Till innehåll på sidan
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

Teamet bakom årets bästa avkastning bland globala aktiefonder i Norge: förvaltarna Filip Weintraub, Jonas Edholm och David Harris.
Teamet bakom årets bästa avkastning för globala aktiefonder i Norge: förvaltarna Filip Weintraub, Jonas Edholm och David Harris.

Det är ingen hemlighet att 2016 var ett extremt oförutsägbart och svårt år för många globalförvaltare. Detta konstaterar också Morningstar i en nyligen publicerad analys på sin norska webbplats. Avståndet mellan årets bästa och sämsta avkastning 2016 var mer än 22 procentenheter, med den högkoncentrerade aktiefonden SKAGEN Focus i topp med en avkastning på 11,6 procent mätt i norska kronor (23,7 procent i svenska kronor) för 2016.

En av de viktigaste slutsatserna är särskilt intressant för en aktiv och värdebaserad förvaltare som SKAGEN. I analysen slår Morningstar fast att värdeaktier för första gången på flera år överträffade tillväxtaktier under 2016. Så kallade värdeaktier inom kategorin "Stora globala bolag" genererade en genomsnittlig avkastning på 4,3 procent 2016, jämfört med tillväxtaktier som i genomsnitt backade 1,9 procent.

God stock picking gör skillnaden

Men även om värdebaserade aktier gick bäst 2016, var ett värdebaserat tillvägagångssätt inte en garanti för framgång i sig – fjolåret var enligt Morningstar alltför oförutsägbart för det. Avgörande för att lyckas var med andra ord rätt stock picking – att förvaltarna valde att investera i rätt aktier. Särskilt de portföljförvaltare som lyckades plocka bra aktier inom defensiva konsumtionsvaror, energi, medicin och teknik toppade listan över fonder med bäst avkastning, enligt Morningstar.

Just stock picking i kombination med en stark värdestrategi spelar en central roll i aktiefonden SKAGEN Focus. Det är en mycket koncentrerad globalfond, vars strategi är att välja runt 35 bolag med den bästa riskjusterade avkastningspotentialen, det vill säga bolag av hög kvalitet till ett extra attraktivt pris. Bakom fonden står förvaltaren Filip Weintraub, som utnämnts till Årets Stjärnförvaltare fyra gånger av Morningstar. Teamet, som också består av Jonas Edholm och David Harris har förvaltat fonden sedan starten i maj 2015.

Vill du veta mer om SKAGEN Focus, läs mer här eller kontakta någon av våra rådgivare på telefon 0200-11 22 60.

Läs Morningstars analys (på norska)

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning beror bland annat på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie-, valuta-, och räntemarknaderna. Även konjunkturen, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. På grund av fondernas sammansättning och fondbolagets förvaltningsmetoder, kan fonder med riskklass 6-7 både minska och öka kraftigt i värde. Fonderna är denominerade i NOK. Avkastningen kan öka eller minska på grund av valutakursförändringar. Innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up