Till innehåll på sidan
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

Foto: Bloomberg.

Under de senaste tre månaderna har stora delar av aktiemarknaderna rört sig i en  riktning och det är neråt. Aktiekurser svänger notoriskt mycket mer än de skulle göra om priserna slaviskt följde utvecklingen av företagens vinster eller egna kapital. Psykologiska faktorer spelar in, vilket innebär att aktiekurserna har stora svängningar i en annars relativt stabil global utveckling. Och när rädslan sprids som vi upplever nu, kan kurserna tryckas för långt ner.

I ett långsiktigt perspektiv görs de mest framgångsrika aktieplaceringarna när bolag är lågt prissatta. Det är just vid den tidpunkt du inte vill investera eftersom den kortsiktiga konjunkturbildensom presenteras i media ter sig mörk, som du bör investera. Därför ger också dagsläget möjligheter enligt SKAGENs investeringsdirektör Ole Søeberg:

–        Efter en nästan oavbruten ökning sedan september 2011 kommer slutligen en korrektion. Korrektioner är bra för att vädra ut, så att vägen framåt blir lättare. SKAGEN har historiskt sett vara bra på att öka exponeringen mot goda företag när de reas ut. En period med prissänkningar kommer att ge oss tillfällen att plocka många bra företag med goda kassaflöden när de är "felprissatta". Så vi kan faktiskt gilla en kurskorrigering då och då, säger Ole Søeberg.

Historien upprepar sig

Frågan är när kursfallet avstannar och trenden vänder? Tittar man på den historiska utvecklingen har världsindexet MSCI All Country World fallit med mer än tio procent 16 gånger sedan 1988. I genomsnitt har index fallit 20 procent under 18 veckor innan priserna börjat stiga igen. För närvarande har världsindex fallit med 19 procent under de senaste 15 veckorna. Så statistiken talar för att utvecklingen kommer att vända snart, och de ekonomiska realiteterna pekar också på det.

–        Även om Kina fortfarande ger anledning till oro på marknaderna, ser nyckeltalen i den globala ekonomin i allmänhet sunda ut. Den positiva utvecklingen i USA kvarstår, och Europa är på väg uppåt från en låg nivå med bra utveckling i Frankrike, Spanien och i ökande grad även Italien. I USA, Europa och Japan är inflationen låg och penningpolitiken fortfarande stimulerande. I kombination med minskande arbetslöshet, lånvilliga banker och ett allmänt större konsumentförtroende ser det inte ut som tecken på en ny finanskris, säger Ole Søeberg.

Luften går ur ballongen

SKAGEN Fonder investerar långsiktigt. Vårt mål är inte att tima marknaden, vi tror istället att det lönar sig att köpa aktier som är attraktivt prissatta och har potential att bli goda investeringar på längre sikt. Därför får inte plötsliga kursfall oss att fatta förhastade beslut. De stora svängningarna är en del av spelet och kommer också att inträffa i framtiden.

I gengäld ger stora kursfall nya möjligheter för oss aktiva värdeinvesterare. Eller som portföljförvaltare Kristoffer Stensrud har sagt vid ett tidigare tillfälle: ”Värden skapas på botten och förslösas på toppen. För oss är svaga marknader goda jaktmarker”.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up