Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

2 min lästid

Rysslandsexperten Fiona Hill: Sanningen bakom det politiska spelet

För att förstå Putins svagheter och avsikter med kriget i Ukraina måste man titta noga, förklarade Fiona Hill på Nyårskonferensen i januari. Putin har under en lång tid drivit en storslagen politisk show som har förfört många. Hill menar på att Putin har skapat vad som kallas en "mycket anpassad personlig miljö" runt sig, vilket har flyttat fokus från de faktiska politiska förhållandena till exempelvis hans sjukdomshistoria och utseende.

Tittar man noga ser man snabbt ett beteende som inte stämmer överens med den bild han försöker skapa av sig själv och kriget i Ukraina, berättar Hill. Hon är övertygad om att Putin har varit frusen i sin egen världsbild med ambitioner att återta Rysslands historiska storhet. Denna fixering har påverkat hans relation till sina rådgivare, som han cirklar runt i små grupper efter behag. Detta har ökat avståndet mellan Putin och hans rådgivare, vilket gör att han på många områden inte har fått korrekt information. Bland annat ska han enligt Hill ha förletts att tro att invasionen av Ukraina skulle gå lättare än vad vi har sett hittills. Han håller gradvis sina rådgivare på så långt håll att han inte får uppdaterad information om kriget.

På Nyårskonferensen ansåg Hill att Putin såg möjligheten att visa Rysslands muskler redan innan den berömda säkerhetskonferensen i München 2007, där Ryssland var på väg att bli en av världens största ekonomier. Han har därför tyckt att tiden är inne för länge sedan. Men idag ser världen annorlunda ut och därför tror Hill att Putin kommer att vända upp saker och ting ytterligare för att nå sina mål. Han kan inte föreställa sig att han riskerar att förlora kriget och därför jobbar han inte med ett "efter".

Enligt Hill kan kriget som utvecklats till en konflikt med globala konsekvenser pågå länge, förutsatt att västvärlden fortsätter att leverera vapen till Ukraina.

Ett slut på kriget och eventuella fredsförhandlingar måste ske genom FN, anser Hill, eftersom det kräver ett internationellt ramverk.

Du kan se hela Fiona Hills tal från Nyårskonferensen här.

Nyårskonferensen

Eliot Higgins: Open-source data kan bekämpa Putins propaganda

Eliot Higgins är grundaren av Bellingcat, en utredningsgrupp som använder sig av öppna källor på ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Nyårskonferensen

Aswath Damodaran: Osäkerhet är en fördel för aktiva förvaltare

På SKAGEN Fonders Nyårskonferens 2023 förklarade finansprofessorn och värderingsgurun Aswath ...

Mohamed El-Erian: En fragmenterad värld behöver aktiv förvaltning

Aktiv förvaltning är svaret på många av de problem som investerare kommer att uppleva i framtiden, ...

Goda utsikter på tillväxtmarknaderna

Man måste våga vara konträr och leta efter de riktigt bra aktiefynden. Det är där de stora ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning beror bland annat på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie-, valuta-, och räntemarknaderna. Även konjunkturen, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. På grund av fondernas sammansättning och fondbolagets förvaltningsmetoder, kan fonder med riskklass 6-7 både minska och öka kraftigt i värde. Fonderna är denominerade i NOK. Avkastningen kan öka eller minska på grund av valutakursförändringar. Innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up