Till innehåll på sidan
Donald Trump
Foto: Bloomberg.

Förra veckan intervjuades den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump av Jim Fallon på The Tonight Show. Efter att ha sett programmet och tagit del av de senaste opinionsmätningarna tror Torgeir Høien att det blir Trump som vinner det amerikanska presidentvalet i november.

– Under de närmaste veckorna kan det hända saker som kan förändra bilden. Men på de finansiella marknaderna måste man hela tiden försöka se vad som är det mest sannolika utfallet. Och just nu är det att Trump vinner valet, säger Torgeir Høien.

- Tonight Show är underhållning, inte ett politiskt program. Men det är vad amerikaner tittar på. Och intervjun visade en sida av Trump som han förmodligen också kommer att visa i andra medier och i de tre presidentdebatterna.

Det Høien själv såg var en Trump som framstod som jordnära, sympatisk, inte så gravallvarlig och politiskt opolerad, och som inte sa något negativt om någon.

- När han lyckats ta igen det relativt stora försprång som Hillary Clinton hade efter demokraternas nomineringsmöte och verkar vara så jordnära och annorlunda än jämfört med tidigare underkampanjen, tror jag att han går hem hos amerikanerna, säger Torgeir Høien.

För Clinton utgör samtidigt e-posthärvan och hälsan fortfarande potentiella problem, säger han.


Så vad händer om Trump vinner?


– Jag har tidigare tänkt att det värsta om Trump vinner blir ökad protektionism.

Nu kallar Torgeir Høien istället Trumps utfall mot frihandelsavtalet ett förhandlingsutspel.

– Han är en typisk New York-affärsman. Han pressar motståndaren med utspel och så det blir en affär.
Förhandlingarna kan stranda, säger Høien, och i värsta fall kapas frihandeln till att återgå till tullagarna från 30-talet med höga importtullar. Men man bör inte bortse från att Trump kan få till stånd nya frihandelsavtal med länder som Ryssland och Kina.

Høien jämför med bullret runt president Obamas födelsebevis.

–Trump har tidigare satt igång "The Birther Movement". Nu säger han att det var Clintons kampanj som startade debatten under nomineringsprocessen 2008, och att det är Trump som avslutar den - "President Barack Obama föddes i USA. Punkt. " Det visar hur han vänder, säger Høien.

Trump kan också komma att ändra sig om gränsmuren i söder, och i stället stödja den mur Mexiko bygger längs sin södra gräns, tror Høien. Trump kan också komma att skärpa invandringspolitiken efter att först har gett alla illegala, icke-våldsamma invandrare amnesti.

– Essensen är att Trumps politiska själ, i den mån det kan identifieras, är populistisk socialdemokrati. Han är inte högervriden. Han kommer att skapa en större välfärdsstat, och kommer sannolikt att fortsätta Obamacare under ett annat namn.

– Min parafras på Trumps budskap i The Tonight Show häromkvällen är: "Hittills har jag använt tiden till att göra mig och min närmaste rika. Nu vill jag att ta en löneminskning och hjälpa genomsnittsamerikanen att förverkliga den amerikanska drömmen.".

Torgeir Høien förväntar också att ökade investeringar i infrastruktur och ökade utgifter på grund av skattesänkningar kommer att skapa stora budgetunderskott.

Det skulle kunna vara ett recept för stigande obligationsräntor i USA, men Høien tror att andra faktorer kan dominera.

–Erfarenheterna från Japan visar att en mycket hög statsskuld inte behöver driva upp räntorna.En Trump-seger skulle ge större osäkerhet, och eftersom USA:s statsobligationer kommer att förbli de största av de säkra hamnarna, kan ökad osäkerhet paradoxalt nog få folk att köpa mer amerikanska statsobligationer till räntor som är lägre än dagens.

Hur kommer börsen att reagera vid en Trump-seger?

– Det blir förmodligen berg och dal-bana på finansmarknaderna i allmänhet, säger Høien.

– Men eftersom marknaden ser Trumps okonventionella sätt att agera, kommer osäkerheten kring effekterna av hans agenda att minska.

 

Mer om Torgeir Høien och statsobligationsfonden SKAGEN Tellus

Detta är en bearbetad version av en artikel som tidigare publicerats i den norska tidningen Finansavisen.

keyboard_arrow_up

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning kommer bland annat att bero på marknadens utveckling, förvaltarens skicklighet, fondens risk samt förvaltningsavgifter. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Faktablad och informationsbroschyrer (prospekt) för alla SKAGENs fonder finns på varje respektive fonds sida.