Vill du veta mer om hur fonderna har presterat? Läs mer i fondernas statusrapporter.

Läs också: Sju lärdomar för investerare av coronakrisen

Börsen

Alexandra Morris: Var på vakt för vad som döljer sig under den stigande aktiemarknaden

Globala aktier fortsatte uppgången under andra kvartalet, men färre aktier står för avkastningen. ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Börsen

Trött på val? Fokusera på långsiktiga fundamentala förhållanden

Trots att nyhetsrubrikerna domineras av val globalt, är påverkan på de sammanlagda investeringsavkas ...

USA-Kina-dilemmat

Hur har omvändningen av kapitalflöden sedan pandemin påverkat aktiemarknaderna och vilka ...

Andra kvartalet: Utmanande investeringsklimat med ljusglimtar

Efter en stark maj månad på den globala aktiemarknaden blev juni mer utmanande. Osäkerhet präglar ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up