Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

4 min lästid

Ed Glaeser till Nyårskonferensen

Framtiden är urban. Redan nu lever mer än hälften av jordens sju miljarder invånare i städer. Om 50 år kommer fler människor bo i städer än dagens samlade befolkning.

Ekonomen och Harvardprofessorn Edward "Ed" Glaeser har ägnat en stor del av sitt forskarliv åt att undersöka det han kallar "människans främsta uppfinning". I boken Triumph of the City från 2011 och i flera forskningsartiklar under senare år, beskriver han fördelarna med att bo nära andra människor. Städer gör oss rikare, smartare, grönare, friskare och lyckligare, som det heter i bokens undertitel.

På SKAGENs Nyårskonferens i januari kommer Ed Glasers föredrag att handla om några av världsekonomins allra starkaste drivkrafter. Till dessa hör urbanisering, ökat välstånd, demografiska förändringar och hållbarhet – krafter som blir avgörande för att lyckas som investerare i framtiden.

Krogmat och hiphop

Ed Glaesers tes grundar sig på att människor och idéer utvecklas i mötet med andra. När många människor vistas på samma plats, tätt inpå varandra och möts öga mot öga – då sker en korsbefruktning som ger upphov till innovationer och nya verksamheter. Allt ifrån restaurangen till det legendariska skivbolaget Def Jam Records som gjorde hiphopen mainstream, har uppstått just därför att människor levt nära.

Staden är också en plats som kopplar samman arbetstagare med arbetsgivare, och ger ett större utbud av olika sorters arbets- och utvecklingsmöjligheter. Oavsett förutsättningar, har den som bor i en större ort större chans att skapa sig en bättre tillvaro än den som lever på landsbygden, menar han.

Vissa städer mer framgångsrika än andra

Men vad gör då att vissa städer blomstrar medan andra förfaller? Svaret handlar för Glaeser om konsumtion, snarare än produktion.

Medan till exempel den amerikanska bilstaden Detroit inte lyckades förnya sig när industrijobben försvann, klarade sig Seattle bättre. Här lyckades framsynta entreprenörer, från IT-giganten Microsoft till kaffekedjan Starbucks, skapa nya verksamheter som kunde svara mot konsumenternas nya preferenser.

Friskare och lyckligare i städer

Glaeser har gjort sig känd som en motståndare till "urban sprawl", den form av gles bebyggelse som kännetecknar förorter i Europa och många villaområden i USA. Istället förespråkar han att bygga högt, även i tillväxtländer. Problem som smog, trängsel och bristande hygieniska förhållanden går att lösa. Gleshet, däremot, hämmar inte bara tillväxten utan är "en ekologisk katastrof".

Bor man tätt krävs färre biltransporter för att ta sig mellan arbete, butiker, fritidssysselsättningar, skolor etc. Detta leder till lägre koldioxidutsläpp. Energianvändningen är också lägre i staden tack vare att bostäderna är mindre och därför inte kräver lika mycket energi för att värmas upp och kylas ner.

Som om detta inte var nog, är stadsbor också friskare, lever längre och upplever sig vara lyckligare, enligt professorns studier.

Det finns förstås avigsidor och Glaeser erkänner att "Närheten gör det enklare att handla med idéer eller varor, men också enklare att utbyta bakterier eller stjäla en handväska."

Mer om Ed Glaeser:

Professor i Ekonomi vid Harvards universitet. Han är uppvuxen på Manhattan, New York, utbildad vid Princeton University och har doktorerat i nationalekonomi 1992 vid University of Chicago. En stor del av hans forskning handlar om ekonomi, bostadsfrågor, entreprenörskap, segregation och kriminalitet i det urbaniserade samhället. Den 12 januari 2018 är han huvudtalare vid SKAGEN Fonders Nyårskonferens i Stockholm.

Om framtidens städer:

År 2045 väntas antalet stadsbor ha stigit till sex miljarder, enligt FN. Den största ökningen sker i utvecklingsländer. Och med globala megatrender som ny teknik, digitalisering, demografiska förändringar, ökat välstånd, klimatförändringar, hållbarhet och inte minst urbaniseringsvågen kommer städer att spela än allt större roll i den globala ekonomin.

Läs också:

SKAGEN Kon-Tikis fövaltare: "Urbanisering den viktigaste drivkraften för Kina"

Så lyckas fastighetsfonden SKAGEN m2

Demografi och urbanisering motorer för tillväxt

 

Nyårskonferensen

James Anderson: Långsiktig meravkastning kräver djupgående kunskap om bolagen

James Anderson, inflytelserik investerare, tidigare partner på Baillie Gifford och förvaltare av ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Nyårskonferensen

Marknadsstrateg Russell Napier: Radikala förändringar i investeringsmiljön ställer ökade krav på investerare

Russell Napier, internationell marknadsstrateg och författare till kultboken ”Anatomy of the Bear”, ...

Eliot Higgins: Open-source data kan bekämpa Putins propaganda

Eliot Higgins är grundaren av Bellingcat, en utredningsgrupp som använder sig av öppna källor på ...

Aswath Damodaran: Osäkerhet är en fördel för aktiva förvaltare

På SKAGEN Fonders Nyårskonferens 2023 förklarade finansprofessorn och värderingsgurun Aswath ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up