Till innehåll på sidan
Placera i fonder chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right
2018 startade med en rekordhöjning på de globala aktiemarknaderna, men i slutet av januari blev marknaden osäker, med märkbart prisfall. Foto: Bloomberg.

2018 inleddes med stora kursstigningar på de globala aktiemarknaderna - bland de största under de senaste tre årtiondena. Kursökningarna knyts bland annat till euforin kring den amerikanska skattereformen, en synkroniserad global tillväxt och låga räntor. Rushen slutade plötsligt då osäkerheten tilltog mot slutet av månaden, vilket resulterade i ett märkbart prisfall.

SKAGEN Global följde med utvecklingen

Den globala aktiefonden SKAGEN Global tappade något under månaden, liksom resten av marknaden, som en följd av osäkerheten. Fonden slutade med en avkastning på 0,81 procent i januari, mot 1,43 procent för jämförelseindex. De tre bästa bidragsgivarna var Autoliv, Microsoft och Waters. På den negativa sidan finner vi Hiscox, Unilever och Red Electrica. Portföljteamet fortsatte att öka positionerna i Intercontinental Exchange, Capgemini och Schindler. Inga nya bolag togs in i portföljen i januari.

Aktiv start på året i SKAGEN Kon-Tiki

Januari förde med sig en del portföljaktivitet i tillväxtmarknadsfonden SKAGEN Kon-Tiki, som lade till fyra nya företag i portföljen. Sinotrans är den ledande logistikleverantören i Kina och handlas till stor rabatt. Rysslands ledande flygbolag Aeroflot kom också med. Här ser förvaltarna ett attraktivt förhållande mellan risk och avkastning.

Samma sak gäller Bank of China där teamet förväntar sig en omvärdering av bolaget i takt med att den finansiella situationen i Kina förbättras. Det senaste tillskottet, Beijing Enterprise Water, är en av de ledande leverantörerna av vatten och miljöskydd i Kina. Det senaste kapitaltillskottet, kombinerat med bättre resultat, kommer enligt förvaltarna att leda till en omvärdering av bolaget. Månaden blev utmanande för SKAGEN Kon-Tiki, som hamnade bakom index med en avkastning på 1,24 procent.

Japan fungerar bra för SKAGEN Focus

Den koncentrerade globalfonden SKAGEN Focus har länge haft stor övervikt i japanska investeringar i förhållande till index. Hittills verkar det som om teamet har haft rätt och valt de rätta bolagen i solens rike. Tre av fondens tio bästa bidragsgivare är japanska.

De tre bästa bidragsgivarna var internetkonglomeratet Softbank, det finansiella konglomeratet SBI Holdings samt Bank of Kyoto. Förvaltarna tror fortfarande att Japan är en av de mer attraktiva marknaderna att gå på aktiejakt för en global värdebaserad förvaltare. Januari användes dessutom till att bygga upp tre nya positioner, som vi kommer att berätta mer om lite senare. Fonden slutade  januari med en avkastning på 1,34 procent, tätt inpå index.

Samsung och Broadcom bidrog negativt till SKAGEN Vekst


SKAGEN Vekst blev också påverkad av osäkerheten i slutet av månaden. Det bröt den starka absoluta och relativa utvecklingen fonden har varit inne i under den senaste tiden. Fonden, som har ett kombinerat nordiskt-globalt mandat, avslutade månaden med en avkastning på 0,33 procent, cirka 1 procentenhet bakom index.

SKAGEN Vekst drabbades särskilt av några stora negativa bidragsgivare, framförallt Broadcom och Samsung. På den positiva sidan gav Sberbank mycket bra resultat. TeliaSonera har också gynnats av nyheterna om bättre kassaflöde och bättre kontroll över kostnaderna under andra halvåret 2017. Fonden gick in i det nederländska olje- och gasbolaget Royal Dutch Shell, vilket bland annat gynnades av ökade oljepriser och ökat kostnadsfokus.

Motvind för amerikanska och europeiska fastighetsaktier i SKAGEN m2

Efter några mycket goda år upplevde fastighetsmarknaderna lite motvind i januari. Det var framförallt USA och Europa där fastighetssektorn pressades. Å andra sidan hade de asiatiska fastighetsmarknaderna en mycket stark början på året, med Kina och Japan i förarsätet. Det drog fastighetsfonden SKAGEN m2 nytta av genom sin globala närvaro.

Förvaltarna får ofta frågan om hur man ska förbereda sig för stigande räntor och eventuellt fallande bostadspriser i en fastighetsfond. SKAGEN m2 har övervägande valt att fokusera på bolagens grundläggande förmåga att öka intäkter och kassaflöden, i syfte att fonden ska vara oberoende av hur räntorna eller huspriserna ändrar sig. Dessutom är mandatet globalt så att det går att gå in och ut ur marknader över hela världen, beroende på var de mest attraktiva bolagen är belägna.


Nya aktivistfonden SKAGEN Insight

Januari blev en intensiv månad för vår nya fond SKAGEN Insight. Fonden har redan cirka 240 miljoner kronor under förvaltning. SKAGEN Insight bygger på ett unikt koncept, som aktivt riktar sig till de mest lovande globala aktivistkampanjerna. Aktivister är en grupp investerare som köper en andel i ett företag och använder sitt inflytande för att utveckla det till det bättre. I samarbete med företagets ledning gör de en plan för hur de kan öka värdet på företagets aktier. Detta arbete gynnar företaget och aktieägarna.

Investeringar i aktivistkampanjer har hittills varit reserverat för stora institutionella investerare men finns nu tillgängligt för en bredare målgrupp. Fonden investerar parallellt med traditionella aktivistfonder.


Läs mer om fondernas utveckling i januari i månadsrapporterna för varje fond!

keyboard_arrow_up

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning kommer bland annat att bero på marknadens utveckling, förvaltarens skicklighet, fondens risk samt förvaltningsavgifter. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Faktablad och informationsbroschyrer (prospekt) för alla SKAGENs fonder finns på varje respektive fonds sida.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.