Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

5 min lästid

Förberedd för en björnmarknad: SKAGENs perspektiv

1. Vad händer på aktiemarknaden?

S&P 500-indexet för de största amerikanska bolagen har fallit 8,9% hittills under juni månad och är nu ner mer än 20 % från sin toppnotering i januari - en tröskel som kallas björnmarknad ("bear market").

Björnmarknader är regelbundna företeelser på aktiemarknaden. Sedan andra världskriget har S&P 500 genomgått tolv sådana nedgångar och den senaste inträffade i början av pandemin, i mars 2020. Tröskeln på 20% är symbolisk och en psykologisk markör för investerare – det har historiskt sett varit en köpsignal och ett bra tillfälle att investera då aktiekurserna är nedtryckta.

2. Hur är det med andra internationella aktiemarknader utanför USA?

De flesta internationella marknader har upplevt liknande nedgångar (till exempel tekniktunga NASDAQ Composite-index som har befunnit sig i en björnmarknad i flera veckor). MSCI All Country World indexet har hittills i år fallit med 18,6%.

Tillväxtmarknader (-13,9%) har gått bättre än utvecklade marknader (-19,2%), trots att ryska aktier förlorat mycket i värde och att Moskvabörsen varit stängd för internationella investerare under en stor del av året. Värdeaktier (-10,9%) har också bibehållit sitt värde bättre än tillväxtaktier (-26,2%). Flertalet tillväxtbolag- många inom tekniksektorn- handlades till dyra värderingar och har framför allt drabbats hårt av de stigande räntorna som minskar nuvärdet av deras framtida vinster[1].

3. Vad har fått marknaden att falla? Är det bara högre räntor?

Nej. Investerare är oroliga över den höga inflationen som fortsätter att stiga. Från USA rapporterades nyligen, och något oväntat, att konsumentpriserna under maj månad steg med hela 8,6%, och med en inflation som tycks sprida sig till allt fler delar av ekonomin. Detta påverkar konsumenternas förtroende samt utgifter, vilket kommer minska företagsvinster och kan i sin tur leda till en lågkonjunktur. De amerikanska återförsäljarna Target och Walmart- som av många ses som en ekonomisk ledande indikator – meddelade nyligen fallande vinster, samt att de skyllde de ökade kostnaderna och den lägre försäljningen på inflationen, särskilt för de dyrare varorna såsom TV-apparater och möbler.

Investerare är också alltmer oroliga över att centralbankerna, i sin iver att bekämpa inflationen, kan höja räntorna för mycket och pressa ekonomierna in i recession. I USA valde Federal Reserve att höja räntorna med 0,75% - den största höjningen sedan 1994 - och i Norge valde centralbanken tidigare i veckan att höja räntan med 0,5% - den största höjningen på 20 år. Marknaderna förväntar sig nu att styrräntorna kommer att nå 3,25-3,50% innan slutet av året. I Europa, där räntorna har varit negativa i över åtta år, signalerade ECB nyligen en höjning på 0,25% i juli och möjlighet för ytterligare höjningar i september.

4. Hur länge varar en björnmarknad och hur mycket mer kan börserna falla?

Tidigare har det i genomsnitt tagit 14 månader för S&P 500 att återhämta sig från nedgångar på mellan 20% och 40%, samt 58 månader att återhämta sig från nedgångar på över 40%, vilket endast hänt vid tre tillfällen (1973, 2000 och 2007). Björnmarknader sammanfaller inte alltid med, eller orsakar lågkonjunkturer. Faktum är att flertalet tidigare säljtryck som kommit efter krig stannat runt 20% och lågkonjunkturer har undvikits.

Det finns hoppfulla tecken på att inflationen börjar nå sin topp i flertalet länder och att arbetsmarknaderna generellt sett är starka, vilket bör hjälpa ekonomierna att fortsätta växa. Om centralbankerna framgångsrikt kan lyckas bromsa ekonomin bör vi förhoppningsvis vara närmare slutet av den nuvarande björnmarknaden än början. I OECDS:s ekonomiska rapport som släpptes nyligen, räknar analytikerna och forskarna med att den ekonomiska aktiviteten under de kommande 18 månaderna kommer att falla globalt, men att en lågkonjunktur kan komma att undvikas.

5. Vad gör SKAGEN?

I SKAGEN har vi turen att ha ett erfaret investeringsteam som tidigare framgångsrikt navigerat fonder genom björnmarknader under både pandemin och den globala finanskrisen. Jag har tidigare skrivit om hur de tillämpar sin kunskap om att investera i tider av stress på marknaden och våra långvariga investeringsprocesser som också säkerställer att kunderna får bästa möjliga portföljskydd.

SKAGENS breda mandat tillåter oss att investera där vi ser de bästa möjligheterna och vårt aktiva förhållningssätt gör att vi kan göra snabba investeringar när möjligheter uppstår. Alla sektorer utom energi är nere i år vilket innebär att attraktiva företag finns tillgängliga till knock-down priser, särskilt inom konsument, teknik, fastigheter och finansiella tjänster som har fallit längst. Du kan läsa om våra fonders nyinvesteringar i de senaste månadsrapporterna.

6. Vad ska jag göra som fondsparare?

Historien har lärt oss att den bästa tiden att investera är när marknaderna är som mest pessimistiska och när den nuvarande stämningen är dyster. Bank of America beskriver det som ”extremely bearish” i sin senaste månads investeringsundersökning och fann deras högsta kontantallokering sedan 9/11.

Även om övergången till kontanter kan vara lockande, kommer banksparandet oundvikligen att förlora sitt värde i reala termer med inflationen nära tvåsiffrigt. Marknadsfall kan vara jobbiga men pappersförluster kristalliseras först ekonomiskt när du säljer. Genom att sälja riskerar du också att vara borta från marknaden på positiva dager vilket har kännetecknats under den senaste tidens volatilitet. En studie visade nyligen att om man bara missar en handfull av de bäst presterande dagarna mellan 1970 och 2019 skulle avkastningen minska med över 35%, vilket sätter den nuvarande marknadens fall i sitt sammanhang.

image439te.png

 

[1] Källa: MSCI i lokal valuta per den 13 juni 2022. EM=MSCI EM Index, DM=MSCI World Index, Value=MSCI ACWI Value Index, Growth=MSCI ACWI Growth Index.

Börsen

Alexandra Morris: Tappar marknaden fart?

Aktiemarknaderna runt om i världen satte rekord under det första kvartalet, men det finns ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Börsen

Första kvartalet: Uppgången fortsatte

Stämningen bland investerarna på utvecklade marknader var hög, i takt med centralbankernas signaler ...

Februari: Marknaderna fortsatte att överraska

De globala aktiemarknaderna ångar på med oförminskad styrka. Starka resultatrapporter och fortsatt ...

Januari: Globala marknader fortsatte uppgången

Marknadsoptimismen är fortfarande hög och har drivit de globala aktierna uppåt i januari. För ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up