Till innehåll på sidan
Placera i fonder chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right
Hyreshus utanför Stockholm i miljonprogramsområde
Den svenska miljonprogramägaren D Carnegie var en stark bidragsgivare till fastighetsfonden SKAGEN m2:s utveckling i juli.

Även om tekniksektorn tappade i slutet av månaden var juli överlag en positiv månad för investerare på de globala aktiemarknaderna. Den globala aktiefonden SKAGEN Global backade med 0,04 procentenheter i juli. Microsoft, Veoneer och 3M rapporterade solida siffror för andra kvartalet och stod för de bästa bidragen i portföljen. De tre svagaste bidragsgivarna var Beazley, Tyson Foods och Autoliv.

SKAGEN Global tog in ett nytt bolag under månaden, börs- och teknikbolaget Nasdaq, som är inne i en stark utvecklingsfas. Portföljförvaltarna sålde samtidigt ut Shangri-La.

Goda företagsnyheter i SKAGEN Focus

Den koncentrerade globalafonden SKAGEN Focus gav en avkastning på 0,16 procent i juli. Fondens näst största position, japanska Softbank, ökade mer än 10 procent efter att investerare fått upp ögonen för den stora rabatt som bolaget handlas till. Efter ett starkt kvartalsbokslut, gav också det brasilianska sockerbolaget Sao Martinho goda bidrag.

SKAGEN Focus gjorde en ny investering i Toyota Industries, som tillverkar gaffeltruckar och bilar. Företaget har en central roll i Toyotakoncernens komplexa bolagsstruktur och har en aktieportfölj, som i sig överstiger bolagets marknadsvärde. Detta ä’r med andra ord ett unikt tillfälle att köpa in sig i företagets kärnverksamhet till ett mycket attraktivt pris.

Uppförsbacke för SKAGEN Kon-Tiki och tillväxtmarknaderna

Juli bjöd visserligen på positiv avkastning och stabilitet på tillväxtmarknaderna, men jämförelseindexet MSCI Emerging Markets släpar fortsatt efter de utvecklade marknaderna hittills i år. En huvudorsak är rädslan för ett globalt handelskrig som skulle drabba Asien och i synnerhet Kina extra hårt. I bland annat Turkiet fortsätter dessutom den högre politiska risken att slå mot valutan.

Osäkerheten avspeglas också i tillväxtmarknadsfonden SKAGEN Kon-Tikis avkastning för juli, då särskilt Sabanci och Anadolu Grubu drog ner avkastningen. Positiva bidrag kom däremot från det brasilianska bolaget CBD som rapporterade starka kvartalssiffror. Banrisul och State Bank of India var också högt på listan med positiva bidragsgivare i juli.

SKAGEN m2 fortsätter leverera

Den globala fastighetsfonden SKAGEN m2 hade ännu en stark månad och placerar sig därmed en bra bit före jämförelseindex hittills i år. Utvecklingen i stort var också positiv i juli, med lugna centralbanker. Svängningarna i Asien är dock höga, särskilt relaterade till fastighetsmarknaderna i Kina och Hongkong, som påverkades av nervositeten.

Den bästa bidragsgivaren i juli var än en gång D. Carnegie, som kunde rapportera extremt starka värderingar av sina fastigheter. Svenska Catena var fondens näst bästa bidragsgivare i juli. De största negativa bidragsgivarna var alla från Hongkong: Shangri-La, Far East Consortium och CK Asset Holdings, vilka drabbades av nedgången på Hongkongs fastighetsmarknad.

SKAGEN Insight på rätt spår

SKAGEN Insight, som specialiserat sig på investeringar i företag som påverkas av aktivister, slutade månaden i linje med jämförelseindex. Fonden har haft en utmanande start där marknadskorrigeringen i början av året slog hårt mot ett antal av bolagen i portföljen. Å andra sidan är portföljen extremt väl positionerad med ett antal undervärderade bolag som går i rätt riktning. ThyssenKrupp och Eltel var månadens bästa bidragsgivare.

SKAGEN Vekst

Den nordiska-globala aktiefonden SKAGEN Vekst genererade en avkastning på 0,97 procent. Schweiziska Lonza Group och danska Novo Nordisk bidrog starkt.

SKAGENs förvaltare letar alltid efter attraktiva bolag som underskattas av marknaderna. Ett aktuellt exempel är SKAGEN Vekst senaste köp, Danske Bank. Utredningen om bankens medverkan i penningtvätt i Estland 2015-2017 har fått aktiekursen att falla till en ny attraktiv nivå. För att finansiera detta köp sålde fonden ut japanska Fujitec.

I fondernas statusrapporter kan du läsa mer om fondernas utveckling och de företagsspecifika händelserna under månaden.

keyboard_arrow_up

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning kommer bland annat att bero på marknadens utveckling, förvaltarens skicklighet, fondens risk samt förvaltningsavgifter. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Faktablad och informationsbroschyrer (prospekt) för alla SKAGENs fonder finns på varje respektive fonds sida.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.