Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

2 min lästid

Fondexperten: Tänk långsiktigt när marknaden svänger

Utsikterna för den globala ekonomin är mer osäkra än de har varit på ett tag nu. Det har fått många att leta efter så kallade säkra hamnar i ett försök att undvika att värdet på deras investeringar minskar. Det är dock inte den smartaste metoden för en långsiktig fondsparare, enligt SKAGENs investeringsdirektör Alexandra Morris. Hon uppmuntrar istället till att tänka långsiktigt.

– För den som tycker att marknadsturbulens är oroväckande finns egentligen bara en sak att säga: Ta det lugnt, tänk långsiktigt och visualisera de mål du vill uppnå med din investering. Bättre pension, barnens utbildning eller en lägenhet i varmare trakter. Bli inte bestört av korta svängningar. Tidningars hunger efter att slå upp stora rubriker kan leda till dåliga beslut som lämnar dig med mindre än du annars skulle ha haft, säger hon.

Kvinnor har bättre avkastning

Enligt SKAGENs och många andra förvaltares erfarenhet, är det skillnad på hur män och kvinnor investerar – och kvinnor uppnår i allmänhet bättre avkastning. Det visar bland annat en studie som gjorts av den amerikanska finansjätten Fidelity Investments bland egna kunder.

En av orsakerna till skillnaderna i avkastning är att män är mer benägna att vara "smarta" och därmed handlar bort delar av vinsten. Kvinnor är i allmänhet mer benägna att hålla fast vid sitt sparmål och köper och säljer inte lika ofta.

Om den långsiktiga avkastningen är det viktigaste för dig (och det borde den vara), är rådet att du sitter still i båten, även om marknaderna svänger. Och det kan fortsätta vara oroligt på marknaderna framöver, spår Alexandra Morris:

– Sedan sommaren har marknaden verkligen varit ganska nervös. Marknaden är i stort behov av förtydliganden. Just nu är det många saker i luften samtidigt och som också spelar in för ekonomin. Besked om Brexit och handelskrig kommer att hjälpa, men man måste också se att ekonomierna svarar innan marknadspulsen avtar.

 

Aktiemarknaden

Globala megatrender sätter fastigheter i centrum

Fastigheter som investering blir allt viktigare i den globala ekonomin. Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Aktiemarknaden

Fyra anledningar till att du kan vara lugn trots oron på börsen

Det finns framför allt en anledning till att du som sparar i fonder kan ta oron på börsen och ...

Fondexpertens tips i orostider

- Det är under perioder som denna du kan lägga grunden för en god långsiktig avkastning, säger Pål ...

Bör investerare vara oroliga för Ryssland?

Det råder stor osäkerhet kring situationen mellan Ryssland och Ukraina och förhoppningarna om en ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up