Till innehåll på sidan
Placera i fonder chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right
Oron på aktiemarknaderna slog brett under första kvartalet. Särskilt den amerikanska börsen påverkades negativt i mars. Foto: Bloomberg

Årets första kvartal blev mer turbulent än vad de flesta hade föreställt sig i slutet av 2017. Fjolåret avslutades med en allmän optimism och övergick i en rekordstark början på 2018 som gav extra näring till de positiva förväntningarna. Men i februari kom korrektionen som ledde till ett kvartal som efter det präglades  av nervositet och stora marknadsrörelser.

Oro på aktiemarknaderna kan vara frustrerande på kort sikt, men skapar ofta möjligheter för aktiva investerare på längre sikt. SKAGENs portföljförvaltare passade på att lägga till flera spännande nya namn i portföljerna och köpa mer aktier bland de bolag som påverkades av den irrationella nervositeten.

SKAGEN Focus slog sitt jämförelseindex

Den koncentrerade aktiefonden SKAGEN Focus gick in i fem bolag under kvartalet. Nykomlingarna är bland andra mediegiganten Viacom, programvaruföretaget Avaya Holdings och Hawaiian Holdings, som äger Hawaiian Airlines. Under samma period sålde förvaltarna den japanska cementtillverkaren Taiheiyo Cement, den brittiska dryckesproducenten Stock Spirits samt oljebolaget American Andeavor. SKAGEN Focus har fortfarande stor exponering mot den japanska aktiemarknaden, som portföljförvaltarna anser har stor potential framöver. Fonden slog sitt jämförelseindex med nästan en procentenhet under kvartalet och avkastade 0,41 procent.

Optimism i SKAGEN Global

Den globala aktiefonden SKAGEN Global påverkades negativt av turbulensen och slutade kvartalet på -0,50, i linje med sitt jämförelseindex som slutade på -0,38. Trots den ökande nervositeten på marknaden ser Global-teamet fortfarande potential för en positiv avkastning på marknaderna för resten av 2018. Grundläggande ekonomiska indikatorer visar fortsatt på sundhetstecken och korrektionen har hittills skapat ett antal nya spännande möjligheter på de globala aktiemarknaderna. Detta innebar bland annat att SKAGEN Global gick in i Nissan Chemical Industries, Shangri-La och Adobe. Samtidigt sålde fonden ut Sketchers, Lundin Petroleum, Red Electrica och China Mobile. Fondens tre starkaste bidragsgivare mätt i absolut avkastning var Beazley, Autoliv och Nissan Chemical Industries. 3M och CK Hutchison stod för kvartalets sämsta bidrag till fonden.

Hyundai och State Bank of India sänke i SKAGEN Kon-Tiki

Efter ett övertygande 2017 med hög avkastning på tillväxtmarknaderna blev avkastningen negativ under årets första kvartal. Relativt sett fortsatte dock tillväxtmarknaderna att överträffa utvecklade marknader.

Tillväxtmarknadsfonden SKAGEN Kon-Tiki  hade ett utmanande kvartal där innehaven State Bank of India och Hyundai Motors var särskilt bekymmersamma. Fonden slutade kvartalet på -0,48 procent, medan jämförelseindex steg med 2,38 procent. Arbetet med att koncentrera och utveckla portföljen fortsätter. Det innebär att fonden för närvarande består av endast 46 innehav. Teamet har investerat i fyra nya bolag; det ryska flygbolaget Aeroflot, den kinesiska logistikgruppen Sinotrans, Bank of China samt vattenbolaget Beijing Enterprise Water.

Ett turbulent kvartal för SKAGEN Vekst

De nordiska marknaderna var inget undantag utan drabbades också av marknadsturbulensen under det första kvartalet. Det gäller särskilt stora internationella bolag i Sverige och Danmark, som föll i linje med den globala marknaden. Finland och Norge klarade sig något bättre, och framför allt de stigande oljepriserna hade en positiv effekt på den norska marknaden.

Den nordisk-globala aktiefonden SKAGEN Vekst backade med 1,76 procent under första kvartalet, medan jämförelseindex steg med 0,24 procent. Sammantaget tror SKAGEN Vekst förvaltare fortfarande att marknaden kan stiga under 2018. Flera av fondens investeringar, som drabbats av kortsiktiga utmaningar, har stor potential att överträffa förväntningarna framöver. Fondens bästa bidragsgivare var Applied Materials, och Norsk Hydro den sämsta bidragsgivaren.


Press på fastighetssektorn och SKAGEN m2

Fastighetsmarknaden, särskilt i USA och Europa, drabbades hårt av korrektionen. I slutet av kvartalet återställdes lugnet, även om rädslan för stigande räntor och ett potentiellt handelskrig fortfarande orsakar en viss nervositet. Den globala fastighetsfonden SKAGEN m2 steg med 0,20 procent under kvartalet, medan jämförelseindex slutade på 1,48. Den främsta orsaken var den starka utvecklingen inom fastighetssektorn i Japan, där SKAGEN m2 är underviktad. Den grundläggande utvecklingen för fastighetsbranschen är fortsatt positiv med ett gynnsamt ränteklimat och stabila kassaflöden i bolagen.

Spännande tider för SKAGEN Insight

SKAGENs nyaste tillskott, den globala "skuggaktivist"-fonden SKAGEN Insight, påverkades extra mycket av korrektionen under första kvartalet. Fonden backade 3,84 procent medan jämförelseindex backade 0,75 procent. SKAGEN Insight placerar uteslutande i bolag där aktivistinvesterare gått in för att driva igenom förbättringar som kommer alla aktieägare till godo. Fondens förvaltare passade på att köpa fler aktier under börsoron och kunde välkomna fem nya innehav – läs mer om dessa i fondens kvartalsrapport.

LÄS MER i fondernas statusrapporter, där du även hittar uppdateringar om SKAGENs räntefonder

keyboard_arrow_up

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning kommer bland annat att bero på marknadens utveckling, förvaltarens skicklighet, fondens risk samt förvaltningsavgifter. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Faktablad och informationsbroschyrer (prospekt) för alla SKAGENs fonder finns på varje respektive fonds sida.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.