Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

5 min lästid

Författaren Michael Lewis till SKAGENs Nyårskonferens

Snabbspolning: Michael Lewis tog examen i konstvetenskap vid Princeton, arbetade som konsthandlare, vidareutbildade sig på London School of Economics, fick jobb och avancerade snabbt på den hetaste investmentbanken i New York, sa upp sig, skrev en bästsäljare om finansvärldens mörka insida och blev känd över hela världen.

Under åren har Michael Lewis gett ut böcker om till synes vitt skilda ämnen, men där det återkommande motivet är orättvisor och inbyggda risker i samhällssystemet.

Avreglerad finansbransch

Boken han slog igenom med och som har benämnts 'finansvärldens bibel', ”Liar’s poker” (1989), skrev han strax efter att ha lämnat den anrika banken Salomon Brothers vid 27 års ålder. Boken är delvis självbiografisk och handlar om kulturen som rådde på Wall Street under 80-talet efter den statliga avregleringen. Vid tiden var Salomon Brothers den största och mest lönsamma investmentbanken i USA, känd för sin "alfahane"-kultur och för att vara en plats där uttryck som "Big Swinging Dick" myntades. Sedermera naggades ryktet i kanten av en rad skandaler. Salomon var bland annat först ut med nya finansiella instrument såsom MBS, ett värdepapper med fastighetslån som säkerhet.

Riskerna förstod varken bankerna eller investerarna själva fullt ut. I tidskriften Forbes har Lewis kommenterat denna tid:

"Än idag är det ett mysterium för mig att en investmentbank på Wall Street var villig att betala mig hundratusentals dollar för att ge vuxna människor investeringsråd. Jag var 24 år, hade ingen erfarenhet av eller ens intresse för att gissa vilka aktier och obligationer som skulle stiga och vilka som skulle falla. Wall Streets grundläggande funktion är att allokera kapital – att avgöra vem som ska få det och vem som inte ska få det. Tro mig när jag säger att jag inte hade en susning."

Såg kraschen komma

Föga anade han då att åttiotalets finansvärld skulle framstå som i det närmaste idyllisk 20 år senare, då finanskrisen briserade.

Boken The Big Short, som också gett upphov till en Oscarsnominerad film (2015) med bland andra Christian Bale, Ryan Gosling och Brad Pitt, handlar om de som såg krisen komma före alla andra. Här beskrivs de invecklade mekanismer som bankerna skapade för att blåsa upp bostadsmarknaden i mitten av 00-talet och tjäna pengar på låntagares stigande skuldberg – tills systemet oundvikligen kraschade.

Anmäl dig till SKAGENs Nyårskonferens och hör Michael Lewis live, den 12 januari 2021!

Orättvisor i blickfånget

Under åren har Michael Lewis gett ut böcker om till synes vitt skilda ämnen, men där det återkommande motivet är orättvisor och inbyggda risker i samhällssystemet.

Hans senaste verk, The Fifth Risk, behandlar Trumpadministrationens girighet och brist på kunskap. Inte minst beskriver Lewis här de stora hot som ingen tänker på i förväg, som exempelvis hur man stoppar en pandemi.

I The Undoing Project skildrar Lewis vänskapen mellan de israeliska psykologerna Daniel Kahneman (Nobelpristagare i ekonomi 2002) och Amos Tversky, och parets banbrytande forskning om beteendeekonomi och hur människor hanterar risk. The Blind Side är berättelsen om Michael Oher, en svart pojke som lever på gatorna i Memphis och vars liv förändras efter att han adopteras av en vit familj. I Flash Boys upptäcker huvudpersonerna att börserna är riggade för att gynna insynspersoner, och att Wall Street efter finanskrisen i själva verket blivit än mer kontrollerat av de största finansaktörerna i USA. Moneyball är den verklighetsbaserade historien om den amerikanska baseballigans fattigaste lag, som lyckades vinna 103 matcher på en säsong genom att hitta undervärderade spelare som ansågs för gamla, för skadade eller "för fula" – och som under ytan är en berättelse om hur marknaden värderar människor.

Leonardos hand

Sedan 2019 spelar han in podden Against the rules with Michael Lewis. Även här står orättvisor i centrum, något han gärna kombinerar med sin karaktäristiska torra humor och sina stora intressen i livet, sport och finans.

Ett avsnitt handlar intressant nog om målningen Salvator Mundi (Världens frälsare) som föreställer Jesus och tillskrivs renässanskonstnären Leonardo da Vinci. Tavlan, som är daterad till omkring år 1500, dök upp på marknaden 2005 och slog rekord tolv år senare som den dyraste som någonsin klubbats på en auktion. Trots att många experter tvivlar på att det är da Vinci själv som målat den, såldes Salvator Mundi av Christie's i New York 2017 för 450 miljoner dollar till en okänd köpare (rykten om att den saudiske kronprinsen Mohammad Bin Salman är den mystiske köparen florerar dock). Sedan dess har målningen inte synts till.

I skottgluggen ställer Lewis de konstexperter som själva har allt att vinna på att intyga målningens äkthet, men poddavsnittet handlar lika mycket om marknaden för begagnade bilar, ratingfirmorna som pressades att sätta höga betyg på tvivelaktiga värdepapper 2008 - och i slutänden om den moderna världens brist på rättvisa.

Nyårskonferensen 2021 kommer Lewis att bjuda på en unik utblick på investeringsvärlden i coronapandemins och det amerikanska presidentvalets kranka ljus. Med sin karismatiska stil och djupa inblick i angelägna samhällsfrågor, kommer han att dela sin syn på vilka risker, skevheter och oupptäckta möjligheter som finns på horisonten 2021. Missa inte det!

Det är kostnadsfritt att delta på Nyårskonferensen. Anmälan krävs. Michael Lewis föredrag får inte spelas in, tv-sändas, publiceras, fotograferas, kopieras eller på annat sätt återges, distribueras eller delas bild- och/eller ljud-innehåll i eller några delar av det skriftligen, i video- eller ljudupptagningar.

Läs mer om konferensen och anmäl dig här!

SKAGENs Nyårskonferens

Förutom Michael Lewis kan du också höra ”Den svarta svanens” fader Nassim Taleb, Citis globala chefekonom Dr Catherine L Mann och andra världsstjärnor inom ekonomi, globalisering, investeringar, riskanalys och hållbarhet på Nyårskonferensen 12 januari 2021.

Läs mer arrow_right_alt
Nyårskonferensen

Dan Gardner

Bästsäljarförfattaren som utmanar vår förståelse av risk och osäkerhet. Uppmärksammad av The ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Nyårskonferensen

Louis-Vincent Gave

Bergsinfanteristen som utforskar tillväxtmarknader. Tillväxtmarknader har stått i centrum för ...

Stein Svalestad

Stein Svalestad är VD och portföljförvaltare för SKAGEN. Stein började på SKAGEN Fonder för snart ...

Jennifer Wallace

Aktiv förvaltare med dokumenterade resultat. Som grundare, delägare och investeringsdirektör på New ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up