Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

6 min lästid

Att hitta värde i tider av osäkerhet

Året som gick

För ett år sedan skrev jag om pandemin, inflationen och potentialen för stormakters inverkan på kapitalmarknaderna. Det kan vara frestande att hävda psykologiska förmågor och säga mer av detsamma i år, men jag tror att osäkerheten förmodligen är en bättre beskrivning av året som snart är över:

"Att vara osäker är att vara obekväm, men att vara säker är att vara löjlig", Sokrates

Under året har krafterna som påverkat marknaderna varit både verkliga och imaginära. Marknadsaktörerna har blivit förvånade och vägrat tro på bevisen som har funnits där. En tidigare kursare från militärakademin Sandhurst[i], Sir Jim Hockenhull, varnade för en möjlig rysk invasion av Ukraina när han var chef för den brittiska försvarsunderrättelsetjänsten. Marknaden avfärdade det som osannolikt.

För investerare ger den senaste tidens historia inte längre en så bra ledtråd som den en gång gjorde. Nu har pengar ett pris och nuvarande intjäning är viktigast. Fallet för teknologi- och andra tillväxtaktier är ett bra bevis på det. Osäkerhet och sentiment är alltmer orsaken till de bräckliga marknaderna vi har bevittnat genom året. Även den minsta lilla goda eller dåliga nyheten verkar ha stor inverkan. Smartare människor än jag kommer utan tvekan att tillhandahålla komplexa analyser om detta under de kommande veckorna. Alla möjliga framtida utfall och förutsägelser kommer att användas för att analysera även minimala förändringar i räntor och inflation och andra variabler. Naturligtvis är detta relevant, och vi kommer att läsa det, men att veta vad du vet är viktigare.

Vet vad du vet

I en osäker värld kommer SKAGENs aktiva, prisdrivna, konträra och långsiktiga investeringsstrategi att vara en stor fördel. När allt är svårt att greppa eller förutspå kommer det att vara viktigt att veta vad du köper, varför och till vilket pris. Vi gör skillnad genom att hjälpa och identifiera de nödvändiga förändringarna som ett bolag behöver göra för att förbättra sina resultat eller sitt rykte. Att vara modig när andra är rädda är en fördel, speciellt när vi har en lång investeringshorisont. Det här är inte komplicerat, det är sunt förnuft. Det är trots allt fallet i alla kristider eller när osäkerhet råder, både internationellt och inrikes. De aktörer som fokuserar på det de faktiskt kan kontrollera, och mindre på det de inte kan, vinner alltid i längden.

Att veta vad vi vet och sedan agera därefter är två helt olika saker. Det ser vi särskilt när våra kunder bestämmer sig för en investeringsstrategi, men så vänder sig 180 grader och slutar låta pengarna jobba för dem. Istället söker de lägre risk och väntar tills marknaderna har vänt och är på väg uppåt. För att vara tydlig: marknaderna kommer alltid att vända innan någon av oss ser det. I sådana situationer kommer ett försiktigt tillvägagångssätt att ge en liknande grad av sunt förnuft. Om du är en långsiktig investerare kommer ett gradvist in- och utträde att minska osäkerheten och öka chansen för en hanterbar risk på vägen. Det är så vi investerar, och så vi tycker att det är vettigt att våra kunder använder samma princip när de investerar.

”Hel ved”

Det norske begreppet ”hel ved” (äkta vara) är viktigt i SKAGEN. Vi vill att de saker vi gör ska vara ordentliga och trovärdiga, och detsamma gäller våra investeringar. Vår syn är det samma vad gäller hållbarhet. Stora delar av finansbranschen var snabba med att smycka sig med ESG, i form av omfattande och ofta odokumenterade anspråk. Myndigheterna, speciellt inom EU, håller nu på att följa upp detta mer i sömmarna – på tiden, tycker jag.

I SKAGEN har vi först och främst valt att fortsätta integrera hållbarhet i vår investeringsprocess. Dessutom har vi utvecklat ett mer strukturerat sätt att dokumentera och följa upp detta viktiga arbete. Dessa processer är omfattande, men också trovärdiga. De är också i linje med vår investeringsfilosofi och våra fonders mandat. Vi fortsätter att betona att aktivt engagera oss med portföljbolagen i en rad miljö-, sociala och bolagsstyrningsfrågor. Men vårt fokus kommer alltid att ligga på de möjligheter som ger bäst sannolikhet för meravkastning för andelsägarna. Detta är vårt viktigaste ansvar gentemot våra kunder.

Nyårskonferensen

När 2022 går mot sitt slut börjar vi se fram emot en av de viktigaste händelserna i vår kalender, vår 19:e Nyårskonferens. Den 11 januari 2023 är vi värdar för en hybridkonferens på IVA i Stockholm, som sänds live från Oslo, med en lång rad framstående talare. Jag ser personligen fram emot att lyssna till Mohamed El-Erian, Fiona Hill och Aswath Damodaran, för att nämna några. Fiona Hill kommer från samma område i England som jag. Hon är också emigrant, även om hon valde USA som sitt nya hemland. Och hon har varit centralt placerad där viktiga beslut som påverkar vår omvärld fattas. Jag ser verkligen fram emot att höra hennes reflektioner i januari. Vill du också vara med? Anmäl dig till konferensen här – helt gratis.

Anledning till optimism

Det har varit många negativa händelser under 2022, inklusive krigets fasansfulla ansikte i Europa. Både internationella och skandinaviska medier gör inte saken så mycket bättre. Jag minns en gammal tidningsrubrik som sa "dåliga nyheter är journalistik, goda nyheter är marknadsföring".

Bland allt det negativa finns det dock fortfarande mycket som lovar gott för framtiden. Ihållande protester mot de mest auktoritära regimerna Kina och Iran har uppenbarligen effekt, vissa förändringar har redan kommit. För första gången kommer ett effektivt vaccin mot malaria[ii] att distribueras i Afrika under 2023. Det kommer att rädda många liv. Och de senaste framstegen med försök med fusionsenergi i USA kan ge nytt hopp till Europas dystra energiutsikter.

Vad gäller utsikterna för våra fonder så har starka investeringsresultat under andra halvåret lett till att den Rysslandsrelaterade underavkastningen är återhämtad – de flesta av våra ryska innehav förblir prissatta till noll tills mer normaliserad handel inträffar. Vår kundplattform har förblivit mycket stabil, trots den generellt dystra ekonomin, successiva marknadsnedgångar och investerares osäkerhet. Vi har implementerat den senaste omgången av regelverk relaterat till hållbarhet på ett trovärdigt och substantiellt sätt. Och portföljerna är fortfarande attraktivt prissatta för de möjligheter som utan tvekan kommer under det kommande året.

Allt som återstår nu är att önska dig och dina en riktigt God jul och Gott Nytt År!

Hälsningar

Timothy Warrington

 

Referenser:

[i] Royal Military Academy Sandhurst – UK officer training academy
[ii] WHO's Malaria Vaccine Implementation Programme (MVIP)

Börsen

Alexandra Morris: Var på vakt för vad som döljer sig under den stigande aktiemarknaden

Globala aktier fortsatte uppgången under andra kvartalet, men färre aktier står för avkastningen. ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Börsen

Trött på val? Fokusera på långsiktiga fundamentala förhållanden

Trots att nyhetsrubrikerna domineras av val globalt, är påverkan på de sammanlagda investeringsavkas ...

USA-Kina-dilemmat

Hur har omvändningen av kapitalflöden sedan pandemin påverkat aktiemarknaderna och vilka ...

Andra kvartalet: Utmanande investeringsklimat med ljusglimtar

Efter en stark maj månad på den globala aktiemarknaden blev juni mer utmanande. Osäkerhet präglar ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up