Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

2 min lästid

Hållbarhetsrapport ESG: Hållbara investeringar förändras

När jag började förskolan, redan på stenåldern enligt mina kollegor, serverade de en liten glasflaska mjölk under frukostrasten. Senare bestämdes det att glas var oekonomiskt och flaskorna ersattes av kartongförpackningar, uppfunna av en smart svensk, tror jag. Senare ansåg man att plast var ännu bättre ekonomiskt, även om vi i efterhand ser att det har lett till en rad nya problem. Det verkade som om forskarna inte kunde bestämma sig. De senaste åren har det faktiskt ifrågasatts om mjölk överhuvudtaget är hälsosamt. Så inkonsekvent är världen.

Detsamma tycks gälla hållbarhet. Först fick vi höra att elbilar var lösningen. Sedan att detta bara var sant om vi körde dem 65 000 US miles(1). Vilket kan vara en utmaning med tanke på den minskade räckvidden för elbilar, särskilt på vintern. I stället fick vi veta att det handlade om energikällan, den måste vara förnybar. Det var helt okej för Norge, tills vi började exportera energi till Europa.

Lita inte på forskningen

Om forskningen inte är att lita på, hur ska vi då avgöra vad som är hållbara investeringar och vad som inte är det? Sanningen är att vi inte följer eller litar på de senaste forskningsbaserade rubrikerna som skriker åt oss från tidningarna. Vi tar inte nödvändigtvis all data från tredje parter och så kallade experter. Vi gör egna analyser för att komma fram till vår egen bedömning av hur det verkligen ligger till. Det har vi gjort av respekt för hållbarhet i många år. Det som är nytt under det senaste året med införandet av nya regler är i vilken utsträckning vi måste dokumentera detta och rapportera till våra kunder och distributörer.

Den här rapporten visar vårt övergripande synsätt på hållbara investeringar. Den är inte baserad på marknadsföringsknep eller ouppnåeliga påståenden – vi bygger rapporten på grundlig analys för att verkligen förstå de bolag vi investerar våra och våra kunders pengar i. Detta är SKAGENs löfte om förtroende.

Läs vår hållbarhetsrapport här!

 

(1)    Se föreläsningen av Mark Mills "The energy transition delusion" på Nyårskonferensen 2023

Hållbarhet

SKAGEN Focus: Tittar under radarn för att hitta framtida ledare inom ESG

Varför försummade småbolag som driver verkliga förändringar kan bli de stora vinnarna i den gröna ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Hållbarhet

Hållbarhetsrapport 2023: Investeringar för ekonomisk vinst och hållbarhet

Även om vi inte påstår att vi kan bromsa klimatförändringarna kan vi med säkerhet säga att när vi ...

SFDR: Vad är det och hur kommer det att påverka mig som kund?

Du kanske redan har hört talas om det, EU:s nya hållbarhetsförordning som håller på att införas på ...

Det är så vi engagerar oss i hållbarhet i bolagen

En viktig del i arbetet som aktiv förvaltare är att granska bolagen grundligt och driva dem i en ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up