Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

6 min lästid

Fonduppdatering: Bra urval av värdeaktier och positiva marknader

Årets första månader präglades av stigande räntor och inflationsförväntningar, men i april stannade detta upp något och för första gången i år gick tillväxtaktier något bättre än värdeaktier. Ändå hade inte detta någon större effekt på fondernas avkastning, främst tack vare starka råvarupriser och bra aktieplockning.

SKAGEN Global

Förvaltarteamet i SKAGEN Global fokuserar på långsiktiga investeringar, snarare än den pågående debatten om vilka bolag som tjänar mest när världen nu så smått öppnar upp igen efter pandemin. Många av innehaven har utvecklats bra under det senaste året, och har tagit marknadsandelar från konkurrenterna. SKAGEN Global slog sitt jämförelseindex i april med en avkastning på 4,32 procent mot sitt jämförelseindex på 1,10 procent. Fonden har gått bättre än index senaste tre åren med 11,7 procent mot index på 10,9 procent, men ligger något bakom index senaste fem åren med 13,46 procent jämfört med index som gett en genomsnittlig årlig avkastning på 14,29 procent.

Månadens bästa bidragsgivare var Intuitive Surgical, som är världsledande inom robotassisterad kirurgi. Månadens sämsta bidragsgivare i fonden var Canadian Pacific, som förlorade budstriden om amerikanska Kansas City Southern. Planen med förvärvet var att knyta sammen Mexiko, USA och Kanada i én sammanhängande tågförbindelse.

Läs månadsrapporten för fonden.

Se webinariet från 20 maj med förvaltaren Knut Gezelius.

SKAGEN Focus

I SKAGEN Focus var det speciellt två råvarubolag som satte sin prägel på fondens utveckling under månaden: Ivanhoe Mines och Roxgold.

Guldgruvbolaget Roxgold fick ett uppköpserbjudande från Fortuna Silver Mines. Budpremien låg på 40 procent och förvaltarnas ursprungliga analys av bolaget har visat sig stämma väl, och det är inte uteslutet att det kommer fler bud på bolaget. SKAGEN Focus hamnade långt före jämförelseindex i april med anser att det visar att deras analyser av Roxgold var korrekta. Det är inte uteslutet att det kommer att finnas andra bud på företaget. SKAGEN Focus avslutade april långt före jämförelseindexet med en avkastning på 3,9 procent, mot index på 1,1 procent. Senaste 12 månaderna har fonden gett 56,47 procent i avkastning mot index på 24,25 procent. Senaste fem åren ligger fonden strax bakom index med 12,78 procent mot jämförelseindex MSCI All Country World Index som gett 14,29 procent i genomsnittlig årlig avkasgning.

Värdeförvaltarna i SKAGEN Focus köpte in sig i ett par bolag under månaden, bland annat i GrafTech som tillverkar elektroder för uppvärmning av stål, samt biluthyrningsfirman Sixt.

Läs månadsrapporten för fonden.

Se intervju på Placera-TV med förvaltaren Jonas Edholm.

SKAGEN Kon-Tiki

Tillväxtmarknaderna kännetecknades under april av dragkampen mellan stora stimulanspaket från USA, aktiva centralbanker och stigande råvarupriser å ena sidan, och en mycket allvarlig smittoutveckling i Brasilien och Indien å andra sidan. Detta innebar att tillväxtmarknaderna som helhet inte förflyttade sig särskilt mycket i april. För SKAGEN Kon-Tiki slutade månaden något bättre än index, men ändå på minus med en avkastning på -0,14 procent, mot index på -0,70 procent. Senaste fem åren ligger fonden fortfarande något bakom index med 11,45 procent, mot index på 13,63 procent.

I portföljen utmärker sig kopparproducenten Ivanhoe Mines i en mycket positiv utveckling. Bolaget är nu ännu närmare produktionsstart i gruvan Kamoa-Kakula, något som tog aktiekursen till nya höjder. Sydkoreanska LG fortsatte sin omstruktureringsresa och kom med en stark rapport. Bolaget blev en av de bästa bidragsgivarna i fonden under april månad.

På den negativa sidan hittar vi den landbaserade laxodlaren Atlantic Sapphire som hade produktionsproblem under månaden som gick. Indiska UPL är en kemikalieproducent inom jordbruk och föll något tillbaka efter en en stark period, och det kinesiska försäkringsbolaget Ping An har stött på regulatoriska utmaningar trots goda resultat.

Läs månadsrapporten för fonden, och missa inte fondens värdeförvaltare Cathrine Gether som gäst i Börsmorogn på DITV nu på tisdag 25 maj.

SKAGEN Vekst

Den nordiska/globala fonden SKAGEN Vekst märkte av det fortsatt goda humöret på de globala aktiemarknaderna. Fonden ligger fortfarande före index hittills i år, även om den inte slog indexet för april. SKAGEN Vekst uppnådde en avkastning på 1,4 procent, jämfört med index på 1,87 procent. Senaste fem åren har SKAGEN Vekst gett en avkastning på 12,07 procent, mot sitt jämförelseindex MSCI Nordic/MSCI AC ex.Nordic som gett 14,22 procents avkastning.

Några sektorer utmärker sig positivt för april: Shippingbolagen i portföljen gynnades av starka marginaler inom råvarutransport. Råvaru- och hälsobolagen gick också starkt under månaden. På den negativa sidan var det IT-sektorn och bank & finans som stack ut. Förvaltarna minskade innehaven i den amerikanska finansjätten Citigroup och kinesiska Ping An. Positionen i svenska Kinnevik reducerades också på höga nivåer.

Förvaltarna köpte in sig i två bolag under april, varav ett är det nystartade norska flygbolaget Norse Atlantic Airways. Man deltog också i noteringen av det ryska trävirkesbolaget Segezha Group, som har som ambition att bli världsledande inom emballage- och trävirkesprodukter.

Läs månadsrapporten för fonden.

Se senaste webinariet med SKAGEN Vekst med värdeförvaltarna Søren Milo Christensen och Alexander Stensrud.

SKAGEN m2

Fastighetsfonden SKAGEN m2 har märkt av skillnaden mellan återöppningen av i USA och Europa. Starka stimulanspaket, prisväxt och stigande räntor är normalt sett goda signaler för börsnoterade fastighetsbolag. Den amerikanska fastighetsmarknaden har haft god framgång på sistone, medan den europeiska marknaden hänger efter något. Värdeförvaltaren Michael Gobitschek förväntar sig också att den europeiska fastighetsmarknaden kommer lyfta sig när både vaccination och återöppning går framåt. SKAGEN m2 hamnade precis bakom index för april-månad, med 2,10 procent i avkastning jämfört med 2,43 procent för jämförelseindex MSCI ACWI Real Estate IMI Net total return index USD. Senaste fem åren har dock m2 levererat bra meravkastning med sina 10,45 procent, mot index på 5,10 procent. I perioden 11.07.2017 och 30.09.2019 var SKAGEN m2s jämförelseindex MSCI ACWI Real Estate IMI ex REITS.

Läs månadsrapporten för fonden.

Se intervju med Michael Gobitscheck på DITV här, och ta del av ett spännande aktietips här.

 

Avkastningen som uppgetts för samtliga fonder ovan är med bakgrund i uppdaterade kurser per den 20 maj 2021.

 

Börsen

Alexandra Morris: Var på vakt för vad som döljer sig under den stigande aktiemarknaden

Globala aktier fortsatte uppgången under andra kvartalet, men färre aktier står för avkastningen. ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Börsen

Trött på val? Fokusera på långsiktiga fundamentala förhållanden

Trots att nyhetsrubrikerna domineras av val globalt, är påverkan på de sammanlagda investeringsavkas ...

USA-Kina-dilemmat

Hur har omvändningen av kapitalflöden sedan pandemin påverkat aktiemarknaderna och vilka ...

Andra kvartalet: Utmanande investeringsklimat med ljusglimtar

Efter en stark maj månad på den globala aktiemarknaden blev juni mer utmanande. Osäkerhet präglar ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up