Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

5 min lästid

Ett år av blandade känslor

Under året har vi sett fortsatta tragedier i kriget i Europa, följt av bestialiska handlingar i Israel med ett upptrappat krig på Gazaremsan som följd. Det överraskande har varit i vilken begränsad utsträckning detta har påverkat den globala ekonomin och kapitalmarknaderna, där avkastningen har drivits allt högre av de AI-laddade "Magnificent Seven"[i], som stått för mer än hälften av marknadens vinster.

Inom arbetslivet och kunskapsmiljöer har införandet av AI fått mycket uppmärksamhet och en ny generation VD:ar har blivit vanliga offentliga kommentatorer och välkända namn. Jag undrar hur många av dem som kommer att hålla i längden. I avsaknad av kvantdatorhårdvara fokuserar företagen främst på produktivitetsvinster från AI på kort sikt. Vart detta leder är förmodligen upp till yngre generationer att förutspå – jag läste nyligen Louis de Bernières senaste roman, "Light Over Liskeard", som förutspår ett dystopiskt Storbritannien där kvantkryptografer är de nya härskarna, arbetet har upphört för de flesta, och mänskligheten har börjat förlora all mening.

I år, till skillnad från förra året, verkar den allmänna uppfattningen vara att det blir en mjuklandning snarare än en recession; även om många är försiktiga och påpekar att mycket fortfarande behöver gå åt rätt håll. Ofta är dessa förutsägelser antingen helt felaktiga eller för vaga för att vara användbara. Här hos oss i SKAGEN – där konträra åsikter oftast dominerar – är man mindre intresserad av konsensus och mer intresserad av vad som för närvarande är underskattat och ännu inte prissatt korrekt. Med viktiga val på båda sidor om Atlanten spelar geopolitiken fortfarande en stor roll. Dock verkar det osannolikt att framtida politiska förändringar kommer att vara så omfattande att ekonomin riskeras – det finns helt enkelt för mycket att förlora.

Diversifiering är viktigt - timing är det inte

En mindre välkommen utveckling har varit återkomsten av inflation. För min generation har det inte varit några överraskningar; dock kämpar många marknadsaktörer oväntat med obekanta komplexiteter i avkastningen på tioåriga statsobligationer och liknande. Här i Norge där jag bor, är det uppenbart att det fortfarande finns en strukturell undervikt i fast inkomstexponering i många privata investeringsportföljer, och det är mitt bestämda råd att kunder överväger detta och diskuterar diversifiering med sina rådgivare i SKAGEN för att undvika dyra misstag.

Det verkar sannolikt att räntetoppen på utvecklade marknader också kommer att lyfta de framväxande marknaderna. Ett större spann i avkastningen från olika tillgångsklasser verkar bli tongivande under det nya året. Rabatten på små- och medelstora bolag[iii] som nu har pågått i två decennier kommer förmodligen inte vara kvar särskilt länge. Allt detta innbär stora möjligheter för en aktiv och värdebaserad investerare som SKAGEN.

Kanske har en lärdom från 2023 varit vikten av att förbli investerad på marknaden. Vid årets början var många privata investerare riskaverta, med tanke på den tydliga osäkerheten kring inflationen. För vissa förde inflationen förståeligt nog med sig rädsla kring inkomst och behovet av att förbereda sig för ökade kostnader, för andra var avsikten att tajma botten. Mycket av marknadsavkastningen kom under första kvartalet, och marknadstajming fångades, som illustrerat i en nyligen publicerad analys av Morningstar[iv]. Vår syn på marknadstajming är välkänd; vi tror att få lyckas med det, så de flesta bör undvika det. Att hjälpa kunder att navigera i dessa beslut är en del av vårt Gamma-koncept - hur kunder agerar. Vi kommer att dedikera mycket av vår kommunikation och rådgivning kring detta under det kommande året.

Nyårskonferensen - succén upprepar sig

När 2023 närmar sig sitt slut börjar vi återigen se fram emot en av de viktigaste händelserna i SKAGEN-kalendern, nämligen vår 21:a Nyårskonferens. Den 10 januari 2024 kommer vi att vara värdar för ett hybridarrangemang i både Stockholm och Oslo, där vi välkomnar ett antal framstående talare. Vi ser fram emot att lyssna till personer som den välkände Baillie Gifford-investeraren och Kinnevik-ordföranden James Anderson, marknadsstrateg och ekonomihistorikern Russell Napier, den kinesiska ekonomen och LSE-professorn Keyu Jin, författaren och geopolitikexperten Chris Miller, CNNs globala ekonomianalytiker Rana Foroohar, och FT-spaltisten och hållbarhetsutmanaren Stuart Kirk.

Faktum är att Chris Millers bok, "Chip War: the fight for the world’s most critical technology", nyligen tilldelats det prestigefyllda Arthur Ross Book Award av det amerikanska Council on Foreign Relations. Samtidigt har Keyu Jins bok "The New China Playbook: Beyond Socialism and Capitalism" nyligen nämnts av Fortune Magazine[v] som en av de tio böckerna alla styrelsemedlemmar borde läsa.

Läs mer om vår Nyårskonferens och anmäl dig här.

God jul!

Allt som återstår är att önska dig och dina nära en riktigt god jul och all lycka inför det kommande året.

Vi ses på andra sidan.

 

Referenser

[i] Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta och Tesla

[ii] Författare till Kapten Corellis mandolin

[iii] Forward P/E: Russell 2000 vs. Russell 1000 (30% rabatt)

[iv] Att vara investerad slår att försöka tajma marknaden - här är beviset | Morningstar

[v] https://fortune.com/2023/12/19/10-books-every-board-member-should-read/

Börsen

Nedräkning till det amerikanska valet: Ekonomin i fokus

Vad är viktigast för amerikanska väljare i presidentvalet den 5 november och hur ser utsikterna ut ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Börsen

Alexandra Morris: Är aktiemarknaderna på väg tillbaka till det normala?

Under det tredje kvartalet såg vi en bred uppgång på aktiemarknaden och flera faktorer tyder på att ...

Tredje kvartal: Marknadsuppgång och smarta investeringar

Ökade spänningar i Mellanöstern, oro för recession och fortsatt inflation till trots: September gav ...

SKAGEN Focus: Ljusare utsikter för små och medelstora bolag?

Lägre priser och ett förbättrat ekonomiskt klimat kan ge mindre bolag bättre avkastningsmöjligheter ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up