Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

5 min lästid

SKAGEN Global: Navigera i komplexitet

Efter en stark inledning på året har aktiemarknaderna skakats om av vikande investerarförtroende och ett omvänt kapitalflöde de senaste veckorna. Den så kallade "Trump-handeln", som drev MSCI All Country World Index till rekordnivåer i februari, har därefter fallit samman till följd av oro för att tullar ska hämma tillväxten och driva upp inflationen – särskilt i USA där S&P 500-index har sjunkit med cirka 5 % under årets första fyra månader[1].

I ett osäkert marknadsklimat – där VIX-indexet i april nådde sin högsta nivå sedan pandemin – har SKAGEN Global stått stabilt. Fonden har backat cirka 5 % i EUR hittills i år, vilket är omkring 5 procentenheter bättre än MSCI All Country World Index[2]. De starka relativa resultaten har främst drivits av innehav inom finanssektorn. Bästa bidragsgivare under första kvartalet var återförsäkringsbolaget Munich Re (4,2 % av fondens tillgångar), som höjde både utdelning och återköp av aktier efter oväntat goda resultat. Därefter kom den kanadensiska börsoperatören TMX Group (5,4 % av fondens värde), som också visat stark tillväxt i samtliga affärsområden, samt försäkringsförmedlaren Brown & Brown (2,1 % av portföljen), som rapporterade ett fortsatt starkt kvartal och utökar sin verksamhet såväl geografiskt som inom nya affärsområden.

"Alla tre innehav har haft en bra start på året. Vi har minskat vårt innehav i Brown & Brown till följd av den starka kursutvecklingen, men de två andra är fortfarande toppositioner i fonden med en uppsida på mellan 20 och 33 % under de kommande 2–3 åren, enligt våra riktkurser," förklarar huvudförvaltaren Knut Gezelius. "Deras styrka har kompenserat för svagheten i två av våra större amerikanska teknikbolag, Alphabet (Google) och Amazon, som trots god operativ utveckling har sålts av i likhet med övriga bolag inom 'Magnificent Seven', efter vinsthemtagningar och kapitalutflöden i spåren av den politiska turbulens som följde på 'Liberation Day'."

Konkurrensfördelar

Trumps beslut att pausa de så kallade "ömsesidiga tullarna" i 90 dagar utlöste ett lättnadsrally på världens börser – MSCI All Country World Index steg med över 12 %[3] – och Gezelius menar att ett långvarigt handelskrig är osannolikt: "Republikanerna vann sju av de viktigaste delstaterna genom att lova lägre levnadskostnader. Trumps inflationsdrivande tullpolitik riskerar nu deras knappa majoritet i representanthuset inför mellanårsvalen nästa år. Därför tror vi att han kommer tona ner tullretoriken och i stället fokusera på skattesänkningar och avregleringar för att stimulera ekonomin."

Amerikanska bolag utgör i dagsläget cirka 57 % av SKAGEN Globals portfölj – en lägre andel än deras 65 % i jämförelseindex – och de flesta har global närvaro med betydande intäkter från utlandet. Exempelvis genererar Microsoft och Mastercard, två av fondens största innehav, 50–60 % av sina intäkter utanför USA, vilket kan göra dem mer motståndskraftiga i ett värsta fall-scenario med recession i USA. Gezelius betonar också vikten av att välja bolag med tydliga konkurrensfördelar som gynnar både kunder och anställda: "Waste Management, Canadian Pacific och Intercontinental Exchange är kanske inte de mest spännande branscherna, men de har starka tillgångar eller marknadspositioner som gör att de kan föra vidare ökade kostnader till kunderna och därmed upprätthålla marginalerna – vilket är avgörande för att skapa aktieägarvärde."

Denna konkurrensfördel speglas i portföljens avkastning på eget kapital och rörelsemarginal, som båda överträffar det globala indexet. Dessutom har fondens bolag i genomsnitt starkare balansräkningar än index, mätt i nettoskuld/EBITDA och räntetäckningsgrad, vilket ger en trygghetsmarginal vid konjunkturnedgångar eller stigande räntor.

Portföljen är också relativt stabil – inga innehav såldes under första kvartalet, och endast ett nytt bolag, Waste Management (Nordamerikas största aktör inom avfallshantering och deponi), tillkom. "Bolaget har funnits i portföljen tidigare, men till skillnad från då räknar vi nu med att Waste Management kommer att kunna genomföra kompletterande förvärv under en republikansk administration," säger Gezelius. "Bolaget har lyckosamt integrerat det 7,2 miljarder dollar stora förvärvet av Stericycle från förra året, vilket bådar gott för framtiden." Waste Management har nyligen också meddelat att deras pipeline för möjliga förvärv inom kärnverksamheten ser mycket lovande ut inför 2025 och framåt. Bolaget har dessutom avslöjat att så mycket som 25 % av deras privatkundssegment har en rörelsemarginal på 0 % eller lägre – en felprissättning som innebär en stor möjlighet till framtida marginalförbättringar.

Attraktiv uppsida

Trots osäkerheten kring världshandeln och geopolitiska spänningar tror Gezelius att investerare som kan bortse från kortsiktiga svängningar och fokusera på det långsiktiga har mycket att vinna: "Under turbulenta perioder som den vi ser just nu är det nyttigt att minnas att de globala aktiemarknaderna har övervunnit många tidigare kriser och fortsatt trenda uppåt – om än med vissa bakslag längs vägen."

På 2–3 års sikt har SKAGEN Global över 40 % uppsida baserat på aktuella riktkurser. "Portföljen består av cirka 30 noggrant utvalda bolag som är diversifierade men delar egenskaper som global exponering, starka verksamheter och god kapitalstruktur," avslutar Gezelius. "Vi har god tilltro till att fonden är motståndskraftig och att våra innehav kan leverera attraktiv avkastning i ett flertal olika makroscenarier."

Du kan se inspelningen av SKAGEN Globals webbinarium med Knut Gezelius här.

Läs fondens Q1 2025-rapport här.

Samtliga siffror gäller per 2025-03-31 om inget annat anges.

[1] Per 2025-04-30
[2] Per 2025-04-30, efter avgifter
[3] 2025-04-08 – 2025-04-30, i USD

Börsen

April: Aktiv värdeförvaltning står pall i turbulensen

”Liberation Day” från Trumpadministrationen drev fortsatt volatilitet i april, men de globala ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Börsen

Första kvartalet: Kontroll i oroliga tider

Under en period präglad av handelskonflikter, politisk osäkerhet och svängande makroekonomiska ...

Vad innebär Trumps tullar för aktiemarknaderna, och vad kan vi förvänta oss framöver?

President Donald Trump har presenterat nya tullar med syfte att åtgärda obalanser i USA:s globala ...

Globala aktiemarknader: Är den stora rotationen påbörjad?

Har den stora rotationen äntligen inletts? Även om det är tidigt att säga, bevittnar vi potentiellt ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

keyboard_arrow_up