Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

It-gurun och entreprenören Vivek Wadhwa är tydlig i sin ståndpunkt, och hans budskap till näringslivet är solklart: de som inte hänger med i den tekniska utvecklingen med alla dess landvinningar och produktivitetsvinster blir morgondagens förlorare.

Robotar, nanoteknik, 3D-skrivare, självkörande bilar, drönare, nya mediciner – you name it. Den rasande snabba tekniska utvecklingen är oerhört positiv för näringslivet. Men den kan också göra världen till en bättre plats att leva på. Och göra det omöjliga möjligt, påpekar Wadhwa.

Går inte att vila på lagrarna

Att luta sig tillbaka som herre på täppan i tron att man kan fortsätta ligga på topp är livsfarligt. Bokstavligt talat. Det finns det många bra exempel på.

Kodak, det världsledande fotoföretaget – vart tog det vägen? Och när det gäller mobiltelefoner kan vi snabbt nämna Motorola med klafftelefonen, HTC med de första användarvänliga smartmobilerna – och inte minst Nokia som för bara några få år sedan hade över 50 procent av världsmarknaden för mobiltelefoner men som nu har försvunnit in i Microsoftsystemet.

Gemensamt för dem alla är att de inte hängde med i den tekniska utvecklingen.

Ledare som förändrar världen

Wadhwa leder utbildningen av en grupp utvalda ledare inom teknikområden som kommer att förändra världen. Han är också rådgivare åt flera regeringar och populär som mentor åt teknikentreprenörer.

Hans välvässade penna sätter sina spår i spalterna i The Washington Post, Bloomberg Business Week, The Wall Street Journal's Accelerators blog och finanstidskriften Forbes.

Inläggen handlar både om projekt han deltar i och hur han föreställer sig den tekniska utvecklingen framöver, med möjligheter och hot för både företag och länder.

USA:s dyra nej till invandrare

 En fråga som verkligen engagerar den indiskfödde amerikanen Vivek Wadwha är de stora resurser som USA går miste om när myndigheterna beordrar högutbildade migranter utan giltigt visum att resa hem igen.

Som han sade till Time Magazine nyligen:

– Vi ser en teknikboom just nu i länder som Indien, Kina och till och med Ryssland, med massor av nya it-företag. Och skälet är att nyckelpersonerna inte fått stanna i USA.

Wadhwa har skrivit flera böcker och i den senaste behandlar han just den här frågan. Den har titeln The Immigrant Exodus: Why America Is Losing the Global Race to Capture Entrepreneurial Talent

Bland världens mest inflytelserika

2013 korades Wadhwa av Time Magazine till en av världens 40 mest inflytelserika personer på teknikområdet.

Du kan följa Vivek Wadhwa på Twitter, @wadhwa, och läsa hans forskningsrapporter på wadhwa.com. 

 

Läs mer om SKAGEN Fonders Nyårskonferens  

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up