Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

5 min lästid

Same procedure as last year - Eller?

Det är rena grekiskan...

Det kan inte vara så kul för personalen på OMICRON – det österrikiska företaget som levererar högkvalitativa test- och diagnoslösningar för elektrisk utrustning – att Världshälsoorganisationen (WHO) har bestämt sig för att uppkalla covid-varianterna efter bokstäverna i det grekiska alfabetet. Den här senaste mutationen av viruset verkar sätta stopp för våra planer på att resa och träffas: fri- och rättigheter har också raskt dragits in av vissa stater som verkar nästan alltför nöjda med de maktmedel som pandemin har gett dem.

Men även om hårdare restriktioner utan tvekan kommer att skada tillväxten och bromsa den efterlängtade återhämtningen inom framför allt tjänstesektorn och hotell- och restaurangbranschen, så är det osannolikt att vi får se samma justeringar av nationella och globala BNP-nivåer som förra gången. Den här gången är det annorlunda. Vi är en anpassningsbar art. Människor och företag har blivit mer motståndskraftiga, inte bara mot viruset utan också mot dess biverkningar av andra och tredje graden. Som vi noterade i början av pandemin har vi en bit kvar innan covid-19 blir en endemisk sjukdom, men det finns mindre anledning till panik än tidigare. Särskilt om vi kan hålla huvudet kallt och tänka globalt vid utrullningen av vaccinlösningarna. Och om världens länder har modet att överge policyn om nolltolerans mot covid, som verkar vara en alltmer orealistisk strategi.

Vår gamle vän inflationen

Återhämtning och fortsatta finansiella stimulansåtgärder har tillsammans drivit upp inflationssiffrorna till nivåer vi inte sett på länge, och det inte bara i utvecklade ekonomier.[i] Att försöka bedöma hur länge detta ska pågå kommer att hålla ekonomer och marknadskommentatorer sysselsatta i många månader framöver.

I brist på kristallkula kan jag bara säga att jag inte är så säker på att det verkligen spelar någon roll om inflationen är långvarig eller tillfällig. Säkert är att inflationstrycket i lika hög grad skapar möjligheter som utmaningar för aktiva förvaltare som SKAGEN. Portföljer med ”high conviction” men med bra spridning, där vi känner till och engagerar oss i företagen, gör att vi kan ta risker, och en högre inflation eller bara hotet om en högre inflation kan signalera en investeringsmöjlighet.

Stora krafter styr kapitalmarknaderna

Trots perioder av justeringar från månad till månad förblir kapitalmarknaderna i huvudsak starka. SKAGENs fonder har mestadels levererat ett positivt resultat i absoluta tal, och både SKAGEN Global och SKAGEN Vekst ligger långt över sina respektive index – förstnämnda på en nivå som inte setts på åratal.

Eftersläntrarna har varit tillväxtmarknaderna. I början av året var de flesta överens om att tillväxtmarknaderna var ett säkert kort för 2021 – vilket stärker vår negativa syn på värdet av konsensus i investeringsbranschen. Mot slutet av året har vissa tillväxtekonomier större reserver och är mindre beroende av utländska lån än tidigare, för andra är det tvärtom, men alla hamnar i kläm mellan ett USA som stramar åt och ett Kina som saktar ner.

Under mer än 100 år har ingen av USA:s konkurrenter (enskilt eller tillsammans) uppnått mer än 60 procent av USA:s BNP.[ii] Kina är det enda undantaget och landet håller snabbt på att växa till en stormakt som kan konkurrera med USA. Dess nuvarande och mer aggressiva strategi utgör en rivaliserande intressesfär till USA:s diplomati och penningpolitik. Det kommer att göra läget mer komplicerat på tillväxtmarknaderna, och för att lyckas med investeringar där kommer det i allt högre grad att krävas järnkoll på bolag, sektorer, länder och regionala särdrag. Det gynnar starkt aktiva och engagerade förvaltare som SKAGEN, och de potentiella möjligheterna i SKAGEN-portföljen Kon-Tiki är för tillfället ovanligt höga.

Nyårskonferensen

För att hjälpa er att välja aktier och bedöma era investeringsstrategier kommer SKAGENs nyårskonferens att hållas den 11 januari 2022. Detta årliga event kommer även i år att hållas i digitalt format online. Vi har samlat en grupp toppseedade talare som kommer att ta upp utmaningen med att investera i en tid av global omvandling. Ni är varmt välkomna att delta och kan registrera er direkt här.

Tack för norska julgranen

Skvallerpressen i Storbritannien har gjort en stor grej av utseendet på julgranen på Trafalgar Square i år. Varje år sedan 1947 har en gran skänkts av det norska folket som ett tecken på tacksamhet för det brittiska stödet till Norge under andra världskriget. Det sägs att den första granen skickades över under kriget som en gåva till HM Kung Haakon VII, som då befann sig i exil i Storbritannien. Hur som helst har media helt missat poängen med gåvan: det är inte hur gåvan ser ut som är viktigt, utan syftet. Oftast är syftet, precis som här, att visa uppskattning. Detta förstår det brittiska folket och de är djupt tacksamma över granen. Jag hoppas att det är en lärdom som mina barn kommer att minnas när det äntligen är dags för julafton.

God jul och gott nytt år

När vi nu närmar oss jul vill vi alla på SKAGEN önska er och era nära en riktigt god jul och ett framgångsrikt nytt år. Tack för ert fortsatta förtroende för oss.

God jul och gott nytt år!


[i] Den globala inflationen låg på 5,5 procent den 10 december 2021, enligt Bloomberg.
[ii] Hämtat från Rush Doshi; The Long Game – China's grand strategy to displace American order; OUP 2021

Börsen

Februari: Marknaderna fortsatte att överraska

De globala aktiemarknaderna ångar på med oförminskad styrka. Starka resultatrapporter och fortsatt ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Börsen

Januari: Globala marknader fortsatte uppgången

Marknadsoptimismen är fortfarande hög och har drivit de globala aktierna uppåt i januari. För ...

Alexandra Morris: Detta blir viktigt i 2024

Vad bör man som investerare tänka på -och vad kommer att prägla marknaderna under 2024? Det är ...

Q4: Återhämtningens kvartal

Inflationsbekämpningens år är nu bakom oss, med centralbanker som höjt sina styrräntor i sällan ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up