Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

Investeraren Jim Rogers (till vänster) i samspråk med Jonas A Eriksson från SKAGEN.
Investeraren Jim Rogers (till vänster) i samspråk med konferenciern Jonas A Eriksson under Nyårskonferensen 2014.

Det har varit ett tufft år för etablissemanget i västvärlden och ett riktigt dåligt år för opinionsinstituten som förutspådde att Storbritannien skulle stanna i EU och att Donald Trump skulle förlora i det amerikanska presidentvalet. Hur ser du på detta?

– Inte för att det är viktigt, men jag förutspådde båda händelserna. Det är något jag givit uttryck för i intervjuer vid olika tillfällen.

I kölvattnet av EU-omröstningen i Storbritannien har det uppstått osäkerhet. Tror du verkligen Brexit kommer att bli av? Och vad tror du kommer hända med globaliseringen nu?

– Ja, Brexit blir av. Vad gäller globaliseringen kommer det bli värre överallt.

För första gånger sedan andra världskriget verkar det som att vi rör oss mot en mer protektionistisk värld. Hur ser du på detta och vad är investeringsimplikationerna?

– Världen har varit igenom detta tidigare. Vi rör oss genom stora cykler. En av de främsta lärdomarna av historien är att människor inte lär sig av den. Många som inte har lärt av historien tror att de är smartare och kan vinna över den. Handelskrig och valutakrig leder alltid till konkurser och ofta till riktiga krig. Om Donald Trump och andra menar vad de säger är vi dömda allihop.

En mycket expansiv penningpolitik är något jag vet att du haft invändningar mot länge. Under 2016 fortsatte stora centralbanker med sitt sedeltryckande. Vissa bedömare menar nu att vi går mot slutet av den över trettio är lång "bull-market" för statsobligationer. Vad är din syn på detta?

– Den 35 år långa "bull-market" för obligationer vi haft är nära en komplicerad topp. För stunden är dock alla negativa till obligationer, så det kommer säkert att par rallyn till.

Är inflation på väg tillbaka in i ekonomin menar du?

– Inflationen är redan här. Var handlar du? Eller är det kanske din personal shopper som handlar åt dig. Fråga honom får du se!

Sedan presidentvalet har aktiemarknaden i USA gått starkt när den har diskonterat att Donald Trump kommer bli en stor skattesänkare och avreglerare i samma anda som Ronald Reagan. Vad är din syn på de politiska förslag som hittills kommit från den tillträdande presidenten Donald Trump?

– Att sänka skatter, investera i infrastruktur och ta hem amerikansk produktion är fantastiskt bra för USA:s ekonomi. Men att utlösa handelskrig mot Kina, Mexiko etc vore en katastrof för hela världen.

Hur ser du på värderingen av amerikanska aktier?

– Amerikanska aktier är dyra, men kan fortsätta gå upp om Donald Trump gör bra saker han sagt tidigt men senarelägger de dåliga förslagen. Både den amerikanska aktiemarknaden och dollarn kan bli övervärderade, och till och med utvecklas till bubblor beroende på vad han gör först.

När du talade på vår nyårskonferens i Stockholm 2014 var du positivt inställd till ryska aktier. Detta är något som givit god avkastning. Nu när oljepriserna gått upp sedan OPEC i november lyckats enas om produktionsbegränsningar av olja och den ryska rubeln stärkts rejält – hur ser du på Ryssland?

– Jag har nyligen köpt mer ryska tillgångar. Bland dessa tillgångar finns ryska statsobligationer utställda i rubel.

Vad kommer hända med oljepriserna. Kommer de fortsätta att trenda uppåt?

– Oljan är nära en komplicerad botten. Vi kommer i backspegeln se att energipriserna nådde en botten 2015, 2016 och 2017.

Som investerare var ser du mest respektive minst värde när vi nu går in i 2017?

– Jag ser mest värde i Ryssland och i jordbrukssektorn. Minst i techföretag i USA. Ta korta positioner i FANGs* – förutsatt att det inte står klart att en bubbla kommer.

Avslutningsvis, du är ju en stor Kina-entusiast och har till och med flyttat med din familj till Singapore så att dina döttrar ska kunna lära sig mandarin. Många människor är oroliga över Kina just nu. Både utifrån ett ekonomiskt perspektiv men även utifrån ett geopolitiskt sådant. Hur se du på Kina i nuläget?

– Kom ihåg att när USA reste sig till att bli 1900-talets viktigaste land var det många problem på vägen med depressioner, inbördeskrig etc. Det är samma sak för Kina. Landet har nu blivit en stor handelspartner till många länder och när de får problem, får Kina problem också. Kina har nu börjat få skuldproblem efter att ha varit lågt skuldsatt. Vi kommer att se konkurser. Beijing har meddelat att man kommer tillåta detta, till skillnad mot Västvärlden och Japan, där man inte låter människor misslyckas.

Om det finns en risk för en krasch, vilka delar av Kina kommer klara sig bäst?

– Delar av Kina kommer att klara sig bra även om västvärlden sjunker i havet. Ett exempel: Kina är oerhört smutsigt och spenderar mycket för att göra landet renare. Du kanske har hört om "One Belt – One Road".** Det är inte ofta i historien som geografin ändras, men kineserna är i färd med att göra det nu. Ett enormt projekt. Stora förändringar kommer ske även inom vårdsektorn, jordbruk, turism et al. Många företag kommer klara sig bra, medan andra kommer gå under. Som investerare bör man investera i bolag som kan klara sig även om ekonomin kollapsar.

*Facebook, Amazon, Netflix, Google (Alphabet).

** är ett initiativ lanserat av president Xi Jinpin 2013 som handlar om att bygga ut infrastruktur för transporter i landet.

Om Jim Rogers

  • Född 1942 i Baltimore i Maryland i USA.
  • Examen i historia från Yale University i Connecticut USA och stipendiat på Oxford University i England där han läste ekonomi, politik och filosofi. Har varit gästprofessor i finansiell ekonomi vid Columbia University i New York.
  • Arbetade på investmentbanken Arnhold and S Bleichroder på Wall Street innan han 1973 tillsammans med George Soros startade Quantum Fund som avkastade 4200% 1970-1980 samtidigt som S&P 500 endast gick upp 47%.
  • Pensionerade sig 1980 vid 37 års ålder för att resa jorden runt på motorcykel.
  • Startade 1998 Rogers International Commodity Index
  • Är med i Guiness rekordbok för en Jordenruntresa han gjorde i en specialbyggd Mercedes med sin fru när de passerade 111 länder.
  • Bor i Singapore sedan 2007 efter att ha sålt den då dyraste lägenheten i New York. Har två döttrar, 8 och 12 år gamla.
  • Flitigt anlitad som finansiell expert i medier som Bloomberg, CNBC etc.
  • Författare till flera böcker bland andra Hot Commodities och A Bull in China.

Se också:

Kenneth Rogoff huvudtalare vid SKAGEN Fonders Nyårskonferens 2017

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up