Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

4 min lästid

Hur påverkar valet i Storbritannien fonderna?

Boris Johnsons överväldigande majoritet med 80 mandat ger även hans parti ett tydligt mandat att leverera brexitavtalet med det nya parlamentets väntade godkännande senare i veckan.

Kortsiktig klarhet

Valresultatet ger investerare en välkommen tydlighet om att Konservativa partiet kommer att regera de kommande fem åren och att Storbritannien till sist kommer att lämna EU i slutet av januari. Ett lyft för företag och konsumentförtroende är också sannolikt på kort sikt.

Med Labours hot om nationalisering borta ur bilden lyfte aktiekurserna för infrastruktur-, energi-, telekom- och byggföretag. Pundet reagerade också positivt och lyfte till nivåer innan brexitomröstningen. Den starka brittiska valutan kommer att försvaga utlandsintäkterna (och potentiellt utdelningarna) för de multinationella bolag som dominerar FTSE 100, medan det mer inhemskt inriktade FTSE 250 nådde ett rekordhögsta med uppgång för alla sektorer.

Långsiktig osäkerhet

Utsikterna ser mindre säkra ut när den kortsiktiga glädjeyran väl har lagt sig. Storbritanniens utträde är endast det första steget 'to get Brexit done' och Boris Johnson behöver fortfarande förhandla om ett frihandelsavtal med EU till slutet av 2020.

Med många nya konservativa parlamentsledamöter som representerar traditionella industriella Labour-fästen, är det möjligt att premiärministern söker en mjukare brexit för att skydda Storbritanniens tillverkningssektorer, särskilt då hans stora valvinst innebär att han inte längre behöver blidka (tillgodose) förespråkarna för en hård brexit inom det egna partiet.

Å andra sidan erbjuder Johnsons stora majoritet även friheten att trycka på för en hårdare brexit om han så önskar, och att döma av hans senaste initiativ av att kasta ut centristiska parlamentsledamöter ur Konservativa partiet bör detta inte uteslutas.

Medan en mjukare brexit troligen skulle vara den föredragna rutten bland de flesta bolagen och deras investerare, kan det mycket väl leda till förlängd osäkerhet (och volatilitet), i synnerhet om ett handelsavtal inte kan fastslås innan slutet av 2020.

Företagens motståndskraft

SKAGENs bolagsfokus innebär att vi har hållit ett nära öga på våra innehav som är listade på Londonbörsen och de med någon materiell exponering mot Storbritannien. Alla våra aktiefonder har för tillfället brittiskt listade företag, [1] men exponeringen är relativt liten. SKAGEN Global har den tyngsta portföljvikten i bolag listade i Storbritannien, till största del koncentrerat i specialförsäkringsbolagen Beazley och Hiscox, vilka hör till fondens största innehav.

Miljön för båda bolagen har varit utmanande i år, men den politiska situationen har inte ändrat portföljförvaltarnas investeringstes. Knut Gezelius i SKAGEN Global förklarar:

– Beazley och Hiscox är motståndskraftiga, välstyrda företag och båda förblir välpositionerade för att hantera brexitomställningen. De har funnits i portföljen ett antal år nu, vi träffas regelbundet med ledningen och tror att de långsiktiga investeringscasen för båda bolagen är attraktiva, säger han

Beazley genererar endast fyra procent av premieintäkter från EU men välkomnar troligtvis en större visshet om deras verksamhet och för sina kunder. I årsrapporten för 2018 [2] kommenterade VD Andrew Horton att även om de inte sett någon större negativ påverkan, oroade sig kunder över tvetydigheten över brexit.

Även Hiscox är ett globalt försäkringsbolag, men har större exponering mot Storbritannien, där över 20 procent av premierna genereras. [3] Bolaget beskriver brexit som "strukturellt, inte strategiskt" och trots ett erkännande i årsrapporten för 2018 [4] att politisk osäkerhet var ett hinder för avkastningen, förväntade de sig minimal påverkan på kärnverksamheten. 

Hiscox och Beazley öppnade båda europeiska kontor förra året och kan även använda Lloyd's filial i Bryssel. Båda bolagens kurser steg 1,9 procent i fredags.

Storbritanniens finanssektor svarade generellt positivt på valresultatet, särskilt bankaktier som borde dra fördel av ökad stabilitet. Om de konservativas vallöfte att 'frigöra Storbritanniens potential' som del av landets avkoppling från EU inkluderar ökad regelfrihet, skulle nyttan kunna spridas vidare.

– Om Boris Johnson skulle efterfölja en 'trumpiansk' policylinje med mer godartad och mindre betungande finansiell reglering, skulle det självklart vara positivt för Hiscox och Breazley, vid sidan av fördelar som ökad politisk stabilitet medför, säger Knut Gezelius.

Möjligheter framöver

SKAGEN investerar bottom-upp och portföljförvaltarna kommer att fortsätta bevaka Storbritanniens politiska miljö och brexitprocessen som en del av vår löpande fundamentala analys för att förstå vad som kommer att skapa investerarvärde.

Tydligheten som valresultatet ger är positivt för företag i Storbritannien, åtminstone kortsiktigt. Men men aktikurser som fortsätter att stiga och slå nya rekord, kan vi också erfara högre marknadsvolatilitet nästa år. En stor fördel är SKAGENs stock picking, och våra fonder kommer att vara redo att dra fördel av alla möjligheter som uppstår framöver.

Noter:

[1] NAV i listade företag från Storbitannien per den 30 november 2019: Kon-Tiki: 0.8%, Focus: 1.2%, m² and Vekst: båda 2.7%, Insight: 3.7% Global: 15.4%
[2] Källa: Beazley FY18 Annual Report
[3] Källa: Hiscox Q319 Trading Statement
[4] Källa: Hiscox FY18 Annual Report

Makroekonomi

Lågkonjunktur: att navigera genom ekonomiska stormar

En lågkonjunktur, även känd som en ekonomisk nedgång, är en period när ekonomin i ett land eller en ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Makroekonomi

Vad betyder lågkonjunktur?

I en värld där ekonomin ständigt går upp och ner kan det vara svårt att hålla koll på alla ...

Ljus i slutet av tunneln?

Nu när vi går in i den sista månaden av ett smärtsamt år för investerare i nästan alla ...

Förberedd för en björnmarknad: SKAGENs perspektiv

Efter några skakiga veckor på börsen har det amerikanska referensindexet S&P 500 sedan mitten av ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up