Till innehåll på sidan
Placera i fonder chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right
3 min lästid

Nicholas Nassim Taleb till SKAGENs Nyårskonferens

Världens mest prestigefyllda utmärkelse inom ekonomisk forskning - Nobelpriset i ekonomi - bär en del av skulden för finanskrisen 2008. Åtminstone om du frågar den libanesiska författaren, filosofen, kapitalförvaltaren och NYU-professorn i matematik Nassim Nicholas Taleb. Han har inte så mycket till övers för de flesta ekonomiska teorier och hur de hyllas och upphöjs.

Enligt hans uppfattning leder dessa teorier ofta till felaktiga prognoser och riskbedömningar och i slutänden till kriser som den 2008. Enligt Taleb är det nämligen fel att försöka jämföra den verkliga världens slumpmässighet med kvantfysikens "strukturerade slumpmässighet" där sannolikheter är anmärkningsvärt beräkningsbara.

2007 fick Nassim Taleb internationellt erkännande för sin bok "Den svarta svanen", den första volymen i en serie på fem, som har publicerats under titeln "Incerto" - "osäkerhet" på latin. Den brittiska tidningen The Times har kallat boken en av de 12 mest inflytelserika sedan andra världskriget.

2021 kan Nassim Taleb upplevas SKAGENs digitala Nyårskonferens i januari.

Du kan inte förutse, men förbereda dig på kriser

I "Den svarta svanen" beskriver Nassim Taleb fenomenet svarta svanar – stora men oförutsebara händelser med enorma samhälleliga konsekvenser. Människor kommer alltid att i efterhand försöka förklara logiken bakom sådana händelser – hitta en mening i galenskapen, visa att skeendet faktiskt hade kunnat förutses. Talebs teori är den omvända, att sådana svarta svanar är oförutsägbara till sin natur – och han bidrar till att förbereda läsaren på just  det oförutsägbara.

Nassim Taleb är en av pionjärerna inom så kallad riskförvaltning, där man försöker skydda investerare mot extrema rörelser i marknaden. Tail risk-förvaltning kallas ofta Black Swan protection – skydd mod svarta svanar. Affärsmodellen har varit att skydda mot kriser och samtidigt ge god avkastning kopplad till sällsynta händelser. Han var framgångsrik med denna strategi redan inna finanskrisen, och med vinsten från bokutgivningen och avkastningen han fick under just den svarta svanen som finanskrisen var, blev han ett känt varumärke. Han är Senior Scientific Advisor hos Universa Investments, som är baserad på black swan-filosofin och som isamband med finanskrisen lyckades generera imponerande 65-115 procents avkastning i vissa av bolagets fonder i oktober 2008.

Egen risk

Nassim Nicholas Taleb avslutade pentalogin "Incerto" med boken "Skin in the Game" 2018. Här beskriver han bland annat hur det är nödvändigt att som beslutsfattare själv ta en betydande andel av risken i stora processer, för att säkra att riktiga, kommersiellt effektiva och riskjusterade beslut ska fattas. Och också för att förstå världen som omger oss.

I samband med coronakrisen har Taleb sagt att virusutbrottet inte är en svart svan, och att begreppet generellt inte får bli en utsliten kliché som beskriver all världens negativa överraskningar. Han menar att coronakrisen snarare är ett uttryck för den skörheten som karaktäriserar vår globaliserad värld:

 "Denna pandemi var helt förutsägbar. Vi uppmanade att den skulle hejdas i starten, men världens regeringar ville inte spendera småpengar i januar. Så nu måste de lägga ut biljoner," sa han till Bloomberg TV i slutet av mars.

I januari gästar han SKAGEN Fonders Nyårskonferens, där han bland annat kommer att belysa några av de missförstånd som uppstått i coronapandemins kölvatten.

 

keyboard_arrow_up

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning kommer bland annat att bero på marknadens utveckling, förvaltarens skicklighet, fondens risk samt förvaltningsavgifter. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Faktablad och informationsbroschyrer (prospekt) för alla SKAGENs fonder finns på varje respektive fonds sida.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.