Till innehåll på sidan
Placera i fonder chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right
Trots stor geopolitisk oro gav 2017 goda kursökningar i de flesta marknader. Foto: Bloomberg

Den amerikanska skattereformen, Brexit-förhandlingar och ny kinesisk lagstiftning dominerade rubrikerna under december, och skapade en del oro. Det fjärde kvartalet fortsatte dock i samma positiva riktning som under största delen av 2017. Europa hamnade något efter USA, Japan och tillväxtmarknaderna under ett kvartal då särskilt IT-sektorn samt råvaror levererade starka resultat.

Aktivt kvartal för SKAGEN Global

Generellt har aktiefonden SKAGEN Global  haft ett gott år i absoluta termer. Fonden legat före sitt jämförelseindex under större delen av året. Portföljens övervikt i Europa tyngde dock den relativa avkastningen under det fjärde kvartalet, vilket innebar att fonden steg 10,46% under året medan index steg 11,60%. Kvartalets bästa bidragsgivare var Microsoft, 3M och det brittiska försäkringsbolaget Hiscox. Läkemedelsbolagen Merck och Roche var, tillsammans med G4S, kvartalets sämsta.

2017 har bjudit på förhållandevis hög aktivitet i portföljen. Det gällde även fjärde kvartalet då det danska logistikbolaget DSV, analysföretaget RELX Group, det tyska konglomeratet TyssenKrupp och finansbolaget Intercontinental Exchange adderades. Under samma period fick G4S, Roche, Merck och Toyota Industries portföljen.

Tillväxtmarknaderna fortsatt i topp

Det blev ännu ett starkt kvartal för tillväxtmarknaderna. Den globala tillväxten samt global penningpolitik har haft en god effekt på dessa länder. Detsamma gällde för råvarupriserna som steg, och den relativa försvagningen av dollarna, vilket bidrar till att förväntningarna på tillväxtmarknaderna fortsatt är höga i år. För 2017 har den globala tillväxtmarknadsfonden SKAGEN Kon-Tiki genererat en stark absolut avkastning på 19,32%. Jämförelseindex steg med 23,59%. Skillanden berodde framförallt på portföljens undevikt i teknologisektorn och de operationella utmaningar som Hyundai Motor har haft.

De största prositiva bidragsgivarna under fjärde kvartalet var Naspers, Samsung Electronics och Golar LNG. De tre svagaste var X5, Banrisul och Indosat. Den ryska livsmedelskedjan Lenta och den kinesiska producenten Hollysys togs in i portföljen. Japanska SBI Holdings, Golden Ocean Group och CNH Industrial lämnade portföljen efter starka resultat. Dessutom såldes de mindre positionerna i Norwegian Air Shuttle, Massmart och Tech Mahindra ut.

SKAGEN m2 firade ett framgångsrikt jubileum

Den globala fastighetsfonden SKAGEN m2 la ännu ett framgångsrikt år till fondens historia. 2017 präglades av en nästan perfekt kombination av stabil global tillväxt, låg inflation och gynnsam penningpolitik. Det bidrog till att SKAGEN m2 gav en avkastning på 15,91%, medan jämförelseindex stannade på 9,90%. Därmed var SKAGEN m2 för andra året i rad en av Europas främsta globala fastighetsfonder. I oktober firade fonden femårsjubileum, och har nästan dubblerat i värde sedan start.

God slutspurt i SKAGEN Focus

Den koncentrerade globalfonden SKAGEN Focus avslutade året starkt och låg en bra bit före de globala aktiemarknaderna under det fjärde kvartalet. SKAGEN Focus slutade året med en avkastning på 10,73% och jämförelseindex på 11,60%. Det var bland annat de två amerikanska bolagen Synchrony Financial och Andeavor som bidrog till den starka avslutningen på året. Båda företagen gynnades av skattereformen i USA.

De negativa bidragsgivarna under året – JBS, Aryzta och Teva – fick nytt liv mot slutet av året hörde till de bästa bidragsgivarna under det fjärde kvartalet. Fondens investering i det japanska finanskonglomeratet SBI Holdings bidrog också starkt.

God start för aktivistfonden SKAGEN Insight

Med den nya aktiefonden SKAGEN Insight har det för första gången blivit möjligt för alla sparare att investera sida vid sida med de mest attraktiva aktivistkampanjerna i världen. Investeringar i aktivistkampanjer har tidigare endast varit öppet för stora institutionella investerare. Sedan starten 21 augusti har SKAGEN Insight slagit sitt jämförelseindex med nästan 2 procentenheter vid årets slut. Det är naturligtvis en kort tidshorisont, men inte desto mindre en positiv start for portföljen.

 

keyboard_arrow_up

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning kommer bland annat att bero på marknadens utveckling, förvaltarens skicklighet, fondens risk samt förvaltningsavgifter. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Faktablad och informationsbroschyrer (prospekt) för alla SKAGENs fonder finns på varje respektive fonds sida.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.