Till innehåll på sidan
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

4 min lästid

Historiskt stark avkastning i aktiemarknaderna i januari

Medan december 2018 var den svagaste julmånaden avkastningsmässigt sedan 1931, blev januari 2019 den bästa starten på ett år sedan 1987. Särskilt amerikanska aktier steg rekordmycket. Det var bl.a. försoningen mellan USA och Kina och att den kinesiska regeringen lättade på penningpolitiken som fick optimismen att spira i de flesta tillgångsslagen.

Stabil utveckling i SKAGEN Kon-Tiki och tillväxtmarknader

Optimismen märktes också i SKAGEN Kon-Tiki där de brasilianska investeringarna utmärkte sig. Januari bjöd överlag på flera goda nyheter i portföljen efter en ovanligt svag avslutning på 2018, bl.a. för Samsung Electronics och Naspers. Den landbaserede laxproducenten Atlantic Sapphire bidrog också starkt till avkastningen efter bland annat ökad analystäckning.

Indien hörde till undantagen, med Mahindra & Mahindra och State Bank of India som påverkades negativt av avmattningen i den indiska aktiemarknaden. Inga nya bolag togs in i januari. Kinesiska Great Wall Motor såldes ut efter en stark värdeutveckling den senaste tiden. 

SKAGEN Global in i världens största sportmärke

Den globala aktiefonden SKAGEN Global slog sitt jämförelseindex 2018, men tappade lite momentum i januari. Fondens tre bästa bidragsgivare var DSV, Samsung Electronics och UPM, som alle tre hämtade in en del av kursfallet efter ett sämre fjärde kvartal 2018. De tre sämsta bidragsgivarna var Hiscox, Unilever och Medtronic, som med sina defensiva affärsmodeller var mindre attraktiva för investerare i den optimistiska stämningen på marknaden. Det ändrar dock inte på att dessa investeringar fortsatt är lovande på sikt.

Portföljteamet gick in i det amerikanska sportmärket Nike, vars aktiekurs inte helt reflekteras i varumärkets starka position, kombinerat med ett strategiskt och kulturellt skifte med ökat fokus på hälsa och välmående. Försäkringsbolaget Chubb såldes ut efter starka resultat, liksom amerikanska CMS Energy, som inte lever upp till SKAGENs nye hållbarhetskrav.

SKAGEN Focus tog tillfället i akt under marknadsoron 2018

Efter ett utmanande år tog den högkoncentrerade globalfonden SKAGEN Focus revansch i januari. Korrektionen i markanden har skapat en rad spännande möjligheter med attraktivt värderade bolag – något som portföljteamet utnyttjat. Det innebär att mer än hälften av bolagen i SKAGEN Focus har kommit in portföljen under det senaste året. Det senaste bolaget som tagits in är det kanadensiska kopparbolaget Ivanhoe, som nyligen rapporterat om kopparfyndigheter i en av sina gruvor.

Månadens bästa bidrag kom från den amerikanska kycklingproducenten Pilgrim’s Pride. Dettta beror bland annat på de mildare tonerna i handelskonflikten mellan USA och Kina, där det ser ut som att exporten av kyckling till Kina kan återupptas. Hawaiian Holdings bidrog också till avkastningen under månaden, tack vare en rad betryggande nyheter från bolaget.

Nordisk och global framgång för SKAGEN Vekst

Kursökningarna i januari stod i stark kontrast till fallen i slutet av 2018. De nordiska aktiemarknaderna haföljde efter och hade stark avkastning under månaden och i denna miljö slog den nordisk-globala aktiefonden SKAGEN Vekst sitt jämförelseindex. Den bästa bidragsgivaren under januari var Citigroup som levererade starka resultat. Norska Bonheur, som har varit med i portföljen länge, bidrog också starkt efter att investerare nu på allvar har fått upp ögonen för bolagets inneboende värden.

Svenska Telia var månadens sämsta bidragsgivaren i fonden. Det norska lastbolaget Golden Ocean Group hade en tuff månad med gruvproblem i Brasilien, som drog ner efterfrågan på fraktfartyg. Förvaltarna ser dock fortsatt potential i bolaget

Ett spännande år i sikte för fastighetsaktier och SKAGEN m2

SKAGEN m2 avslutade januari med ett rekordhögt underliggande värde tack vare den absoluta avkastningen. Jämförelseindex klarade sig marginellt bättre på grund av den starka asiatiska marknaden, där SKAGEN m2 är underviktad.

2019 ser ut att bli ett intressant år på de globala fastighetsmarknaderna. Året har hittills bjudit  på stark avkastning i de flesta fastighetsmarknader både absolut och relativt, jämfört med inhemska aktiemarknader. Månaden slutade med den positiva nyheten att Fed pausar räntehöjningarna och är mer försiktig i sin avveckling av de kvantitativa lättnaderna. Sektorn är fortsatt attraktiv men det är viktigt att vara selektiv i aktievalen, eftersom värderingarna för närvarande är upptrissade i vissa markander och segment.

SKAGEN Insight ser fram emot 2019

SKAGEN Insight hade en bra start på 2019 både relativt och absolut sett. Det senaste året har det hänt mycket i fondens bolag som marknaden ännu inte har belönat, och över 40 procent av bolagen i portföljen har således drivits till förändringar av aktivistinvetserare. Det senaste decenniet har vi bara sett liknande skeenden två gånger tidigare: efter finanskrisen och efter den så kallade eurokrisen. Båda gångerna har aktivistinvesterare belönats rikligt.  Det bör också gynna SKAGEN Insight, vars portfölj består av bolag.

Läs mer i fondernas statusrapporter för januari

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning beror bland annat på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie-, valuta-, och räntemarknaderna. Även konjunkturen, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. På grund av fondernas sammansättning och fondbolagets förvaltningsmetoder, kan fonder med riskklass 6-7 både minska och öka kraftigt i värde. Fonderna är denominerade i NOK. Avkastningen kan öka eller minska på grund av valutakursförändringar. Innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up