Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

Det är en erfaren norrman med nära band till SKAGEN Fonder som kommer att ta över rodret efter nyår. Leif Ola Rød har 20 års branscherfarenhet och har spelat en central roll i SKAGEN sedan 2012.

Rubrikerna var stora i Norge då det meddelades att SKAGEN skulle få en ny vd efter nyår. Den position som SKAGEN har som ett nordiskt alternativ till de globala investeringsjättarna väcker känslor och stolthet. Inte minst i Stavanger, där SKAGENS huvudkontor ligger.

Fondförvaltning i blodet

Valet av ny vd har fallit på en kandidat med en grundlig kunskap om SKAGEN och om fondförvaltning, som få i branschen kan matcha. 

– Portföljförvaltning har varit en mycket stor del av mitt liv de senaste 20 åren. Att bli verkställande direktör i SKAGEN Fonder där jag får chansen att arbeta med några av de bästa fondförvaltarna och rådgivarna i branschen är därför också ett drömjobb. Det är som att bli tränare i den ultimata Superligan, säger Leif Ola Rød.

Och Leif Ola Rød har redan god kunskap om den optimala laguppställningen. Under de senaste två åren har han varit chef för Affärsstöd och regelefterlevnad i SKAGEN.Dessförinnan spelade han en central roll i utvecklingen av den norska fondförvaltaren Odin, som portföljförvaltare från 1994 och senare som investeringsdirektör. År 1998 utsågs han till vd. Under de 13 åren han var vd bidrog han till att utveckla och internationalisera bolaget. Nu ser han fram emot att använda erfarenheterna i  SKAGEN .

– Jag lämnade posten som vd för Odin Fonder 2012, när jag fick möjligheten att arbeta med den filosofi och de värderingar som SKAGEN Fonder bygger på. Jag har känt avgående vd Harald Espedal i mer än 13 år och har följt SKAGEN noga i 20 år. Även när jag var en konkurrent, hade jag stor respekt för SKAGEN. Det här är därför en möjlighet jag inte kunde tacka nej till. Jag är glad över att ta mig an det nya jobbet, säger Leif Ola Rød.

Såväl kontinuitet som utveckling

När han tar över rodret den 1 januari 2015 delas samtidigt den tidigare kombinerade vd- och investeringsdirektörsposten upp i två. Dansken Ole Søeberg blir ny investeringsdirektör, medan Leif Ola Rød kommer att kunna ägna sig uteslutande åt rollen som vd.

–Fördelen med att dela Haralds Espedals roll i två är att jag som vd får mer tid för att utveckla verksamheten  och träffa våra kunder och investerare. Rollfördelningen kommer utan tvivel att gynna SKAGEN. Jag tror att vi är ett mycket starkt lag som erbjuder både kontinuitet och nya visioner, säger Leif Ola Röd.

Svenska kunder kommer inte att märka av förändringarna i någon större omfattning. SKAGENs unika investeringsfilosofi, oberoende ställning och skandinaviska värderingar kommer fortfarande att vara centrala. Målet är aatt fortsätta leverera bästa möjliga riskjusterade avkastning för våra andelsägare.

I det längre perspektivet har Leif Ola Rød stora visioner för SKAGEN:

–Min främsta uppgift blir att upprätthålla och utveckla SKAGENs position som oberoende och contrarian fondförvaltare i Norden. I detta sammanhang får jag utan tvekan ett stort ansvar under det ägarskifte vi står inför. Men jag vill inte dölja det faktum att jag har ambitioner att fortsätta att öka vår internationella närvaro ännu mer, säger han.

Om Leif Ola Rød 

  • 54 år gammal, utbildad civilekonom.
  • bor en timme söder om Oslo, nära naturen med sin fru. 
  • fyra vuxna barn, två döttrar och två söner, tre av dem har flyttat hemifrån. 
  • tillbringar gärna fritiden i naturen. Antingen med att segla i skärgården eller vandra i skogarna runt hemmet. På vintern blir det så mycket skidåkning i fjällen som möjligt.

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up