Till innehåll på sidan
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

4 min lästid

Hur gick det för fonderna i oktober?

Ljusare makroekonomiska signaler och hopp om en mini-uppgörelse mellan Kina och USA ledde till en uppgång på aktiemarknaderna i oktober. Tillväxtmarknaderna gick i genomsnitt bättre än de utvecklade marknaderna.

Goda utsikter för SKAGEN Kon-Tiki

Vår globala tillväxtmarknadsfond SKAGEN Kon-Tiki är upp dryga 16 procent hittills i år men hamnade efter sitt jämförelseindex i oktober. Fonden sålde ut Turkish Air dagarna efter den turkiska offensiven i Syrien. China Unicom tappade mark under perioden trots goda resultat och ett samarbete om 5G med China Telecom. Med tecken på förbättrad konkurrensmiljö tror dock förvaltarna på en stark uppgång framöver.

Även för shippingbolaget Euronav ser utsikterna ljusa ut. En kombination av regulatoriska, säsongs- och geopolitiska händelser har skapat ett av de starkaste lägena för shipping sedan 2008. Trotjänaren i portföljen, techjätten Samsung Electronics rapporterade solida resultat. Goda utsikter för minneskort innebär att en cyklisk återgång kan ligga i korten.

Stabilt i SKAGEN Global

SKAGEN Global ligger före sitt jämförelseindex både på ett och tre års sikt, och även hittills i år. Fonden är upp närmare 34 procent under 2019 men backade något i oktober.

Fondens bästa bidragsgivare var den amerikanska storbanken JP Morgan, IT-, hiss- och rulltrappsleverantören Schindler och techgiganten Microsoft. Det amerikanska läkemedelsbolaget Baxter, försäkringsbolaget Hiscox och McDonald’s hamnade däremot i botten.

Tilt mot värde kan gynna SKAGEN Focus

Med starka resultat från fondens tio största investeringar, har SKAGEN Focus stigit drygt 22 procent i år och genererat stabil absolut avkastning under oktober. Dessutom fortsätter signalerna om en rotation mot värdeaktier – vilket kan vara riktigt goda nyheter för en djupt värdebaserad fond som SKAGEN Focus.

Dessutom fortsätter signalerna om en rotation mot värdeaktier – vilket kan vara riktigt goda nyheter för en djupt värdebaserad fond som SKAGEN Focus.

Telekombolaget Avaya har gett starka bidrag till fonden och förvaltarna har nu börjat sälja av innehavet. Fonden köpte mer av tyska Continental, som meddelade en spin-off, samt av den italienska banken Unicredit. Förvaltarna tror på en omvärdering av italienska banker, och Unicredit kommer troligen att bilda ett tyskt holdingbolag bestående av verksamheter utanför Italien. Detta kan skapa värde för aktieägarna.

Ett nytt innehav är techbolaget Hewlett Packard Enterprise, ett sällsynt värdefynd med mer än 10 procents fritt kassaflöde. Det kanadensiska guldgruvebolaget Roxgold föll tillbaka något efter en period med stark avkastning. Efter en stark uppgång i år, såldes positionen i JapEx ut.

Superstjärnan SKAGEN m2 fortsätter att glänsa

SKAGEN m2 fortsätter att leverera riktigt stark avkastning, både absolut och relativt. Fonden, som har vunnit pris som bästa globala fastighetsfond 2019 över tre år, har hittills i år stigit med 29 procent. Den slår också genomsnittet med råge över fem, tre och ett års sikt.

Den tyska kontorsoperatören Aroundtown gick samman med TLG Immobilien. Två nya bolag togs in i portföljen: Health Care Trust of America och Brookdale Senior Living. Båda dessa har tillgångar i vårdsegmentet – i linje med vårt fokus på globala megatrender, i det här fallet den åldrande befolkningen i USA. 

Ett nytt innehav är det tyska bostadsbolaget LEG Immobilien. Positionen i Deutsche Wohnen trimmades på grund av osäkerhet om hyresmarknaden i Berlin.

Energi gav skjuts i SKAGEN Insight och SKAGEN Vekst

Den globala skuggaktivistfonden SKAGEN Insight är upp drygt 21 procent i år och i oktober var avkastningen i linje med jämförelseindex. Fonden har en kraftigt undervärderad portfölj där Insights förvaltare ser stora möjligheter av att aktivister fortsätter att utlösa värde genom förbättringar av bolag.

Elgrossisten Rexel var fondens bästa bolag under månaden, medan det danska verkstadsbolaget Nilfisk hamnade på minussidan.

Oktober var också en stark månad för den nordisk-globala aktiefonden SKAGEN Vekst som fick en skjuts uppåt av framförallt energi- och teknologibolagen i portföljen – däribland ryska olje- och gasbolaget Gazprom. Fonden hamnade ändå något efter sitt jämförelseindex främst på grund av exponeringen mot finans och förnybar energi. Hittills i år har den stigit nästan 24 procent.   

Läs mer i fondernas månadsrapporter

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning beror bland annat på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie-, valuta-, och räntemarknaderna. Även konjunkturen, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. På grund av fondernas sammansättning och fondbolagets förvaltningsmetoder, kan fonder med riskklass 6-7 både minska och öka kraftigt i värde. Fonderna är denominerade i NOK. Avkastningen kan öka eller minska på grund av valutakursförändringar. Innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up