Till innehåll på sidan
Placera i fonder chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In.
Det finns hopp om samarbete mellan Syd- och Nordkorea och därigenom nya affärsmöjligheter, något som gynnade vår globala aktiefond SKAGEN Focus i april. Foto: Bloomberg.

Under april kom de globala aktiemarknaderna ikapp och återhämtade det mesta av det de tappat under första kvartalet. Det blev inget handelskrig (än så länge) mellan USA och Kina, och kärnvapenhotet på Koreahalvön dämpades väsentligt efter toppmötet mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In.

Uppåt för elektronik

För den globala aktiefonden SKAGEN Global var det tre bolag som präglade uppgången. De tre bästa bidragsgivarna var Microsoft, Capgemini och Samsung Electronics. Microsoft fortsätter att växa i molnsegmentet, Capgemini gynnades av en stark efterfrågan driven av digitaliseringsvågen och Samsung visade goda resultat under första kvartalet. Carlsberg var en av de sämsta bidragsgivarna under månaden. Bryggerijätten, med 20 procent av sin försäljning på den ryska marknaden, drabbades av de nya amerikanska sanktionerna mot Ryssland.

Kortbolaget Mastercard togs in i portföljen under månaden. Portföljförvaltarna förväntar sig att företaget kommer att dra nytta av den globala växlingen från kontanter till elektroniska betalningar.

Motorn bakom uppgången

För den globala tillväxtmarknadsfonden SKAGEN Kon-Tiki var det speciellt Hyundai Motor och indiska Mahindra, som genererade avkastningen i april. I Hyundai är investerare optimistiska efter att aktivistinvesteraren Elliot gått in i bolaget och krävt bättre kapitaltilldelning och bolagsstyrning.
De ryska innheven i portföljen, såsom X5 Retail Group och Aeroflot, påverkades av Rysslands sanktioner och föll under månaden.

Stor i cement

Den koncentrerade globalfonden SKAGEN Focus hade medvind i samband med mötet mellan Nord- och Sydkoreas ledare. De två cementproducenterna Hanil Cement och Asia Cement var bland de bästa bidragsgivarna under månaden på grund av förnyad optimism efter toppmötet. Det finns hopp om stora infrastrukturprojekt och samarbete mellan de två länderna och därigenom nya affärsmöjligheter. Ökade oljepriser bidrog också till solid absolut och relativ avkastning i fonden.

För den nordisk-globala aktiefonden SKAGEN Vekst bidrog Samsung Electronics mest till den absoluta avkastningen i april. Råvaru- och energisektorn hade också en bra månad.

För vår nya skuggaktivitetsfond SKAGEN Insight var april en god månad, både absolut och relativt. Svenska Ericsson var den bästa bidragsgivaren, och flera investerare är nu mer positiva till företaget. De tolkar de senaste kvartalssiffrorna som en vändpunkt för bolaget. I april ökade kursen med 27 procent, och SKAGEN Insight har tagit hem något av vinsten för att överföra till andra positioner i portföljen.

På fastighetsmarknaderna var humöret på topp, och globala investerare såg till de positiva grundförhållandena snarare än att oroa sig för högre räntor. För den globala fastighetsfonden SKAGEN m2 bidrog de svenska innehaven mest i april. Stark utveckling i svensk ekonomi och en tydlig e-handelsutveckling var gynnsamma för Catena och D. Carnegie.

Se också: statusrapporter för april

keyboard_arrow_up

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning kommer bland annat att bero på marknadens utveckling, förvaltarens skicklighet, fondens risk samt förvaltningsavgifter. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Faktablad och informationsbroschyrer (prospekt) för alla SKAGENs fonder finns på varje respektive fonds sida.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.