Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

3 min lästid

Konsten att se ljuset i mörkret

Efter blixtrande uppgångar i juli, som fick globala aktier att stiga med 9,7 procent, ändrades utfallet i augusti. Börserna föll med 2,5 %, och därmed fortsatte årets nedåtgående trend. Aktierna föll eftersom centralbankerna - särskilt den amerikanska - trappat upp sin kamp mot inflationen. Investerare lämnas därför med oro för effekterna av stigande räntor, eftersom den ekonomiska tillväxten stannat i flera länder.

Samtidigt har rädslan för en lågkonjunktur ökat, eftersom konsumenterna börjat dra ner sina utgifter som en konsekvens av de stigande energi- och livsmedelspriserna. Förtroendet har sjunkit till nivåer som inte setts i världsekonomin sedan finanskrisen (se diagram), vilket oundvikligen kommer dämpa företagens förväntningar.

Sådan pessimism som det nuvarande klimatet är dock ofta positiva nyheter för investerare med en lång investeringshorisont, förklarar Jonas Edholm, portföljförvaltare på SKAGEN Focus:

"Förtroendet har sjunkit under de senaste månaderna och den nuvarande dysterheten är mer eller mindre inkluderad i företagsvärderingarna. Mörka moln kastar sina skuggor över börsen, men om man tittar mot horisonten, så skymtar den blåa himlen."

Är inflationen på topp?

En möjlig ljuspunkt är att den stigande inflationen förväntas vända, säger Jonas Edholm:

"Priset på flera råvaror- inklusive olja- har redan sjunkit, leveranskedjorna har återhämtat sig efter covid, och centralbankerna har börjat inse svagheterna i ekonomin" förklarar han och fortsätter:

"Aktiemarknaderna har drivits av förändringar i inflationen, som har börjat falla i USA. Därmed kan förtroendet återuppbyggas under andra delen av året eller i början av nästa år."

Breda och djupa prisfickor

Prisfallen under augusti innebär att MSCI ALL Country World-Index hittills i år är nere 7 procent. Det betyder att kurserna på de flesta aktier har fallit rejält, särskilt på andra sidan Atlanten. S&P 500-index, där man hittar världens största och historiskt sett mest solida bolag, är nere 17,5 procent i år, och det tekniktunga Nasdaq Composite är i år nere 25,3 procent.

Även om värderingarna fortfarande ligger nära det historiska genomsnittet, har korrigeringen skapat nya köpmöjligheter, förklarar Jonas Edholm:

"Den prisdrivna investerarens investeringsuniversum har verkligen öppnat sig. Teknikföretagen och de med starka varumärken inom konsument- och modesektorn, som tidigare varit väldigt dyra, kan nu handlas med en uppsida på 50 procent över en investeringshorisont på två till tre år".

Ännu större värde kan hittas i mindre populära områden som tillväxtmarknader - som kämpar mot en starkare dollar – och industrimetaler som koppar. Där den kortsiktiga efterfrågan har minskat, men där man samtidigt kan utvinna en metall som är nödvändig i samband med den långsiktiga gröna omställningen.

För att få ut det mesta av dessa möjligheter krävs det dock ett motsatt förhållningssätt. Det är svårt att tänka rationellt när börserna faller, då flockmentaliteten bland investerare blir ännu starkare i ett sådant klimat. Det är dock just när dalarna är djupa som avkastningen ofta är som störst, förklarar Jonas Edholm:

"Marknaderna drivs alltmer av maskiner som använder passiva, faktor- och momentumbaserade strategier, vilket skapar spännande och lukrativa möjligheter för investerare som inte är rädda för att gå emot strömmen."

För en värdedriven investerare som SKAGEN ökar möjligheten att skapa värde för våra kunder. Tills vi har en tydligare bild av inflationen kommer aktier med största sannolikhet att vara volatila, men också attraktiva i förhållande till alternativa investeringar. Vägen till en bra avkastning är inte utan utmaningar, men möjligheterna kan vara stora.

 

Börsen

Alexandra Morris: Var på vakt för vad som döljer sig under den stigande aktiemarknaden

Globala aktier fortsatte uppgången under andra kvartalet, men färre aktier står för avkastningen. ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Börsen

Trött på val? Fokusera på långsiktiga fundamentala förhållanden

Trots att nyhetsrubrikerna domineras av val globalt, är påverkan på de sammanlagda investeringsavkas ...

USA-Kina-dilemmat

Hur har omvändningen av kapitalflöden sedan pandemin påverkat aktiemarknaderna och vilka ...

Andra kvartalet: Utmanande investeringsklimat med ljusglimtar

Efter en stark maj månad på den globala aktiemarknaden blev juni mer utmanande. Osäkerhet präglar ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up