Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

3 min lästid

Self Storage Group boost för SKAGEN m2

Den globala fastighetsfonden SKAGEN m2 fick ett välkommet lyft på onsdagen med nyheten om att norska Self Storage Group har fått ett bud från amerikanska pensionsfonden TIAA (Teachers Insurance and Annuity Association of America). Kontanterbjudandet på 40 norska kronor per aktie innebär en budpremie på 66,7% över gårdagens stängningskurs på Oslobörsen. Budet på 3,6 miljarder norska kronor rekommenderas av styrelsen och har redan accepterats av över 70% av aktieägarna. Uppköpet förväntas slutföras under fjärde kvartalet i år, om inget oförutsett inträffar.

Långsiktig investerare

SSG är en av de största aktörerna inom självlagring i Skandinavien med över 140 anläggningar för privatpersoner och företagskunder, och med en särskilt stark position i Norge. SKAGEN m2 är en av bolagets största ägare med ca 2,9% av kapitalet.

Vi investerade första gången för över fem år sedan och har varit en del av bolagets framgångsrika resa som har inneburit en årlig genomsnittlig avkastning på investeringen på över 18%. Vår investeringshypotes baserades från början på bolagets starka närvaro i ett växande marknadssegment, kombinerat med en attraktiv värdering där SSG handlades med rabatt på börsen jämfört med både europeiska och amerikanska peers.

Grundig analys lönar sig

Bolagets potential som en attraktiv uppköpskandidat märktes redan för två år sedan när svenska självlagringsbolag som Green Storage och 24Storage förvärvades, även dessa av just TIAA. Ett år tidigare hade ett amerikanskt private equity-bolag köpt 25% av aktierna i SSG, och flera stora internationella investerare följde snart efter. Vi såg tydligt att sannolikheten för en potentiell affär ökade.

Det föreslagna uppköpserbjudandet av SSG från TIAA är goda nyheter för SKAGEN m2:s andelsägare, särskilt med tanke på storleken som vår position utgör i fonden och den attraktiva budpremien som nu erbjuds. Transaktionen följer ett mönster med ett antal framgångsrika portföljaffärer i något av en budfest för noterade fastighetsbolag de senaste åren.

Starka kassaflöden och ekonomisk motståndskraft

Med ungefär 10% av fondens tillgångar investerat inom self storage har SKAGEN m2 varit överviktad detta segment jämfört med fondens jämförelseindex. Detta har skett fullt medvetet och med bakgrund i segmentets starka kassaflöden, konjunkturmässiga motståndskraft och flera intressanta dynamiska "triggers" på efterfrågesidan. Våra andra self storage-bolag inkluderar Shurgard och Big Yellow Group.

Innan dagens nyhet och uppgång inräknad, låg fonden 2% före sitt jämförelseindex MSCI ACWI Real Estate Index hittils i år (i SEK och efter kostnader). Du kan läsa mer om fondens utveckling, innehav och förvaltarnas tankar om fastighetsmarknaden i senaste månadsrapporten. Den hittar du i sin helhet här.

Fastigheter

SKAGEN m2: Finns det ljus i slutet av tunneln för globala börsnoterade fastigheter?

Nyckeltalen ser bättre och bättre ut, och de låga priserna kan betyda att bättre tider är att vänta ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Fastigheter

Globalt börsnoterade fastigheter: Har det äntligen vänt?

Den senaste tidens ökningar av ett antal fonder vittnar om ökad aptit på fastighetsmarknaden. Detta ...

SKAGEN m2 firar 10 år

I tio år har fastighetsfonden SKAGEN m2 navigerat på en snabbt föränderlig global fastighetsmarknad ...

Mörkt före gryningen: Vad är nästa steg för globala fastigheter?

Liksom de flesta risktillgångar har fastigheter haft det motigt hittills i år. Mer än vanligt har ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up