Till innehåll på sidan
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

fotomodell med handväskor från märket Louis Vuitton
Det franska lyxkonglomeratet LVMH, som bland annat äger anrika Louis Vuitton och Dior samt champagneproducenterna Moët & Chandon och Dom Pérignon, är ett nytt innehav i SKAGEN Globals portfölj. Foto: Bloomberg.

Konflikten mellan Kina och USA fortsatte att färga av sig på världens börser i juli, och särskilt bolag i tillväxtmarknaderna pressades.

Fransk lyx i SKAGEN Global

Aktiefonden SKAGEN Global fortsatte sin starka utveckling i juli, och ligger före jämförelseindex  på såväl ett som tre års sikt.

De bästa bolagen i fonden var Microsoft, Alphabet och Edwards Lifesciences. På minussidan återfinns SAP, Unilever och DSV. Denna kortsiktiga utveckling speglar marknadsreaktionerna på bolagens kvartalsrapporter under månaden.

Förvaltarna sålde ut det finska massabolaget UPM efter en ytterligare försämring av bolagets fundamenta. De återstående aktierna i det tyska fastighetsbolaget Deutsche Wohnen såldes likaså. Ett nya bolag togs in i portföljen: det ledande franska lyxvaruföretaget LVMH Moët Hennessy – Louis Vuitton.

SKAGEN Kon-Tiki tyngdes av Sydkorea

Den globala tillväxtmarknadsfonden SKAGEN Kon-Tiki, som har haft en god utveckling under 2019, drogs ner av en rad bolagsspecifika och regionala händelser i juli.

Koppar- och guldgruvbolaget Turquoise Hill Resources aktie föll på nyheten att ett expansionsprojekt i Mongoliet försenas med 16-30 månader och blir dyrare än beräknat. Fondens sydkoreanska innehav påverkades av den svagare valutan som en följd av handelsspänningarna mellan Kina och USA. Särskilt LG Electronics varnade för sämre makroekonomiska förhållanden framöver. Indien var också en svag marknad i juli, vilket påverkade Mahindra & Mahindra och State Bank.

På den positiva sidan finns den kinesiska försäkringsgruppen Ping An och det sydafrikanska IT-bolaget Naspers, som fortsatte att utvecklas väl i takt med växande förväntningar om starkare intjäning och bolagsförenkling. Den indonesiska telekomoperatören Indosats, det turkiska byggbolaget Enka samt Turkish Air gav också goda bidrag under månaden.

Den chilenska dryckestillverkaren CCU:s aktie nådde förvaltarnas målkurs och såldes ut.

Goda bidrag från försäkring i SKAGEN Focus

Det blev en månad med solid absolut avkastning för aktiefonden SKAGEN Focus. Flera av fondens största innehav genererade positiva bidrag, inte minst den amerikanska försäkringsjätten AIG. Även det japanska bemanningsföretaget Pasonas kurs steg efter att bolagets kvartalsrapport visat att kärnverksamheten nu börjat generera intäkter. Positionen i Canfor Pulp utvecklades sämre i takt med lägre massapriser.

Focus ökade innehaven i japanska Softbank, kanadensiska Roxgold och Hitachi Construction Machinery. Det senare bolaget är kraftigt undervärderat, och de kommande strukturella förändringarna kan generera värde på medellång sikt.

Innehavet i XFAB såldes ut, och förvaltarna har valt att koncentrera exponeringen mot halvledare till STMicroelectronics, som de anser erbjuder större avkastningspotential i förhållande till risken.

Ett nytt bolag i portföljen är en av världens största kemikalietillverkare, Dow Inc. Aktien handlas till kraftig rabatt sett till underliggande tillgångsvärde och kassaflödesavkastning.

Fortsatt starkt för SKAGEN m2

Vår globala fastighetsfond SKAGEN m2 genererade solid avkastning i juli och ligger före sitt jämförelseindex på ett, tre och fem års sikt.

Rapportsäsongen inleddes i mitten av månaden och de flesta av fondens bolag har rapporterat i linje med förväntningarna eller bättre, särskilt när det gäller hyresintäkter. Månadens bästa bidragsgivare var den Osaka-baserade kontors- och datacenteroperatören Keihanshin Building, som togs in i portföljen tidigare i år. Det finska bostadsbolaget Kojamo hade en svacka i juli men är fortsatt en av SKAGEN m2:s bästa bidragsgivare i år.

Under månaden deltog fonden i den tyska kontors- och hotelloperatören Aroundtowns finansieringsrunda. Bolaget har för avsikt att förvärva tillgångar i Belgien, Nederländerna och Tyskland från Blackstone.

I slutet av månaden sänkte den amerikanska centralbanken styrräntan för första gången sedan 2008, något som kan gynna fastighetsinvesteringar.

Outlöst värde i SKAGEN Insight

Den globala aktivistfonden SKAGEN Insight hamnade efter sitt jämförelsindex i juli. Månadens bästa bidragsgivare var Pasona (se ovan, SKAGEN Focus). Något sämre gick det för ThyssenKrupp och Armstrong Flooring – den sistnämnda har sedan dess överraskat på uppsidan med en stark kvartalsrapport som fick aktiekursen att stiga med hela 17 procent.

ThyssenKrupp pressades, trots rapporter om att bolagets delningsplan fortskrider och att det finns stort intresse för dess kronjuvel, hissdivisionen. Fondens förvaltare ser fortsatt stor potential i det rådande läget.

Flera av fondens innehav inklusive Newell Brands, Gea Group, Diebold Nixdorf och ovan nämnda Armstrong Flooring har kommit med goda kvartalsrapporter under de senaste veckorna med kraftigt stigande aktiekurser som följd. Detta pekar på att bolagen utvecklas i rätt riktning och fortsatt är undervärderade av marknaden.

SKAGEN Vekst når nya höjder

I juli nådde den nordisk-globala aktiefonden SKAGEN Vekst en ny all-time-high.

Det ryska gasbolaget Gazprom utmärkte sig än en gång som en stark bidragsgivare i fonden. Marknaden får mer och mer förtroende för bolagets nya inriktning på kapitalallokering. Halvledarbolaget Applied Materials utvecklades också väl. Läkemedelsbolaget Novo Nordisk påverkades negativt att det fortsatta politiska fokuset på höga vårdkostnader i USA.

Ett nytt innehav är den danska servicekoncernen ISS. Förvaltarna ser potential i bolagets teknikinvesteringar och inriktningen på huvudkunder och -regioner som ska lyfta lönsamheten på sikt.

 

Läs mer:

Se fondernas statusrapporter, där du också hittar senaste nytt om obligationsfonden SKAGEN Tellus.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning beror bland annat på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie-, valuta-, och räntemarknaderna. Även konjunkturen, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. På grund av fondernas sammansättning och fondbolagets förvaltningsmetoder, kan fonder med riskklass 6-7 både minska och öka kraftigt i värde. Fonderna är denominerade i NOK. Avkastningen kan öka eller minska på grund av valutakursförändringar. Innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up