Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

I sin senaste bok driver Kenneth Rogoff tesen att vi bör fasa ut sedlar av större valörer då användandet gynnar skattesmitare och kriminella. Temat för Kenneth Rogoffs presentation under Nyårskonferensen den 13 januari 2017 kommer att vara: Var vi är och vart vi är på väg: USA och den globala ekonomin.
I sin senaste bok driver Kenneth Rogoff tesen att vi bör fasa ut sedlar av större valörer då användandet gynnar skattesmitare och kriminella. Temat för Kenneth Rogoffs presentation under Nyårskonferensen den 13 januari 2017 kommer att vara: Var vi är och vart vi är på väg: USA och den globala ekonomin.

Förutom en lång akademisk karriär har Kenneth Rogoff bland annat varit chefekonom på Internationella valutafonden, IMF, och medlem av styrelsen för Federal Reserve System. Som ung skulle få dock ha gissat att hans karriär skulle bli så lovande.

Som tonåring i Rochester, New York, var han besatt av schack och försummade skolarbetet. Vid 14 års ålder var han redan amerikansk schackmästare och vid 16 representerade han USA i VM i Stockholm.

Från schack till ekonomi

På hans officiella sida på Harvards webbplats finns Rogoffs långa meritlista i schack, där det bland annat framgår att han som 15-åring spelade 26 samtidiga spel med förbundna ögon. Rogoff säger sig inte veta vad som fick honom att överge schackspelandet när han vid 18 års ålder bestämde sig för att söka till college. Trots de många hålen i hans gymnasiebetyg kom han in på Yale University.

Efter att Kenneth Rogoff fått den livslånga titeln stormästare i schack 1978, skiftade så småningom hans intresse från schack till ekonomi. Efter Yale flyttade Rogoff till MIT:s magisterutbildning där han bland andra mötte den nuvarande vicechefen i Federal Reserve, Stanley Fischer.

Rogoffs forskningsområde är brett och omfattar internationella finanskriser, centralbankers oberoende, växelkurser, obalanser i bytesbalanserna och politiska budgetcykler. Han anses allmänt vara en av världens ledande experter på offentliga finanser, och är en av de mest citerade ekonomerna genom tiderna.

Denna gång är annorlunda

I boken This Time Is Different: Eight Centuries of Financial Folly, skriven tillsammans med Carmen Reinhart 2009, visar han att det finns fler kvantitativa likheter i efterdyningarna av finanskriser än man tidigare trott.

Budskapet i den ironiska titeln är i huvudsak att för mycket skuld kan vara farligt – men att både politiker och investerare av olika anledningar har en tendens att glömma dessa risker och rationalisera bort farorna med en stor skuldbörda, och påstå att "det är annorlunda den här gången".

Boken publicerades passande nog i efterdyningarna av finanskrisen och blev en kritikerrosad internationell bestseller. 

Kontanters förbannelse

I augusti 2016 kom Rogoffs nya bok, The Curse of Cash, ut. Där hävdar han att världen håller på att drunkna i kontanter, vilket gör oss både fattigare och mindre trygga och att vi gradvis bör fasa ut sedlar av större valörer (vilka står för 90 procent av världens kontanter). Han menar att regeringar har tillåtit kontanter att ta över, vilket gynnat brottslingar och skattesmitare.

Den tidigare Federal Reserve-chefen Ben Bernanke hör till dem som har ställt sig bakom Rogoffs tes, och har kallat boken "fascinerande och viktig".

SKAGENs Nyårskonferens 2017

Kenneth Rogoff kommer att vara huvudtalare vid vår nyårskonferens i Oslo, Köpenhamn och Stockholm den 11-13 januari 2017. Temat för hans presentation är Var vi är och vart vi är på väg: USA och den globala ekonomin.

 

Mer om Kenneth Rogoff:

  • Schack hör till det förgångna för Kenneth Rogoff, men då och då talar han om schack i relation till ekonomi.

  • Efter ett tre decennier långt avbrott från schacken spelade han en uppvisningsmatch mot den norske världsmästaren Magnus Carlsen i augusti 2012. Hur gick det då för Rogoff? Det blev oavgjort, remi.

  • Två tidigare talare på SKAGENs nyårskonferenser, Niall Ferguson och Robert Shiller, citeras på omslaget till Kenneth Rogoffs och Carmen Reinharts bok This Time Is Different: Eight Centuries of Financial Folly:

    "This is quite simply the best empirical investigation of financial crises ever published. Covering hundreds of years and bringing together a dizzying array of data, Reinhart and Rogoff have made a truly heroic contribution to financial history. This single marvellous volume is worth a thousand mathematical models."
    – Niall Ferguson

    "This Time is Different is terrific, for it gives just the perspective we need on the current world economic crisis. People can't expect to understand the current crisis without some in-depth look at past crises. That is exactly what this excellent and timely book provides."
    – Robert Shiller.

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up