Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

4 min lästid

Vaccin och skifte mot värde gav positivt resultat

November blev en riktigt positiv månad, tack vara lovande vaccinnyheter och förväntningar om en mer robust världsekonomi. Inte nog med det – det finns nu tydliga tecken på ett skifte från tillväxtaktier till värde. De positiva makroekonomiska utsikterna resulterade i en brant stigning i räntekurvan, vilket gynnade värdebolag, och i synnerhet finanssektorn.

I SKAGEN hade samtliga samtliga fem aktiefonder positiv avkastning i november, och tre av dem slog sina jämförelseindex. Bäst gick det för SKAGEN Focus och SKAGEN Vekst som båda slog sina respektive index med nästan 5 procentenheter.

SKAGEN Focus

SKAGEN Focus riktar sig mot små- och medelstora bolag, och genererade 13,03 procents avkastning i november, mot index 8,19 prosent.

Det var framförallt industribolagen som bidrog till det goda resultatet. Två innehav glänste: SAF-Holland och tyska Norma. Den förra är en av de största leverantörerna till lastbilsindustrin i Europa, medan Norma tillverkar komponenter till industrin.

Även råvaror hade en god månad. Det kanadensiska råoljebolaget Parex och Ivanhoe Mines bidrog positivt. SKAGEN Focus sålde sig ut ur OZ Minerals och Eagle Materials sedan båda nått kursmålen. Positionerna i försäkringsbolaget Lincoln International och luftfarts-leasingsbolaget AerCap ökades.

Den japanska banken Resona Holdings och kanadensiska gruvbolaget Argonaut Gold är nya i portföljen. Resona handlas till ett rimligt pris i förhållande till bolagets intjäningsmöjligheter och utsikterna till en konsolidering i den japanska banksektorn. Argonaut handlas till stor rabatt och det finns flera utlösande faktorer som kan leda till en omvärdering på medellång sikt.

SKAGEN Vekst

SKAGEN Vekst har ett nordiskt-globalt mandat och slog index med en avkastning på 14,07 procent (jämförelseindex 9,23 procent).

SKAGEN Vekst drog fördel av nyheterna om ett Covid-vaccin. Samsung och Applied Materials blev de bästa bidragsgivarna, med bättre ekonomiska utsikter och tecken på ett bättre förhållande mellan tillgång och efterfrågan på minnesprodukter.

Läkemedelsbolaget Novo Nordisk samt China Mobile drog ner resultatet.

Ett nytt bolag togs in under månaden: svenska Essity som tillverkar hygienprodukter. Bolaget har haft ett tufft år i och med nedgång i efterfrågan från hotell och restauranger. Förvaltarna ser en klar uppsida i aktien, och efterfrågan förväntas stiga under de kommande åren, inte minst i Asien.

SKAGEN Kon-Tiki

Tillväxtmarknadsfonden SKAGEN Kon-Tiki slutade månaden med en avkastning på 7,97 procent, medan jämförelseindex slutade på 4,82 procent.

Minnestillverkarna Samsung Electronics och Micron gick bäst, och förvaltarna anser att vi befinner oss i en stigande spiral med ytterligare uppsida.

Försäkringsbolaget Ping An Insurance har kommit ikapp, detsamma gäller den landbaserade laxproducenten Atlantic Sapphire. Revisionsbolaget UPL hade en svag start på månaden, men återhämtade merparten under de kommande veckorna.

Det sydafrikanska internetbolaget Naspers påvekades av nedgången i teknologisektorn, som följde rotattionen mot värde. Fonden la till två nya bolag inom energi och gick också in i det indonesiska mediebolaget MNC.

SKAGEN m2

Fastighetsfonden SKAGEN m2 steg med 7,02 procent och hamnade bakom sitt index, som slutade på 7,42 procent i november.

SKAGEN m2 köpte in i sig i två kontorsfastighetsbolag; amerikanska Columbia Property Trust samt Prologis.

Den bästa bidragsgivaren under månaden var kontorsfastighetsbolaget Entra, som steg markant till följd av budrundan i slutet av månaden. Även Aroundtown och CA Immobilien hade en god månad då optimismen i de hårt drabbade undersegmenten i fastighetsbranschen äntligen steg.

SKAGEN m2 sålde ut både Equity Residential och Immobiliara Colonial.

SKAGEN Global

SKAGEN Global steg med 5,10 procent medan jämförelseindex steg med 8,19 procent. Den sämre avkastningen i november beror i första hand på fondens mindre exponering mot de cykliska aktier som har haft mest medvind efter att värdeaktier kommit tillbaka.

De franska familjeägda lyxkonglomeratet LVMH var bästa bidragsgivaren. Bolaget steg i takt med andra cykliska aktier. I motsatt ända finner vi den danska transportgiganten DSV.

Det amerikanska fintechbolaget Intuit är ett nytt innehav, som är känt för sina skatte- och räkenskapsprogram. Intuit har en attraktiv intjäningsmodell och lägger stor vikt på innovation och kundnöjdhet, vilket ger goda möjligheter på sikt.

I november sålde SKAGEN Global den sista delen av försäkringsbolaget Beazley. Hela sektorn har haft några års motvind, och Beazleys relativa fördel har minskat.

Återförsäkringsbolaget Hannover Re såldes också ut under perioden. Pandemin har minskat bolagets fundamentala värde. Fonden sålde även ut det amerikanska mediekonglomeratet Comcast.

Läs mer om fondernas utveckling i de senaste statusrapporterna

Börsen

Alexandra Morris: Var på vakt för vad som döljer sig under den stigande aktiemarknaden

Globala aktier fortsatte uppgången under andra kvartalet, men färre aktier står för avkastningen. ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Börsen

Trött på val? Fokusera på långsiktiga fundamentala förhållanden

Trots att nyhetsrubrikerna domineras av val globalt, är påverkan på de sammanlagda investeringsavkas ...

USA-Kina-dilemmat

Hur har omvändningen av kapitalflöden sedan pandemin påverkat aktiemarknaderna och vilka ...

Andra kvartalet: Utmanande investeringsklimat med ljusglimtar

Efter en stark maj månad på den globala aktiemarknaden blev juni mer utmanande. Osäkerhet präglar ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up